450 de deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi, evacuaţi dintr-un imobil din cauza pericolului de prăbuşire
Peste 450 de deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi au fost evacuaţi dintr-un imobil al închisorii din cauza pericolului ca acesta să se prăbuşească.
La începutul anului 2017, imobilul a fost încadrat în clasa I de risc seismic, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
"Săptămâna trecută Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat înca de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I şi populat cu peste 450 de deţinuţi. Această clădire de detenţie, deşi are un risc ridicat de prăbuşire şi pune astfel în pericol viaţa personalului şi a deţinutilor pe care-i adăposteşte, nu se află pe lista de investiţii şi de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situaţia era cunoscută de către ministrul Toader", a transmis, miercuri, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Corpul A al Penitenciarului Iaşi are cinci secţii de deţinere şi este o construcţie fără fundatie cu parter şi cu un etaj, iar în prezent acolo mai sunt peste 100 de detinuţi, nefiind posibilă relocarea acestora într-un alt penitenciar din Moldova din lipsă de spaţii.
Conform estimărilor sindicatului, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aproximativ şapte milioane de euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de euro, după reproiectarea pentru 250 de detinuţi şi cu respectarea standardului de 4 mp/ deţinut.
"În acest context, reamintim că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor şi că acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiţiei, care a dispus reducerea la jumătate a investiţiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP.
Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor - între 370 şi 550 de milioane de euro - anunţat[ insistent de către ministrul justiţiei, acest caz demonstrează că investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat, deşi astfel s-ar rezolva problema de fond a condiţiilor de detenţie.
Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinu'i cazaţi în condiţii corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuţilor este de 22.830.
Revenim deci cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetenţă şi indolenţă, şi cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar", mai arată reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!