Dispozitiele inteligente, vedetele Summitului Web de la Lisabona
În ultimii ani, oamenii sunt din ce în ce mai conştienţi că tot ceea ce fac afectează într-un fel sau altul planeta.
De la mini-ferme inteligente, până la aplicaţii care ne ajută să reducem consumul de energie, o mulţime de companii oferă soluţii pentru aceste preocupări. Multe s-au reunit la Summitul Web de la Lisabona.
Ce-aţi zice de un acvariu pe care nu trebuie să-l curăţaţi şi care, în plus, vă ajută să cultivaţi propria salată sau propriile plante aromatice? O compania portugheză oferă soluţia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Joao Cotter, reprezentant al unei firme: „Peştii sunt ţinuţi aici. Peştii produc deşeuri, deşeurile lor sunt nutrienţi care sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor, iar plantele curăţă apa, care se întoarce la peşti. Se poate folosi în oraşe, în hoteluri, spitale, şcoli, pentru a produce mâncare fără niciun fel de deşeuri pentru mediu, complet sustenabil. "
Dacă vreţi să reduceţi consumul de energie, dar nu ştiţi cum, vă poate ajuta o aplicaţie care foloseşte inteligenţa artificială pentru a măsura consumul fiecăruia dintre electrocasnicele dumneavoastră. Vă anunţă dacă aţi uitat ceva în priză, dar vă şi ajută să alegeţi aparatele cu cel mai mic consum.
Maria McKavanagh, reprezentanta unei companii: „Curentul funcţionează ca un microfon. Toate aparatele vorbesc în acelaşi timp, dar au voci foarte diferite, fiecare are propria voce sau semnătură. Poţi face alegeri mai inteligente. Dacă ştii că poate un aparat eletrocanic costă cu 50 de lire mai mult, dar e mult mai dăunător mediului, atunci îţi poţi reduce impactul."
După incendiile devastoare de vara aceasta din peninsula Iberică şi din California, poate că o aplicaţie pentru combaterea lor nu strică. Printre altele, aceasta măsoară intensitatea flăcărilor şi face predicţii asupra evoluţiei incendiului, pe baza vitezei vântului şi a gradului de uscăciune a vegetaţiei.
Marcela Amador-Salas, reprezentant al unei companii: „Marchezi zona şi dai 'report', faci o poză şi o trimiţi. Odată trimisă, informaţia ajunge la pompieri şi pe reţelele de socializare. Dacă tu raportezi un incendiu şi eu sunt pe aproape, o să primesc o notificare."
Iar o companie din Stockholm a creat o aplicaţie care ajută restaurantele să arunce mai puţină mâncare, iar pe clienţi să plătească mai puţin. Peste 400 de restaurante, magazine şi cafenele o folosesc deja.
Pontus Fahlander, reprezentantul unei companii: „În loc să arunce mâncarea rămasă la un restaurant, de exemplu, după prânz le-au rămas zece porţii. În loc să le arunce, pot să le vândă utilizatorilor noştri."
Peste 60.000 de oameni din 170 de ţări au participat la Web Summit de la Lisabona, o reuniune anuală a actorilor din tehnologie, care s-a încheiat joi.