Romania, te iubesc: Cum se pot da tunuri de zeci de milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

A plati sau a nu plati taxele datorate statului? Aceasta este intrebarea la care multi oameni de afaceri, romani sau straini, au raspuns, senin, NU.

Cu o legislatie schimbatoare si precara, Romania a devenit tara tunurilor financiare, din care escrocii pleaca cu milioane de euro in contul personal.

Exista o vorba: "Statul nu pierde niciodata". Cat se poate de fals. De fapt, statul pierde. Intotdeauna cand e vorba de baieti destepti, care stiu cum sa ocoleasca sistemul de taxe si impozite.

Si, in timp ce Romania cere bani cu imprumut din poarta in poarta, evaziunea fiscala a trecut de 30 de miliarde de euro pe an: echivalentul a 3000 de km de autostrada a disparut in buzunarele rau-platnicilor.

Economia romaneasca se confrunta cu un tip de inginerie fiscala prin care oamenii de afaceri dau tunuri prin metode care mai de care mai pline de imaginatie. Ei isi vand, isi "marita" , isi "ingroapa" firmele astfel incat Fiscul si autoritatile din Romania raman cu buza umflata.

Citește și
firme
Incepe vanatoarea datornicilor la stat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Metodele par infailibile.

Berceni. Intr-un bloc din cartierul bucurestean, conform Registrului Comertului, are sediu firma Grand Unic Impex SRL. Aceasta a importat zeci de tone de cereale fara a plati vreun ban statului roman.

Firma este patronata de iraniano-suedezul Kianzad care probabil ca a fost o singura data in Romania atunci cand a facut actele.

De atunci, toate miscarile comerciale au fost facute de un anume Ilie Stefan din Braila, imputernicit al firmei, adevaratul creier al afacerii.

Daunele aduse bugetului de stat sunt de peste 2 milioane jumatate de euro. Grand Unic nu este singura firma reprezentata de Stefan: acesta a creat un adevarat "carusel" de firme, atat in Romania, cat si in Ungaria prin care ocoleste cu gratie orice control.

Pe urmele lui Ilie Stefan nu sunt doar autoritati din Romania si Ungaria. Cativa italieni si suedezi ar vrea si ei sa puna mana pe el, sa-si recupereze banii. Un detectiv particular angajat de cineva din Ungaria i-a luat urma.

Desi a dat de inteles ca se afla in China pentru a scapa de creditori, acesta a fost localizat undeva in Tulcea.

Specialitatea lui este inselaciunea, prin imprumuturi de bani pe care nu le mai returneaza, care sunt intre 10 si 60 000 de euro pentru fiecare persoana, ajungand la peste 300 de mii de euro la persoane fizice care au fost inselate pana acum.

Abil, Ilie Stefan nu si-a trecut nici o firma pe numele lui, iar conturile ii sunt blocate. Garda Financiara a reusit doar sa-i confiste 68 000 de tone de porumb, instrumentand in continuare doasare pentru a putea recupera prejudiciile.

Smecheriile care se fac sunt simple. Ziarele de mica publicitate sau siteurile de profil publica anunturi gen "cumpar firme cu datorii". Cel care cumpara primeste de fapt bani de la vanzator, 10- 20% din valoarea datoriilor.

Noul proprietar, de regula un strain, paraseste apoi tara si datoriile de miliarde raman ale nimanui. Circuitul actelor e perfect legal: impreuna cu cetateanul strain se merge la notar unde se inregistreaza vanzarea sau cesionarea firmei. Cu acest act se fac modificarile la Registrul Comertului si, in cateva ore, vanzatorul scapa si de firma si de miliardele pe care ar fi trebuit sa le plateasca la stat.

Ilfovul se dovedeste un adevarat paradis pentru cei care vor sa ocoleasca legea fiscala in Romania.

Yetele Fruct, o firma care a dat o gaura de 7,2 milioane de lei. Noi. Bani care reprezentau TVA-ul si alte taxe platibile pentru import de legume si fructe. Sediul din Buftea este, bineinteles, unul fictiv. Prinde turcul, pune-l sa plateasca.

O mana de cetateni turci a prins gustul afacerilor ilicite in Romania. Aleg sedii sociale fictive, desfasoara cateva saptamani activitati de import-export, nu platesc nici o letcaie statului roman, dupa care isi abandoneaza firmele fara mari batai de cap.

Cu cateva milioane de euro se poate trai linistit in orice colt al lumii.

Exemple similare intalnesti peste tot in Romania, un El Dorado pentru smecheri cu pasapoarte straine.

Interesant este ca pana in 2005 au existat normative care nu permiteau tranzactiile firmelor cu datorii la stat. Legea s-a schimbat si de atunci orice firma cu indatorata se poate cesioana, pentru a disparea peste noapte.

Alte firme dispar cu tot cu datorii in paradisurile fiscale din zonele libere, asa-zisele off-shore. Acolo, singura lor urma e o cutie postala.

Legea nu poate obliga un off-shore sa dezvaluie numele actionarului din umbra, ceea ce face imposibila o eventuala actiune de recuperare a oricaror obligatii financiare si, deci, se faciliteaza inca o inselaciune .. legala.

In Romania sunt inscrise la Registrul Comertului aproape doua milioane de firme. O firma la 10 romani. Dintre acestea aproape 400 de mii nu mai au nici o activitate, asa ca pentru autoritati munca este extrem de anevoioasa. Garda Financiara are 1342 de angajati cu care trebuie sa lupte impotriva fenomenului evazionist. O lupta inegala, pierduta inainte de a se da.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Romania, te iubesc!: Tara noastra, paradisul teparilor fiscali
Romania, te iubesc!: Tara noastra, paradisul teparilor fiscali

In timp ce Romania va lua cu imprumut aproape 20 de miliarde de euro, ca sa treaca peste vremurile de criza, in tara, banii cuveniti statului raman ascunsi in conturile escrocilor.

Incepe vanatoarea datornicilor la stat
Incepe vanatoarea datornicilor la stat

Din 2010, conform Codului Fiscal, nicio firma nu va scapa de impozit chiar daca are pierderi. Masura vizeaza in jur de 250.000 de societati care pana acum ar fi pacalit statul.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.