Un tânăr a traversat Australia pe skateboard, de la sud la nord. Povestea lui Tom Drury

Dată publicare: 14-04-2021 08:20
Dată actualizare: 14-04-2021 09:37


Peste câteva luni, skateboardingul va debuta ca sport olimpic, la competiția de la Tokyo. Este un pas mare pentru un sport care, până acum, a avut o audienţă destul de limitată. Deși pasionații pot face lucruri ieșite din comun cu o placă pe roți.

 

De exemplu, un australian a parcurs mii de kilometri pe continent doar pentru că... se plictisea acasă, în timpul pandemiei.

Tom Drury este un australian care se mândreşte cu o realizare mai puţin obişnuită: 4.000 de kilometri făcuţi de-a lungul coastelor Australiei, cu ajutorul unei... plăci de skateboard.

Tom Drury, skater: „Când a început povestea cu coronavirusul, când a început pandemia, mă cam mâncau picioarele, nu aveam stare acasă. Aşa că am început să mă plimb cu skateboardul pe distanţe tot mai lungi, ca să-mi limpezesc mintea. Nu ştiu ce să spun, aveam nevoie de o aventură.”

Dorinţa de aventură l-a dus pe tânărul de 28 de ani de la Melbourne până în nordul continentului. Drumul a fost plin de întâmplări neprevăzute.

Tom Drury, skater: „Acolo e un piton uriaş care tocmai ia masa, ca să zic aşa...”

Călătoria a fost palpitantă, dar şi obositoare, de multe ori. În unele zile, Tom a parcurs chiar şi 100 de kilometri pe placa de skateboard. Iar clima din Australia nu e tocmai prietenoasă.

Tom Drury, skater: „Erau 38 de grade în cursul zilei şi nu făceam popas pe drum, nici măcar pentru apă. Aşa că duceam toată apa cu mine. Era foarte cald şi soarele parcă ţipa la mine. Treceau tiruri pe lângă mine şi drumul era atât de prost, încât tot corpul îmi tremura. Căutam umbra şi nu o găseam, aşa că mă gândeam că o să dau de necaz în mijlocul pustietăţii, de unul singur.”


- Aşadar, Tom, cum rezistă placa de skateboard?
- Trebuie să-i pun roţi noi, e ceva ce trebuie să schimb cât mai repede. Asta e placa mea. Am colecţionat stickere peste tot pe unde am fost, a fost destul de frumos,” 
i-a răspuns skaterul reporterului.

În drumul său de-a lungul Australiei, Tom a rupt şase perechi de încălţări şi patru seturi de roţi pentru placă. Dar a meritat, pentru că nu avea o viaţă prea palpitantă. Lucra ca miner, într-un mic oraş din sudul ţării. Iar călătoria incredibilă i-a schimbat viaţa.

Tom Drury, skater: „Nu am fost niciodată într-o stare psihică mai bună ca acum, de când am început călătoria. Totul e limpede, mă simt legat de natură şi legat de oameni în general. Cred că atunci când creştem, începem să nu mai avem încredere în alţi oameni, devine întipărit în noi.”

Acum, tânărul strânge fonduri pentru un plan la fel de puțin obişnuit: vrea să ofere statului Laos, din Asia de Sud-Est, primul skate park. După ce revine acasă, Tom spune că-şi va căuta o slujbă. Nu are de gând să repete această experienţă. Are suficiente amintiri pentru o viaţă întreagă.


VIDEO PROTVPLUS.RO