(P) Care sunt cele mai importante criterii la alegerea anvelopelor de vară?

anvelope

Anvelopele de vară reprezintă pentru majoritatea deținătorilor de vehicule o investiție importantă și pe termen lung.

La achiziționarea unui set nou de avelope, este recomandat să țineți cont de o serie de factori esențiali, dar și stilul personal de condus. Este important să dețineți un set de anvelope de vară și un set de anvelope de iarnă, deoarece anvelopele sunt proiectate pentru diferite condiții meteorologice, oferind siguranță maximă doar atunci când sunt utilizate corespunzător. Este indicat să luați în considerare și recomandările producătorului auto atunci când achiziționați anvelope de vară.

Iată, în cele ce urmează, care sunt cele mai importante aspecte de care este bine să țineți cont la achiziționarea anvelopelor de vară:

Care este momentul potrivit pentru înlocuirea anvelopelor?

În principal, este necesară înlocuirea anvelopelor atunci când anvelopele actuale s-au uzat foarte mult și la schimbarea sezonului. Puteți evalua cât de erodată și cât de uzată este o anvelopă examinând cu atenție adâncimea benzii de rulare, adică porțiunea anvelopei care intră în contact cu drumul. Adâncimea nominală ar trebui să fie de 1,6 mm. Există mai multe metode prin care puteți verifica dacă anvelopele sunt erodate sau nu. În al doilea rând, nu uitați că majoritatea modelelor de anvelope au o durată de funcționare de 10 ani dacă sunt utilizate și de 6 ani dacă sunt depozitate. Totuși, pe măsură ce trece timpul, cauciucul care face parte din compoziția anvelopei începe să se usuce și își pierde elasticitatea. Data de fabricația a anvelopei este formată din patru cifre și ar trebui să o găsiți pe flancul anvelopei – primele două cifre indicând luna și săptămâna, iar ultimele două indicând anul. De exemplu, 0316 indică faptul că anvelopa a fost fabricată în a treia săptămână din ianuarie 2016.  

De ce sunt necesare anvelopele de vară?

Spre deosebire de șofatul pe parcursul sezonului răcoros, în timpul verii majoritatea șoferilor pot întâmpina mai multe probleme care pot fi prevenite cu un set performant de anvelope de vară. În primul rând, pe vreme caldă, anvelopele nu își pot menține o presiune adecvată, iar asta poate duce la o eficiență redusă a combustibilului, la un risc mai mare de deteriorare și la o manevrabilitate și o rezistență mai slaba. O a doua problemă care apare în timpul verii are legătură cu hidroplanarea. Furtunile de vară pot cauza acumularea de apă pe drumuri și străzi, ceea ce poate determina hidroplanarea vehiculului. Anvelopele uzate, cu o adâncime mică a benzii de rulare, sunt cu atât mai predispuse să hidroplaneze, sporind riscul unui accident. Supraîncălzirea este o altă problemă specifică sezonului cald. În timpul verii, anvelopele se pot supraîncălzi la contact cu suprafețele fierbinți, iar această supraîncălzire poate accelera uzura anvelopei și îi poate afecta durata de funcționare. De asemenea, temperaturile crescute și anvelopele foarte umflate pot determina ca anvelopa să explodeze, ceea ce este o situație deosebit de periculoasă pentru șoferi și pasageri. Nu în ultimul rând, călătoriile lungi de vară pot duce la o uzură mai intensă a anvelopelor, dar și la o uzură neuniformă afectand aderenta la sol, manevrabilitatea și stabilitatea vehiculului.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Factori de luat în considerare la alegerea anvelopelor de vară

La achiziționarea unui nou set de anvelope de vară, este recomandat să luați în considerare câțiva factori cruciali. Dimensiunea este principalul factor căruia va trebui să îi acordați atenție sporită. Așadar, asigurați-vă că selectați anvelopele care au dimensiunea potrivită pentru vehiculul pe care îl dețineți. Aceste informații pot fi găsite în mod normal în manualul de utilizare al mașinii sau pe eticheta anvelopei din interiorul portierei șoferului. Anvelopele mai late extind zona de contact și, în consecință, îmbunătățesc tracțiunea. Totuși, aceste anvelope sunt mai grele și exacerbează dinamica mașinii pe un drum accidentat, pe lângă faptul că măresc consumul de combustibil.

Marca și prețul sunt alți factori decisivi la achiziționarea anvelopelor. Există mai multe mărci de anvelope și o gamă variată de prețuri. Fie că achiziționați anvelope de vară online, fie că preferați magazinele standard, asigurați-vă că nu faceți compromisuri cu privire la calitatea anvelopelor și cercetați înainte de a efectua achiziția finală. Documentându-vă, veți găsi informații despre caracteristicile pe care le doriți de la anvelope și cât ar costa anvelopele care vă îndeplinesc toate cerințele în diferite locuri.

Designul benzii de rulare este un factor mai important decât marca și decât prețul. Designul benzii de rulare poate afecta în mod semnificativ manevrabilitatea vehiculului, nivelul de zgomot și performanța anvelopei în condiții umede sau uscate. Modelul benzii de rulare poate fi simetric nedirecțional, simetric direcțional și asimetric. Cele mai performante anvelope de vară prioritizează manevrabilitatea și tracțiunea pe uscat.

La rândul său, adâncimea benzii de rulare a unei anvelope poate afecta capacitatea sa de aderență la drum. Adâncimea benzii de rulare a unei anvelope este esențială pentru a determina siguranța, durata de viață și performanța acesteia. Prin urmare, este obligatoriu să vă examinați în mod regulat anvelopele pentru a depista semnele de uzură și pentru a le înlocui atunci când adâncimea benzii de rulare atinge minimul recomandat. Întotdeauna, asigurați-vă că selectați anvelope cu o adâncime adecvată a benzii de rulare pentru o tracțiune mai bună.

Compoziția anvelopelor este un alt factor care influențează performanța și durabilitatea lor. Mai precis, anvelopele de vară sunt fabricate cu un compus de cauciuc optimizat pentru temperaturile calde. Acest material este folosit pentru fabricarea benzii de rulare și a flancului unei anvelope. Compusul de cauciuc constă dintr-un amestec de cauciuc natural și sintetic și diverse alte substanțe chimice și materiale. Compusul de cauciuc este un criteriu important, deoarece determină performanța, durabilitatea și siguranța anvelopei. Optați pentru anvelope cu compuși care asigură aderență îmbunătățită și durabilitate pe vreme caldă.

În cele din urmă, asigurați-vă că anvelopele pe care doriți să le achiziționați au o cotă de viteză corespunzătoare vitezei maxime a vehiculului pe care îl dețineți. Anvelopele cu indice de viteză mare vin cu tracțiune suplimentară, ceea ce vă permite cea mai mică distanță de oprire. Deși aceste anvelope pot fi mai costisitoare, vă asigură o experiență confortabilă și sigură la volan. La achiziționarea unui nou set de anvelope de vară, țineți cont de acești factori cruciali, de condițiile de șofat în timpul verii specifice zonei în care locuiți, dar și de stilul personal de condus.

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere

Visezi la gene lungi, voluminoase și curbate, care să îți intensifice privirea și să îți confere un plus de magnetism? Extensiile de gene pot fi soluția perfectă pentru tine!

(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.