Pandemia paralelă | Birocrația din Minister, motivul pentru care primăriile cumpără acum echipamente împotriva pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Pandemia paralelă, partea a II-a. Ajungem și în Moldova. În Iași, unele primării au ajuns să dea mai mulți bani pe consultanță decât pe produsele cumpărate în urma ei.

În Botoșani am găsit mai multe comune conduse de primari din același partid cu caiete de sarcini trase la indigo și porți de măsurare a temperaturii cu recunoaștere facială. Toate luate de la aceeași firmă.

Mergem mai depare, spre nordul Moldovei. Suntem în comuna George Enescu din Botoșani. Aici, Primăria a cheltuit, în noiembrie, anul trecut, 155.000 de euro pe echipamente sanitare.

Paul Angelescu: Poarta, termometrele, vă mai sunt folositoare acum?

Tony Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu:Oarecum, ce să mai zic”.

Citește și
rti
Pandemia paralelă | Greu de crezut, însă există și primari care nu au vrut să risipească banii europeni primiți în pandemie
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Paul Angelescu: Ce faceți cu ele?

Tony Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu: „Sunt montate la școli și detectează temperatura copiilor care au temperatură”.

Pandemie de risipă în Primăria din comuna George Enescu

Pe ușa de la intrare găsim două afișe pentru proiecte din fonduri europene. Școala a primit o dată măști și echipamente de protecție, în timpul pandemiei, prin inspectoratul școlar, și încă o dată, după pandemie, de la Primărie.

Proiectul a fost gândit mai ceva ca pentru un spital. Primăria a cumpărat atât porți pentru detectarea temperaturii, cât și termometre electronice, cu care le mai ia o dată temperatura copiilor câțiva metri mai încolo, la intrarea în clasă.

Un angajat e chemat să mute repede lăzile și covoarele depozitate în interiorul porții. Poarta este, de fapt, un cadru metalic acoperit de o prelată de plastic, cu sigla Guvernului României, la care se atașează un dispozitiv electronic de măsurare a temperaturii. Mai precis, 7.100 de euro bucata. Am luat legătura cu administratorul firmei, care a furnizat dispozitivul electronic. Ne-a spus că l-a vândut cu 1.500 de euro. Ceea ce înseamnă că, prelata și cadrul metalic, au costat 5.600 de euro. Produsele au fost livrate de trei firme din Dorohoi, una dintre ele înființată în 2022, care au același acționar, pe Dănuț Adrian Grădinariu.

Dănuț Adrian Grădinariu, administratorul firmelor: Am vorbit cu furnizorul și echipamentul costă 1.500 de euro. Eu am dat mai mult”.

Paul Angelescu: Cât ați dat pe el?

Dănuț Adrian Grădinariu, administratorul firmelor: Am dat mai mult, atât pot să vă spun”.

Paul Angelescu: Cum a ajuns să coste 30.000 de lei, plus TVA, o poartă care e, de fapt, un cadru metalic plus un echipament electronic?

Dănuț Adrian Grădinariu, administratorul firmelor: Este conform cerințelor caietului de sarcini. Cineva a făcut un proiect, o firmă de consultanță, ce scrie în proiectul respectiv s-a respectat caietul de sarcini”.

Aceleași trei firme au câștigat licitații similare cu mai multe primării PSD din județ. Atât la comuna George Enescu, cât și la o parte din celelalte primării PSD din Botoșani, am găsit caiete de sarcini identice. De exemplu, toate au simțit nevoia unei porți de detectare a temperaturii umane, care să aibă o bază de date cu până la 50.000 de imagini și identificare biometrică, să aibă lentile fixe duble de minim șase milimetri, și să aibă același tip de afișare cu scanare progresivă. Furnizorul spune că nu e vorba de contracte cu dedicație.

Dănuț Adrian Grădinariu, administratorul firmelor:Nu a fost achiziție directă, a fost o licitație publică, unde fiecare societate putea participa la o licitație”.

Primăria George Enescu a luat consultanța de la Proteus Nord Consulting, o firmă din Botoșani care îl are acționar pe Mihai Florin Trofinov, fost membru PSD și fost subaltern al lui Cristian Nistor, actualul administrator public al județului Botoșani, numit de PSD. În perioada 2020 - 2023, firma Proteus Nord Consulting a câștigat 60 de contracte de consultanță prin atribuire directă. 58 dintre ele sunt cu primării din Botoșani, conduse de primari PSD.

Paul Angelescu: Există vreo legătură între apartanența dumneavoastră din trecut la PSD și obținerea contractelor numai cu primarii PSD?

Mihai Florin Trofinov, acționarul unei firme de consultanță: Ce pot să vă zic eu, că noi lucrăm atât cu persoane publice, cu primarii, cât și cu privați. 80% din activitatea noastră se desfășoară cu mediul privat”.

Paul Angelescu: Toate caietele de sarcini sunt similare pentru produsele sanitare?

Mihai Florin Trofinov, acționarul unei firme de consultanță: Ce pot să vă zic e că nu m-am ocupat eu de partea de achiziții. Firma pe care o administrez eu. Numai consultanța”.

Paul Angelescu: Câștigătorii cum au fost selectați, tot de consultant sau de către echipa din cadrul primăriei?

Tony Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu: Tot de către consultant”.

Paul Angelescu: Adică ei au luat de la început până la finalizarea proiectului?

Tony Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu:Obligatoriu”.

Pentru majoritatea proiectelor din acest reportaj, primăriile și-au achiziționat consultanța la sfârșitul lui 2020 sau începutul lui 2021. Primarul comunei George Enescu spune că au trimis proiectul la Minister pentru aprobare la începutul lui 2021, însă contractul de finanțare a fost semnat abia în ianuarie 2022, un an mai târziu. Birocrația din Minister este unul din motivele pentru care mii de primării își cumpără acum, și nu în pandemie, echipamentele de combatere a pandemiei.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene:A stat cinci luni dosarul la Minister, a stat un an dosarul la Minister”.

Marcel Boloș a fost prima oară ministru până în decembrie 2020. Programele inițiate de el, au fost preluate din mers de Cristian Ghinea. Acesta spune că s-a trezit cu mii de proiecte trimise de spitale și primării la evaluat, într-o direcție care n-avea suficienți oameni.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: „Domnul Boloș, în primul său mandat, a promis ca lăutarii banii ăștia. Practic, la orice problemă, apărea domnul Boloș, se oferea imediat: rezolv eu pe fonduri europene. Când am ajuns eu la Minister, aceste promisiuni erau în aer. Am transfermat 30 de oameni de la alte structuri ale Ministerului, pentru a mări capacitatea de evaluare”.

Majoritatea comunelor din România nu au personal pregătit să facă proiecte europene, și apelează la consultanți. De multe ori, aceștia sunt plătiți doar dacă proiectele sunt duse la bun sfârșit și primăriile cumpără produsele pentru care au fost făcute proiectele. Comuna Probota din Iași a plătit 6.600 de euro pe consultanță ca să cumpere bunuri de 5.500 de euro. Viceprimarului Marinela Boca nu-i vine să creadă.

Marinela Boca, viceprimar Probota: N-are cum să fie ce spuneți dumneavoastră, cu suma. Adică suma de la proiect să fie banii încasați în proiect, să fie mai mic decât cea dată pe consultanță”.

Se duce, totuși, să verifice cu colegii.

Marinela Boca, viceprimar Probota:Aia e valoarea pe care o spuneți. El a fost estimat, dar la numărul nostru de elevi așa a ieșit. Da, aveți dreptate. Da, am înțeles ce spuneți dumneavoastră, dar noi n-aveam cum să știm de la început. Noi am spus că trebuie să folosim banii aceștia din afară. Că toată lumea se plânge că nu se accesează. Nu aveam de unde să știm că o să ajungem la valoarea asta”.

Paul Angelescu: E eficientă cheltuiala asta, în condițiile astea?

Marinela Boca, viceprimar Probota: Dacă facem raport din ce spuneți dumneavoastră, logic, matematic, ar ieși că nu. Noi suntem o primărie mică, noi avem foarte puțini angajați, noi fară consultant nu putem implementa proiectele astea”.

Comuna a luat consultanță de la firma Riva Systems. I-a plătit 10.000 de lei din fonduri proprii, ca să le scrie proiectul și să-l trimită pentru aprobare la Minister. Apoi, încă 18.000 de lei din fonduri europene, ca să-l implementeze, adică să cumpere produsele.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene:Dacă tu cumperi echipamente de 20.000 de lei, la ce îți trebuie consultanță? Nu prea văd rostul consultantei și de ce nu a reziliat contractul. Nu-l lași să se ducă până la bun sfârșit și finalitatea lucrului să fie echipamente de 20.000 de lei. Mi se pare ilogic”.

Paul Angelescu: Asta se întâmplă acum, în perioada asta, când tot prelungiți.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene:Repet, aceste lucruri țin de buna chiverniseală a banilor, la nivel de beneficiari”.

Riva Systems, o firmă cu șase angajați, care a câștigat aproape 600 de contracte în valoare de peste 20 de milioane de lei

Astfel de situații ilogice se tot întâmplă în toată țara, inclusiv la altă primărie, care au luat consultanță de la Riva Systems, o firmă cu șase angajați, care, în perioada 2020 - 2022, a câștigat prin atribuire directă de la primăriile din nordul țării, aproape 600 de contracte în valoare totală de peste 20 de milioane de lei.

Paul Angelescu: Cum se gestionează profesionist 600 de contracte cu șase angajați?

Dragoș Cristian Nicolae, acționar al firmei Riva Systems: Dar nu cred. Sunt contracte care sunt în derulare. Sunt contracte care durează 5-7 ani”.

Peste 100 dintre ele sunt pentru achizițiile pe fonduri europene, pentru combaterea Covid. Gabriel Gachi de la Reporteris este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști de investigații din zona Moldovei.

Gabriel Gachi, jurnalist „Reporteris”: Acționarii Riva sunt doi tipi relativi tineri. 30 și ceva de ani, apăruți de nicăieri”.

Dan George Calance și Dragoș Cristian Nicolae au candidat la alegerile parlamentare din 2016 din partea ALDE, însă nu au prins locuri eligibile.

Gabriel Gachi, jurnalist „Reporteris”:Ei formează în jurul Riva și a altor băieți deștepți, cum i-am numit, ai consultanței pe primăriile comunale, un ghem de interese transpartinic. Riva Systems a avut o evoluție fulminantă, iar cei care documentează genul acesta de business de consultanță în domeniul public, știu foarte bine cât de greu e să obții atât de rapid acordul unui număr atât de mare de instituții publice”.

Paul Angelescu: Are legătură succesul pe care îl aveți în obținerea contractelor prin atribuire directă, că ați făcut parte din lumea politică?

Dragoș Cristian Nicolae, acționarul firmei Riva Systems:Nu, are legătură cu profesionalismul cu care lucrăm. Dacă primăria renunța la achiziție, firma de consultanță nu-și mai primea cei 18.000 de lei din bani europeni. O recunoaște chiar patronul”.

Paul Angelescu: Își făcea primăria banii dacă nu se făcea achiziția sau nu?

Dragoș Cristian Nicolae, acționarul firmei Riva Systems: Nu, nu îi primea dacă nu se făcea achiziția, dacă nu se finaliza proiectul. Ministrul spune că primăriile puteau renunță în 2022 la proiecte fară să fie penalizate că nu le duc la bun sfârșit. Mai bine decât să cumpere de care nu au nevoie. Consultantul spune că primăria n-ar mai fi avut dreptul să acceseze alte fonduri europene daca nu ducea proiectul cu dezinfectanții până la bun sfârșit”.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „E caraghios să spui că ai nevoie de consultant. Cum explicăm faptul că o mare parte din ei nu au avut nevoie de consultanță”.

Paul Angelescu: Țin să vă contrazic.

Marcel Boloș:Chiar nu cunosc detalii, că au ajuns să decidă că le trebuie consultant”.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Pandemia paralelă | Guvernul a dat primăriilor sute de milioane de euro de la autostrăzi pentru materiale sanitare inutile
Pandemia paralelă | Guvernul a dat primăriilor sute de milioane de euro de la autostrăzi pentru materiale sanitare inutile

Pandemia paralelă, partea I. În ediția de astăzi a emisiunii „România, te iubesc!” vorbim despre o risipă uriașă din bani europeni.

Pandemia paralelă | Greu de crezut, însă există și primari care nu au vrut să risipească banii europeni primiți în pandemie
Pandemia paralelă | Greu de crezut, însă există și primari care nu au vrut să risipească banii europeni primiți în pandemie

Pandemia paralelă, partea a III-a. Alte sute de milioane de euro s-au dus în pandemie pe laptopuri, tablete și echipamente IT. Ele trebuiau să fie distribuite copiilor pentru școala de acasă, însă au ajuns după ce elevii s-au întors în clase.

Pandemia Paralelă – un reportaj semnat de Paul Angelescu, duminică, la România, te iubesc!
Pandemia Paralelă – un reportaj semnat de Paul Angelescu, duminică, la România, te iubesc!

Milioane de euro au fost investite în produse necesare în pandemie care, însă, nu au ajuns la timp, ci... când nimeni nu mai are nevoie de ele.

Avertismentul oamenilor de știință: Opriți testele pe virusul Nipah. Nu o mai ajutați pe Mama Natură să ne omoare
Avertismentul oamenilor de știință: Opriți testele pe virusul Nipah. Nu o mai ajutați pe Mama Natură să ne omoare

Cercetătorii ”VIRUS” au fost îndemnați să „nu o mai ajute pe Mama Natură să ne omoare” cu teste de laborator mortale care ar putea declanșa o nouă pandemie, scrie The Sun.

Inteligența Artificială sperie oamenii. Motivul pentru care ”roboți” precum ChatGPT sau Bing AI fac greșeli
Inteligența Artificială sperie oamenii. Motivul pentru care ”roboți” precum ChatGPT sau Bing AI fac greșeli

Inteligența Artificială sperie oamenii. Cea mai nouă unealtă Microsoft, integrată în motorul de căutare, i-a recomandat unui utilizator să divorțeze, a spus că vrea să știe codurile nucleare, și să creeze o pandemie fatală.  

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.