Virusul prin care hackerii ne fură fotografiile și filmările din telefon
Un nou virus, extrem de periculos, face ravagii în telefoanele, computerele şi tabletele din întreaga lume.
Botezat Hide and seek, adică ''De-a v-aţi ascunselea'', acesta preia controlul oricărui dispozitiv electronic inteligent şi le furnizează hackerilor informaţii despre posesor.
În numai două săptămâni, virusul care a pornit din 12 aparate a ajuns la 50.000, iar informaticienii confirmă că avem de-a face cu un nou atac internaţional.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Hide and seek infectează în medie 2000-3000 de dispozitive pe oră.
Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: "Noi nu mai putem închide respectivul botnet. E ca la reţelele de torrenți în care fiecare client vorbeşte cu fiecare client din reţea"
Hackerul scanează, la întâmplare, adrese IP de pe internet. La un moment dat, un monitor de bebeluşi conectat la internet răspunde. Apoi atacatorul face multiple încercări până când reuşeşte să spargă parola de acces.
Din clipa aceea, deţine controlul absolut asupra dispozitivului, căruia îi poate da orice comandă de la distanţă. Inclusiv să infecteze prin aceeaşi metodă şi alte dispozitive smart din reţea.
Ce face însă după ce a reuşit să îşi creeeze propria reţea de dispozitive infectate?
Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: "Este primul botnet care nu face atacuri clasice, ci este concentrat pe furtul de informaţie. Presupunem în acest moment ca hackerii se gândesc la şantaj. Ei ar putea să ne fure informaţii apoi ar putea să ne contacteze şi să ne ceară bani în schimbul lor"
Imaginaţi-vă că sistemul de supraveghere pe care îl aveţi instalat a fost infectat cu un astfel de botnet. Pe lângă faptul că hackerul îl va folosi ca să comită prin intermediul IP-ului sistemului conectat la internet, alte infracţiuni, el poate fura toate imaginile înregistrate de camere.
Amploarea şi viteza cu care virusul Hide and seek infectează dispozitive din întrega lume a ajuns să îi îngrijoreze pe experţii în securitate cibernetică, care spun că este pentru prima oară când descoperă o reţea atât de mare şi de sofisticată.
Specialiştii vă recomandă pentru siguranţă să folosiţi programe antivirus şi să restartaţi dispozitivele smart pe care le aveţi din casă, chiar dacă nu au fost infectate.