O companie din SUA a creat un skateboard plutitor. Inventia pare luata direct din filmele SF

Ultima actualizare: 21-11-2014 00:32

Populara placa pe role are acum o alternativa de inalta tehnologie. O companie mica din California, infiintata de curand, a fabricat prima placa pe perna magnetica.

Te urci la fel ca pe skateboard, dar placa pluteste la cativa centimetri deasupra unei piste metalice, sustinuta de fluxuri magnetice.

Dupa placile de surf, pentru zapada sau cele pe role, a aparut placa pe perna magnetica, venita parca din viitor. "Pana de curand, Wikipedia (enciclopedie on-line) afirma ca acesta este o dispozitiv de fictiune. Doar un rand cu aceasta explicatie, nimic mai mult", a spus Greg Henderson, co-fondator Arx Pax.

Si iata ca nu e deloc SF. O atesta aceasta demonstratie cu placa Hendo, cum au denumit-o inventatorii. Patru mici motoare, cam cat o farfurie fiecare, asezate dedesubt, creaza un camp magnetic care, la randul sau, induce un camp magnetic secundar, pe o suprafata conductiva. In esenta, e aceeasi tehnologie folosita la trenurile cu levitatie magnetica din Asia.

Deocamdata, prototipul, care cantareste 40 de kilograme, poate pluti doar deasupra unor suprafete metalice. Iar dupa 15 minute, bateriile trebuie reincarcate. Costa 10.000 de dolari, dar, daca modelul are succes, pretul va scadea cu siguranta.

"Unii care l-au incercat zic ca seamana cu o tura cu placa pe zapada. Altii spun ca este exact asa cum si-au imaginat", a spus Kyle O'Neill, inginer Arx Pax.

Inventatorii au ambitii mari. Spera ca placa lor plutitoare va putea transporta candva containere de mari dimensiuni. Sau chiar va reusi sa "ridice" cladirile deasupra pamantului, atunci cand se produc cutremure.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO