Dr. Șerban Vasile: Cazurile mai dificile din perioada pandemiei aparțin domeniului oncologiei digestive

Dr Șerban Vasile

Pandemia de Covid-19 nu a afectat doar persoanele infectate cu Sars-Cov-2. Despre asta ne vorbește, în continuare, dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală la MedLife.

"Din cauza limitării drastice a activității chirurgicale în spitalele desemnate să trateze infecția cu coronavirus, mulți pacienți cu afecțiuni oncologice în special digestive (cancere de colon) au amânat tratamentul specific și au ajuns în clinica noastră fie în faze mai avansate, fie cu o complicație asociată cancerului respectiv", a declarat dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală la MedLife, adăugând că "după o pregătire prealabilă, toți acești pacienți au beneficiat de un tratament chirurgical la standardele general acceptate în toate clinicile europene de specialitate".

Exista intervenții chirurgicale care nu pot fi amânate în aceasta perioadă?

Dr. Șerban Vasile: Orice afecțiune chirurgicală acută trebuie să beneficieze de tratament chirurgical de urgență, indiferent de afecțiunile care monopolizeaza eforturile terapeutice medicale din timpul unei epidemii. Pe lângă acestea, sunt afecțiuni oncologice care, deși nu par o urgență imediată, trebuie să beneficieze de tratamentul chirurgical într-un moment optim pentru a putea obține o vindecare sau un control al bolii. De asemenea pacienții cu obezități morbide trebuie să urmeze intervenții bariatrice pentru a reduce ulterior riscul unor evoluții severe sau chiar fatale în cazul infectării accidentale cu coronavirus.

Ce operații complexe ați realizat de-a lungul timpului în cadrul MedLife?

Dr. Șerban Vasile: Cazurile de obezitate morbidă cu IMC peste 55-60 sunt frecvent asociate cu multiple afecțiuni severe ca diabetul zaharat, sindrom metabolic, hipertensiune arterială. După completarea unui plan de investigații specific și o pregatire preoperatorie adecvata toți acești pacienți superobezi pot efectua una dintre operațiile adresate acestei afectiuni.

Tumorile hepatice au fost operate preponderent laparoscopic, pentru cele situate la periferia parenchimului hepatic sau prin tehnica deschisa.

Tumorile endocrine de glande suprarenale au fost operate exclusiv laparoscopic chiar și la dimensiuni impresionante. De exemplu, o pacientă de 45 ani a fost investigata pentru o operație bariatrica. Explorările imagistice au evidentiat o tumora giganta (13 cm diametru) de glanda suprarenala dreapta. A fost efectuată o suprarenalectomie dreapta laparoscopica cu scoaterea tumorii fără fragmentarea acesteia. Ulterior, pacienta a fost operată de obezitate la 1 luna interval.

Melanomul avansat multiplu metastazat necesită intervenții chirurgicale complexe, uneori seriate pentru excizia tumorilor și pentru creșterea terapiilor adjuvante: chimioterapia, imunoterapia. De exemplu, un pacient de 56 ani, operat în antecedente pentru un melanom la nivelul piciorului drept, care s-a internat în clinica noastră după descoperirea la examenele imagistice a metatazelor multiple abdominale la nivelul glandelor suprarenale, a cecului și a stomacului cu invazie în coada pancreasului. S-a intervenit pe cale deschisa și s-a practicat excizia în bloc a stomacului cu coada pancreasului și a splinei, a ambelor glande suprarenale și a jumătății drepte a colonului. Evoluția postoperatorie a fost foarte buna cu absența recidivelor abdominale la 3 ani postoperator.

Cancerele colorectale au fost operate în proportie de peste 90% pe cale laparoscopica, chiar și în cazurile avansate, metastatice. Rata complicațiilor a fost minimă, recuperarea rapidă, spitalizare de 3-4 zile.

Cancerul mamar beneficiază de tratament chirurgical indiferent de stadiul tumoral. O pacientă de 33 ani cu mastectomie radicala dreapta pentru cancer mamar în urma cu 3 ani a fost internată in clinica noastra pentru recidiva locala cu invazia peretelui toracic drept și metastaza mamara stânga. Au urmat câteva intervenții seriate la interval de cateva luni: rezectia recidivei tumorale în bloc cu peretele toracic anterior și reconstrucție de perete toracic cu lambou musculo-cutanat pediculat, mastectomie radicala stânga, rezectia unor metastaze de corpi vertebrali cu fixarea coloanei. După circa 2 ani, timp în care pacienta a efectuat chimioterapie, radioterapie și hormonoterapie, s-a reintors în clinica noastră pentru o nouă recidivă parasternala dreapta care a fost rezecata recent. Chiar și în stadii avansate, metastatice, chirurgia tumorilor mamare combinată cu variatele terapii adjuvante, poate determina prelungirea duratei de viață și creșterea calității vieții.

Cancerele din sfera ginecologica, utero ovariene au fost operate atât pe cale deschisa, cât și pe cale laparoscopică. De exemplu, o pacientă de 59 ani care a descoperit prin autopalpare o formațiune tumorală abdominală voluminoasă. Aceasta a fost confirmată imagistic ca fiind de natură malignă cu multiple metastaze abdominale. A fost efectuată o intervenție complexă de ovar cu excizia uterului, ambelor ovare în bloc cu tumoră voluminoasă ovariana dreapta, a metastazelor peritoneale de la nivelul intestinelor, capsulei hepatice și peretelui abdominal. Examenul histopatologic a evidențiat o tumora ovariană cu histologie rară, dar agresivă. După un program complex de chimioterapie, pacienta nu prezenta recidive abdominale la 2 ani de la operație.

Ce caz v-a impresionat mai mult?

Dr. Serban Vasile: Toate cazurile complexe mă impresionează dar în același timp mă stimulează sa mă implic în rezolvarea lor. Cazurile de obezități supermorbide sau cele oncologice avansate, în care pacientul își pune o imensă speranță în gestul chirurgical după ce toate metodele terapeutice conventionale au avut rezultate sub așteptări, sunt adevărate provocări profesionale cu care ne confruntăm frecvent. Reușita tratamentului chirurgical în cazuri de obezitate cu greutăți de peste 170-180 kg, în cazuri oncologice cu metastaze sau recidive multiple (pacientul cu melanom metastazat, pacienta de 33 ani cu cancer mamar bilateral multiplu recidivat și metastazat) ne determină să continuăm această luptă cu afecțiunile severe alături de medici cu alte specialități medicale cu care lucrăm în echipă.

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine. http://www.medlife.ro/facem-romania-bine/

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

De la începuturile civilizației, frica este primul lucru care te izbește într-o pandemie. Ca să o alungăm, luat o serie de măsuri de siguranță, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toți pacienții sunt protejați. În felul acesta, am reușit să realizăm numeroase operații complexe, în plină pandemie

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive
5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive

Consilierea medicală la distanță a devenit o opțiune la îndemână de „a ajunge” la doctor în vremea pandemiei.

PREMIERĂ în chirurgia robotică: Pacientă operată robotic printr-o tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal
PREMIERĂ în chirurgia robotică: Pacientă operată robotic printr-o tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal

“Chirurgia robotică a devenit prima opțiune în tratamentul herniilor”, spune Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia reconstructivă a peretului abdominal și acreditare în chirurgia robotică.

Intervenții robotice, realizate în cadrul MedLife Medical Park, cu tehnologia de ultimă generație a robotului da Vinci Xi
Intervenții robotice, realizate în cadrul MedLife Medical Park, cu tehnologia de ultimă generație a robotului da Vinci Xi

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, continuă să vină în întâmpinarea nevoilor pacienților cu soluții inovatoare pentru a crește calitatea tratamentelor oferite.

 

Recomandări
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO

Au apărut primele imagini cu fisura de la barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat, care a dus la evacuarea populației de la Roșia Montana.   

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Evacuare masivă de urgență a populației, la Roșia Montană. Barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. GALERIE FOTO
Evacuare masivă de urgență a populației, la Roșia Montană. Barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. GALERIE FOTO

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.