Dr. Șerban Vasile: Cazurile mai dificile din perioada pandemiei aparțin domeniului oncologiei digestive

Dr Șerban Vasile

Pandemia de Covid-19 nu a afectat doar persoanele infectate cu Sars-Cov-2. Despre asta ne vorbește, în continuare, dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală la MedLife.

"Din cauza limitării drastice a activității chirurgicale în spitalele desemnate să trateze infecția cu coronavirus, mulți pacienți cu afecțiuni oncologice în special digestive (cancere de colon) au amânat tratamentul specific și au ajuns în clinica noastră fie în faze mai avansate, fie cu o complicație asociată cancerului respectiv", a declarat dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală la MedLife, adăugând că "după o pregătire prealabilă, toți acești pacienți au beneficiat de un tratament chirurgical la standardele general acceptate în toate clinicile europene de specialitate".

Exista intervenții chirurgicale care nu pot fi amânate în aceasta perioadă?

Dr. Șerban Vasile: Orice afecțiune chirurgicală acută trebuie să beneficieze de tratament chirurgical de urgență, indiferent de afecțiunile care monopolizeaza eforturile terapeutice medicale din timpul unei epidemii. Pe lângă acestea, sunt afecțiuni oncologice care, deși nu par o urgență imediată, trebuie să beneficieze de tratamentul chirurgical într-un moment optim pentru a putea obține o vindecare sau un control al bolii. De asemenea pacienții cu obezități morbide trebuie să urmeze intervenții bariatrice pentru a reduce ulterior riscul unor evoluții severe sau chiar fatale în cazul infectării accidentale cu coronavirus.

Ce operații complexe ați realizat de-a lungul timpului în cadrul MedLife?

Citește și
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Dr. Șerban Vasile: Cazurile de obezitate morbidă cu IMC peste 55-60 sunt frecvent asociate cu multiple afecțiuni severe ca diabetul zaharat, sindrom metabolic, hipertensiune arterială. După completarea unui plan de investigații specific și o pregatire preoperatorie adecvata toți acești pacienți superobezi pot efectua una dintre operațiile adresate acestei afectiuni.

Tumorile hepatice au fost operate preponderent laparoscopic, pentru cele situate la periferia parenchimului hepatic sau prin tehnica deschisa.

Tumorile endocrine de glande suprarenale au fost operate exclusiv laparoscopic chiar și la dimensiuni impresionante. De exemplu, o pacientă de 45 ani a fost investigata pentru o operație bariatrica. Explorările imagistice au evidentiat o tumora giganta (13 cm diametru) de glanda suprarenala dreapta. A fost efectuată o suprarenalectomie dreapta laparoscopica cu scoaterea tumorii fără fragmentarea acesteia. Ulterior, pacienta a fost operată de obezitate la 1 luna interval.

Melanomul avansat multiplu metastazat necesită intervenții chirurgicale complexe, uneori seriate pentru excizia tumorilor și pentru creșterea terapiilor adjuvante: chimioterapia, imunoterapia. De exemplu, un pacient de 56 ani, operat în antecedente pentru un melanom la nivelul piciorului drept, care s-a internat în clinica noastră după descoperirea la examenele imagistice a metatazelor multiple abdominale la nivelul glandelor suprarenale, a cecului și a stomacului cu invazie în coada pancreasului. S-a intervenit pe cale deschisa și s-a practicat excizia în bloc a stomacului cu coada pancreasului și a splinei, a ambelor glande suprarenale și a jumătății drepte a colonului. Evoluția postoperatorie a fost foarte buna cu absența recidivelor abdominale la 3 ani postoperator.

Cancerele colorectale au fost operate în proportie de peste 90% pe cale laparoscopica, chiar și în cazurile avansate, metastatice. Rata complicațiilor a fost minimă, recuperarea rapidă, spitalizare de 3-4 zile.

Cancerul mamar beneficiază de tratament chirurgical indiferent de stadiul tumoral. O pacientă de 33 ani cu mastectomie radicala dreapta pentru cancer mamar în urma cu 3 ani a fost internată in clinica noastra pentru recidiva locala cu invazia peretelui toracic drept și metastaza mamara stânga. Au urmat câteva intervenții seriate la interval de cateva luni: rezectia recidivei tumorale în bloc cu peretele toracic anterior și reconstrucție de perete toracic cu lambou musculo-cutanat pediculat, mastectomie radicala stânga, rezectia unor metastaze de corpi vertebrali cu fixarea coloanei. După circa 2 ani, timp în care pacienta a efectuat chimioterapie, radioterapie și hormonoterapie, s-a reintors în clinica noastră pentru o nouă recidivă parasternala dreapta care a fost rezecata recent. Chiar și în stadii avansate, metastatice, chirurgia tumorilor mamare combinată cu variatele terapii adjuvante, poate determina prelungirea duratei de viață și creșterea calității vieții.

Cancerele din sfera ginecologica, utero ovariene au fost operate atât pe cale deschisa, cât și pe cale laparoscopică. De exemplu, o pacientă de 59 ani care a descoperit prin autopalpare o formațiune tumorală abdominală voluminoasă. Aceasta a fost confirmată imagistic ca fiind de natură malignă cu multiple metastaze abdominale. A fost efectuată o intervenție complexă de ovar cu excizia uterului, ambelor ovare în bloc cu tumoră voluminoasă ovariana dreapta, a metastazelor peritoneale de la nivelul intestinelor, capsulei hepatice și peretelui abdominal. Examenul histopatologic a evidențiat o tumora ovariană cu histologie rară, dar agresivă. După un program complex de chimioterapie, pacienta nu prezenta recidive abdominale la 2 ani de la operație.

Ce caz v-a impresionat mai mult?

Dr. Serban Vasile: Toate cazurile complexe mă impresionează dar în același timp mă stimulează sa mă implic în rezolvarea lor. Cazurile de obezități supermorbide sau cele oncologice avansate, în care pacientul își pune o imensă speranță în gestul chirurgical după ce toate metodele terapeutice conventionale au avut rezultate sub așteptări, sunt adevărate provocări profesionale cu care ne confruntăm frecvent. Reușita tratamentului chirurgical în cazuri de obezitate cu greutăți de peste 170-180 kg, în cazuri oncologice cu metastaze sau recidive multiple (pacientul cu melanom metastazat, pacienta de 33 ani cu cancer mamar bilateral multiplu recidivat și metastazat) ne determină să continuăm această luptă cu afecțiunile severe alături de medici cu alte specialități medicale cu care lucrăm în echipă.

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine. http://www.medlife.ro/facem-romania-bine/

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

De la începuturile civilizației, frica este primul lucru care te izbește într-o pandemie. Ca să o alungăm, luat o serie de măsuri de siguranță, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toți pacienții sunt protejați. În felul acesta, am reușit să realizăm numeroase operații complexe, în plină pandemie

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Povestea unui ofițer maritim care s-a întors pe mare la doar două luni după operația salvatoare cu robotul da Vinci Xi
Povestea unui ofițer maritim care s-a întors pe mare la doar două luni după operația salvatoare cu robotul da Vinci Xi

În urma unor analize de rutină, pe care le făcea cu regularitate, Dan, o persoană activă în vârstă de 55 ani, a descoperit că are cancer de prostată în stadiu avansat.

Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării: Simptomele pot să apară la mai multe boli
Specialiștii MedLife atrag atenția asupra riscurilor asociate autodiagnosticării: Simptomele pot să apară la mai multe boli

Într-o lume modernă, cucerită de Internet, românii folosesc informațiile medicale disponibile online pentru a se diagnostica și trata, deși scopul acestora este să îi ajute pe oameni să înțeleagă cu ce boli se pot confrunta și să încurajeze prevenția.

5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive
5 motive pentru care pacienții aleg consultațiile în clinica online MedLive

Consilierea medicală la distanță a devenit o opțiune la îndemână de „a ajunge” la doctor în vremea pandemiei.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.