Procesul privind redeschiderea anchetei în dosarul "10 august", la Tribunalul Bucureşti. Protest cu elefant roz în Capitală

×
Codul embed a fost copiat

După doi ani de amânări, dosarul "10 august" mai are de așteptat. Magistrații Curții de Apel ar fi trebuit să spună, luni, dacă cei 4 foști șefi din Jandarmeriei vor fi din nou cercetați pentru violențele de la mitingul diasporei, din 2018.

Însă, cererea DIICOT de reîncepere a urmăririi penale a fost trimisă la Tribunalul București. Este o veste amară pentru victime și pentru reprezentanții mai multor asociații civice, care au protestat, luni, ajutați de un elefant roz și de un țambal.

Cei 4 foști șefi din Jandarmerie, colonelul Cătălin Şindile, colonelul Sebastian Cucoș, maiorul Laurențiu Cazan și comisarul șef Mihai Chirica, răsufla deocamdată uşuraţi.

Curtea de Apel ar fi trebuit să decidă, luni, dacă admite cererea DIICOT de reîncepere a urmăririi penale pe numele lor. În schimb, după o excepţie ridicată de avocaţii lor, instanţa le-a dat aprobat solicitarea şi a trimis dosarul către Tribunalul Bucureşti. Va mai dura aşadar cel puţin câteva săptămâni până la un răspuns final.

Citește și
10 august
Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul „10 august”, dezbătută luni de Curtea de Apel București
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Asta se întâmplă în ziua în care se împlinesc doi ani de la mitingul din Piaţa Victoriei, în urma căruia sute de oameni s-au plâns oficialilor că au fost bătuţi, gazaţi sau îndepărtaţi cu tunurile de apă.

Unii dintre ei au ieşit astăzi, din nou, în stradă, în faţa mai multor instituţii, unde au protestat int-un mod neobişnuit.

La prima oră, mai mulţi protestatari au adus în faţa palatului Cotroceni un elefant pentru a sublinia acea expresia că deşi stau cu un animal atât de mare în cameră, oficialii se prefac că nu îl văd şi îl ignoră, şi aici ne referim la dosarul 10 august. l-au vopsit în roz tocmai ca să iasă şi mai mult în evidenţă.

Cătălina Hopârtean, reprezentant Declic: După 2 ani ne aşteptam ca acesta anchetă să fie finalizată, să fie trimişi măcar în judecată vinovaţii pentru violențele din 10 august, ca să nu mai spunem că am fi putut să avem o primă condamnare în prima instanţă.

În faţa ministerului de interne, au ieşit scântei între cei care au decis să protesteze acolo şi jandarmii care îi aşteptau încolonaţi.

Iar de la minister, protestul s-a mutat în faţa Curţii de Apel bucureşti. Aici a fost adus un ţambal pe care, în mod simbolic a fost aşezată o pânză albă ca să le sugereze oficialilor că pun batista pe ţambal.

În Piaţa Victoriei, în schimb, n-au fost oameni, însă şi-au marcat prezenta cu pantofii pe care i-au lăsat acolo. Demersul a avut mai multe mesaje: fie că le dau papucii responsabililor, fie ca simbol al celor plecaţi peste hotare care nu se mai întorc în România din cauza corupţiei.

Decizia Curții de Apel în dosarul "10 august"

 

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", procesul fiind mutat astfel la Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a admis în acest sens o cerere făcută de foştii şefi ai Jandarmeriei implicaţi în acest caz, care au solicitat ca procesul să fie mutat la Tribunalul Bucureşti.

"Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I Penală - judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti - judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor", se arată în decizia luată de judecătoarea Ruxandra Grecu de la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres.

De altfel, foştii şefi ai Jandarmeriei au încercat luni să amâne dezbaterile, solicitând schimbarea magistratului care se ocupă de acest caz, judecătoarea Ruxandra Grecu, însă cererea lor a fost respinsă.

Ruxandra Grecu a înaintat săptămâna trecută o cerere de abţinere în dosar, însă şi solicitarea sa a fost respinsă.

Luni dimineaţa, în faţa sediului instanţei s-a desfăşurat un protest inedit al comunităţi Declic, care a plasat un imens elefant de culoare roz pe care scria: "#10 AUGUST NU UITĂM".

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial, săptămâna trecută, soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ''10 august'' şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.

Giorgiana Hosu mai spune că nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cioloş: 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi, o rană
Cioloş: 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi, o rană

Până astăzi, statul român şi instituţiile sale sunt în culpă în ceea ce priveşte recunoaşterea adevărului din spatele violenţelor din 10 august, consideră preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş.

Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul „10 august”, dezbătută luni de Curtea de Apel București
Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul „10 august”, dezbătută luni de Curtea de Apel București

Curtea de Apel Bucureşti va dezbate luni cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”, după doi ani de la protestul reprimat brutal de către forțele de ordine.

Klaus Iohannis, despre dosarul 10 august: „Am mare încredere în sistemul de justiție”
Klaus Iohannis, despre dosarul 10 august: „Am mare încredere în sistemul de justiție”

Klaus Iohannis, întrebat despre clasarea dosarului violenţelor din 10 august 2018: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România. Personal, ca şi mulţi alţi români, sunt de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă.

Dosarul „10 august”. DIICOT: Complicitate morală a protestatarilor paşnici. Nu toate victimele colaterale au fost şi inocente
Dosarul „10 august”. DIICOT: Complicitate morală a protestatarilor paşnici. Nu toate victimele colaterale au fost şi inocente

DIICOT susţine, în ordonanţa de clasare a dosarului ''10 august'', că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.