Institutiile si localurile, obligate sa ofere internet wi-fi gratuit. Romania ar fi prima tara din lume cu o asemenea lege

15-04-2016 18:20


Internet fara fir, gratuit si non-stop, in toate localurile, zonele turistice si institutiile publice din Romania. Asta prevede un proiect depus in Parlament.
 

Daca va ajunge sa intre in vigoare, am fi prima tara din lume care ar avea o asemenea lege. Asta presupune ca fiecare patron de birt, restaurant, sau terasa va fi nevoit sa le asigure clientilor retele WI-FI. La fel si primariile, spitalele, Fiscul, sau scolile.

In localitatea Maracineni, de langa Buzau, vestea ca ar putea avea internet gratis la carciuma i-a animat sateni.

Localnic: "Da, e o initiativa buna ca vreau si eu pe internet."

Un patron de local si-a facut pe loc un plan de investii. Cu gandul la puhoiul de clienti care va veni sa navigheze online de la terasa lui, se gandeste chiar si la profit.

Patron local: "O investitie de 1500 de lei, dar merita ca poate vine lumea."

Internet gratis, non-stop, ar trebui sa fie si la primarie, biblioteca, dispensar si scoala. La fel ar sta lucrurile si in marile orase, de exemplu in Centrul Vechi al Capitalei, langa Banca Nationala.

Daca pentru terase, localuri si restaurante WI-FI-ul public este deja o metoda de a-si atrage clientii si e prezent la tot pasul, dupa noul proiect de lege institutii precum BNR-ul vor fi nevoite sa asigure si ele in jurul cladirilor WIFI public pentru toti trecatorii.

Mihai Sturzu, deputat neafiliat: "Deasemenea in spatiile deschise publicului cu aglomerare urbana si interes turistic. De asemenea aceasta lege se refera si la operatorii economici din zona de restaurtante hoteluri terase baruri. Sper ca Romania sa fie prima tara din lume care sa faca acest pas."

Initiatorul legii sustine ca utilizatorii se vor putea conecta timp de o ora, iar apoi reconecta folosind adresa de e-mail. In zonele turistice accesul va fi neintrerupt. Proiectul arata ca viteza minima de acces tebuie sa fie de 50 de Mb/s - suficienta pentru a descarca o fotografie instantaneu sau pentru a cauta informatii pe net.

Nicio vorba insa despre cine ar trebui sa asigure securitatea cibernetica a acestor puncte, pe care specialistii le considera foarte vulnerabile pentru oricine le foloseste.

Aceeasi propunere legislativa obliga operatorii de telefonie mobila sa le ofere tuturor clientilor cel putin 500 de MB de trafic lunar gratuit, fie pe cartela, fie pe abonament.