iLikeIT. Un refugiat din Orientul Mijlociu a devenit "Nasul" Silicon Valley. Intreprinzatorii romani pe care ii promoveaza

Ultima actualizare: 12-04-2016 07:01

Sa vii in America drept simplu refugiat, ba chiar dintr-o tara ca Iranul - si sa ajungi milionar. Suna a succes de box office. Asa se scrie insa povestea adevarata a lui Saeed Amidi, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Silicon Valley.

Familia lui a ajuns in State prin anii '70. Iar Saeed n-a avut timp sa viseze prea mult. La 20 de ani, si-a deschis propria afacere. A strans suficient incat sa-si permita o cladire in Silicon Valley, la inceputuri, cand era inca ieftin. Asa a pus mana pe un loc devenit apoi un simbol. Imobilul de la 165, University Avenue este, probabil, printre cele mai importante...din istoria tehnologiei. Acolo au lucrat primii patru angajati Google. Cu tot cu fondatori. Inainte, tot acolo au fost birourile Logitech. Iar dupa Google... au venit Paypal si Dropbox. Sa tot ai asa chiriasi si sa te plateasca in actiuni! Marfa volatila dar cu profit insutit.

Am putea sa-i spunem Nasul. Fara vreo legatura cu filmele, mafia sau fotbalul de pe la noi. Saeed Amidi este considerat parinte spiritual pentru mii de startup-uri din America. Tot ce i-a ajuns pe mana a crescut de la produs in fasa, la business musculos, cu sase sau sapte zerouri in coada. Unicorni si dragoni, cum li se spune in limbaj de Sillicon Valley.

Fostul refugiat este, asa cum probabil intuiesti, un om bogat. Se bucura de relatii deosebite cu mai multe personalitati, de la presedintele Barrack Obama, la fondatorii Google ori Elon Musk. Cum cele mai mari nume din IT au plecat din universitatile americane, Saeed este bine primit si in scolile de top: Stanford, MIT, Cornell ori Harvard. Adica pepinierele pentru Yahoo, Google - despre care am si vorbit mai devreme - sau ceva mai recentele Instagram si Snapchat.

Totul a inceput cu o achizitie. Omul de afaceri a vrut sa isi extinda business-ul cu mase plastice, de care s-a apucat la 20 de ani, si a cumparat un imobil pe University Avenue, la numarul 165. Initial, sediu, mai apoi - cladire de birouri. Printre primii chiriasi s-au numarat cei de la Logitech. Si Google.

O parte din banii de chirie au fost investiti in alte companii care cautau spatii de lucru. Una este Paypal, vanduta catre Ebay cu 1,5 miliarde de dolari. Astazi, ideea din 165 University Avenue s-a mutat la 440 N. Wolfe Road. E un accelerator care pune la aceeasi masa startups cu investitori si chiar universitati.

Investesc masiv in astfel de acceleratoare si universitatile, in aceasta incapere sunt reprezentate aproape toate, cele mai mari din lume. Vedem steagurile acolo, Carnegie, Stanford, Indiana, Cornell, Harvard. Toti investesc miliarde de dolari si motivul e simplu, nu vor sa piarda atunci cand tehnologia se schimba din nou radical.

Saeed Amidi spune ca aici sunt permanent, anual, 350 de startup-uri. 150 dintre ele sunt din Romania, Polonia, Germania. De fapt, aici este farmecul locului. Ne explica Antonio Eram. Antreprenor roman de succes, cu vechime in Silicon Valley. Probabil ca nu il stii dupa nume si fata, dar de Netopia - printre cei mai mari procesatori de plati de la noi - sunt sanse mari sa te fi lovit.

Antonio Eram: "Este de multe ori mai ieftin sa investesti un milion de dolari in 10 startups decat sa pui 1 milion in banca ta ca sa dezvolti. Ritmul e asta. Perceptiile si asocierea e atat diferita incat nu te poti baza pe studii de piata. In fiecare secunda poate sa intre pe usa cineva, un baiat sau o fata si sa fie urmatorul Zuckerberg. Poate vina cu idee de 20 de miliarde."

Plug and Play Tech Center. Asa este cunoscut acceleratorul de afaceri dezvoltat de Saeed Amidi. Pestii mari vin aici pentru pestii mici, cu potential. Iar in scenariul ideal, toata lumea castiga. Printre companiile care trimit oameni la vanat startup-uri si idei se numara General Motors, Mercedes, Ford, Bosch, Panasonic, Philips...Si am putea continua vreo doua minute.
.
Antonio Eram cunoaste bine cartierul in care toti viseaza sa ajunga faimosi si miliardari. "E o asociere intre Hollywood si SV, sunt multi in Hollywood care sunt chelneri, pana sa ajunga artisti, actori. Poate ca au jucat roluri minore. Asa este aici, la fiecare 10 minute aterizeaza un avion, poate doi in el au o idee de startup. SV este o masinarie, un concept, o masina un loc pe care le ai pe toate agregat. Pe unii ii accelereaza. Depinde de idee, timing."

La aceasta masa, de exemplu, stau trei trimisi ai Deutsche Bank. Compania nu vrea sa rateze trenul spre viitor. Toate bune si frumoase. Totusi, pana sa te tragi de sireturi cu investitorii, trebuie sa parcurgi mai multe etape. Despre care vorbim saptamana urmatoare. Intre timp, tine minte ca, entru companiile mari, e mai ieftin sa cumpere decat sa investeasca de la zero in tehnologii.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO