Romania, te iubesc: Laba de urs - o afacere contestata, dar profitabila
Romania este una din putinele tari din lume in care mai gasesti la restaurant laba de urs. Nu este in meniu, dar poate fi comandata special.
Vestea bucatarilor romani s-a dus, prin viu grai, in toata lumea, iar gurmanzi din Anglia, Franta, SUA sau chiar China strabat mari si tari doar pentru o portie de urs.
O afacere pe cat de profitabila, pe atat de contestata de asociatiile de protectie a animalelor.
In Predeal, tocmai a sosit un transport mult-asteptat. Patronul e plecat, iar bucatarul sef, luat prin surprindere. Johnny, bucatarul, e singur fata in fata cu salbaticiunile, doi mistreti, noua ciute si un cerb. Vanat de aproximativ 5000 de lei. Laba de urs se vinde cu 9 lei kilogramul. Vanatorul care a adus marfa recunoaste ca cel mai bine se vinde carnea de urs.
Tocmai de aceea, laba ursului nu e pentru oricine.
Intre timp, isi fac aparitia in restaurant Damian, Tom si Zoltan. Un englez, un irlandez si un finlandez de origine maghiara, stabiliti temporar in Romania, care au facut comanda speciala acum cateva saptamani, iar azi este ziua cea mare.
Dragos Bercea este in clasa a 12-a si, in timpul liber, expert in bucataria din restaurantul tatalui. Invarte pe degete, dupa o tehnica italiana, coltunasi cu ficat de caprioara si ne vorbeste despre concurenta dura dintre putinele restaurante vanatoresti din tara.
In restaurantele vanatoresti din Bucuresti sau Cluj, din Brasov sau de pe Valea Prahovei, clientii fideli isi ling buzele de placere. Mai ales strainii, care nu si-ar permite asa ceva la ei acasa, nici in vis.
Clientii multumiti lasa ospatarului cateva milioane de lei vechi pentru o farfurie, proprietarul restaurantului a platit, la randul sau, vanatorilor cateva zeci de milioane de lei vechi pe urs, iar strainii care practica sportul lasa, la randul lor, in Romania, mii de euro dupa o excursie de vanatoare.
Anul trecut, Romsilva a castigat din vanzarea trofeelor si a carnii de vanat aproape patru milioane de euro. Daca se iau in considerare taxele de vanatoare, cotizatiile, castigurile din cazare si masa, plus vanzarea echipamentului sportiv, afacerea vanatorii in Romania se ridica la 100 de milioane de euro.
60% din ursii Europei sunt in Romania, in multe tari vest-europene nimeni nu obtine autorizatie pentru a vana un urs, in schimb, la noi se pot vana cateva sute de ursi intr-un an.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca Romania are cei mai multi ursi din Europa si ca a incercat chiar sa exporte cateva animale in Germania si Franta, dar am fost refuzati politicos.
Animalele ataca stani si coboara in statiunile turistice. In judetul Brasov, oamenii locului au inventat chiar si usile anti-urs, care au cuie batute cu varful inspre exterior.
Pe de alta parte, asociatiile de protectie a animalelor sustin ca, in timpul partidelor de vanatoare, sunt doborate exemplare frumoase si sanatoase. Iubitorii de animale mai avertizeaza ca am putea ajunge la fel ca alte tari europene care au ramas fara ursi.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, Franta, ursi, Anglia, Romsilva, restaurante, retete, culinar, attila korodi,
Dată publicare:
07-12-2008 00:00