Cum a ajuns un primar sa faca tomografii pe bani pentru spitalul din subordinea lui. Interesele, boala spitalelor

24-11-2014 12:52


In Barlad, cei care au nevoie de tomografii apeleaza la o clinica privata – care, neoficial, are legaturi chiar cu primarul

La spitalul din Barlad, o firma care a cumparat un teren in curtea unitatii medicale face parte din acelasi grup de societati in care este si o clinica privata, dotata cu tomograf, si care are contract cu spitalul pentru servicii imagistice. Echipa „Romania, te iubesc!” a mers sa-l intrebe pe primarul orasului, de care tine spitalul.

Edilul Barladului spune ca n-are treaba cu el. „Noi nu avem treaba cu spitalul decat ca suntem vehicol, le purtam banii, ca asa e." Directorul economic din primarie explica insa ca pe langa terenul cumparat in curtea spitalului si parteneriatul cu clinica tomograf, unitatea are contract si pentru spalatorie cu o alta firma din acelasi grup. Omul de afaceri care se afla in spatele contractelor cu spitalul a acceptat o intalnire, dar nu a dorit sa ne acorde un interviu.

Vezi aici emisiunea integrala

Ciudat este ca birourile grupului de firme sunt intr-o cladire despre care birladenii stiu ca este in portofoliul unei alte societati. O societate pe care o regasim si in declaratia de avere a primarului. Si oamenii din oras stiu ca ii apartine primarului.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Primarul Birladului a iesit in 2012 din firma de constructii, unde a detinut 75% din actiuni. In acelasi an cand a iesit din actionariat, la spital oficialii semnau parteneriatul cu firma care are tomograful. Oficial insa nu exista nicio legatura intre edil si firma de imagistica.

Primarul nu vrea sa comenteze subiectul. Oficial legea incrimineaza conflictul de interese, adica pe cei care coordoneaza in acelasi timp sectii si spitale de stat dar și clinici private. Sau pe alesii care gestioneaza investitiile spitalelor. Doar ca au multe portite pentru a fenta sistemul. Renunta la functia de pe hartie, desi tot ei conduc, sau muta afacerile pe numele rudelor sau al unor apropiati.

Si peste noapte, pacientii considerati pagubosi la stat, genereaza profit cand ajung la privat. Se pune insa si problema concurentei neloiale, cat timp sunt favorizate doar anumite centre, mai ales acolo unde sunt amplasate in incinta unitatilor medicale.

VIDEO PROTVPLUS.RO