Cancerul pulmonar, o drama traita de zeci de mii de romani fumatori

×
Codul embed a fost copiat

Anual, nu mai putin de 33.000 de romani mor din cauza fumatului si sunt descoperite alte 7.000 de noi persoane bolnave de cancer pulmonar. In 80 % din cazuri, in spatele acestor numere infioratoare se ascunde o cauza comuna: fumatul.

 

Datele au fost furnizate de Societatea Romana de Pneumologie.

Duminica, 6 martie, de la 18:00, la "Romania, te iubesc!", cei care aprind tigara fara sa se gandeasca la posibilele consecinte tragice, dar si cei care au in preajma o persoana draga care are acest viciu, pot afla cutremuratoarea poveste a unui barbat care a fost diagnosticat in 2007 cu aceasta boala.

Citește și
magie
Romania, te iubesc: Ancheta minutioasa in lumea asa-ziselor vrajitoare!
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Paula Herlo, corespondentul Stirilor Pro Tv laureat cu premiul Emmy, si Amalia Enache sunt autoarele unui reportaj impresionant despre cel mai mare neajuns pe care il are fumatul, un viciu de care cei mai multi se apuca in joaca.

Ca si multi altii, barbatul filmat de reporterii Pro Tv timp de trei ani, a platit mult prea scump pentru placerea de a fuma. Plecat de pe scena vietii la numai 39 de ani, Marius Ardelean a acceptat demersul jurnalistic al celor de la "Romania, te iubesc!" cu speranta sincera ca macar o persoana sa se lase de fumat dupa ce ii va cunoaste trista poveste. In urma lui nu au ramas doar o sotie sfasiata de durere si o fiica aflata la varsta la care are nevoie de sprijinul ambilor parinti, ci si multe visuri transformate in scrum.

Amalia Enache, cea care l-a convins pe Marius sa se destainuie telespectatorilor Pro Tv inca din primele luni in care si-a descoperit boala, marturiseste ca „am vorbit mult inainte sa incepem filmarile, cu el si cu toata familia. Aveam sa-i aratam povestea, aveam sa-l facem purtatorul de mesaj al celor pentru care avertismentele de pe pachetele de tigari nu mai sunt o eticheta de ignorat, ci chiar eticheta de pe destinul lor. Adesea i-am stiut buletinele medicale mai bine decat el insusi. In astfel de cazuri, familia pastreaza uneori unele informatii departe de ochii bolnavului. Cand starea lui s-a agravat, am mai vorbit doar la telefon si doar cand el dorea sa vorbim”, a mai povestit emotionata Amalia.

"Testamentul filmat al lui Marius a fost definitivat ca demers jurnalistic de colega mea Paula Herlo”, a mai povestit emotionata Amalia.

Am preluat aceasta poveste cu convingerea ca atunci cand va fi difuzata, macar un om se va lasa de fumat, asa cum isi dorea si Marius. Eu cred ca vor fi multi cei care vor renunta la fumat dupa ce vor vedea ca acest viciu, chiar te poate baga in mormant. Din discutiile pe care le-am avut acum cu familia lui, am inteles foarte clar ca el, spre sfarsitul vietii, a realizat ca tigarile sunt cele care l-au omorat. Spunea asta tuturor prietenilor”, a povestit Paula Herlo.

Ceea ce ar trebui sa stie nu doar fumatorii, ci si cei care stau in preajma acestora, este faptul ca cercetatorii au facut o descoperire ce ar trebui sa-i puna serios pe ganduri: multe dintre cele 4.000 de chimicale descoperite in tigari sunt cancerigene. Mai mult decat atat, un compus care se regaseste in fiecare tigara are capacitatea de a distruge ADN-ul din celulele plamanului, adica exact acea componenta a organismului care „spune” fiecarei celule cand sa se divida si cand sa moara.

Atunci cand codul genetic este alterat, urmarile pot fi dezastruoase: celulele se pot inmulti in mod incontrolabil, iar ceea ce rezulta este o tumora.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Romania, te iubesc: 2010, anul executarilor silite
Romania, te iubesc: 2010, anul executarilor silite

Bancile scot la vanzare tot mai multe apartamente ipotecate si sute de romani care si-au crezut visul de-a avea o casa implinit, sunt acum obligati sa-si faca bagajele si sa plece de buna voie, ca sa nu fie dati afara.

Romania, te iubesc: Ancheta minutioasa in lumea asa-ziselor vrajitoare!
Romania, te iubesc: Ancheta minutioasa in lumea asa-ziselor vrajitoare!

In Romania anului 2010, oamenii inca mai cad prada celor ce pretind ca sunt inzestrati cu harul necesar practicarii magiei albe si magiei negre.

Romania, te iubesc! 2008-2009: NATO si moartea lui Michael Jackson
Romania, te iubesc! 2008-2009: NATO si moartea lui Michael Jackson

Anul 2008 incepea sub auspicii bune pentru Romania, care gazduia si organiza cel mai mare summit NATO din istorie. Summit-ul a fost prilej de adunare de pe strazi a maidanezilor. S-au luat decizii importante, precum invitarea Albaniei si Croatiei in NATO.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.