Asculta originalul "King's Speech". AUDIO de arhiva cu Regele George VI

Ultima actualizare: 21-05-2012 05:00
La Palatul Buckingham sunt proiectate imagini ale Reginei Elisabeta, Sir Winston Churchill si Regele George VI

"Discursul regelui" este cel mai aplaudat film in aceasta perioada, datorita premiilor pe care le-a luat la cea de-a 83-a editie a premiilor Oscar. Personajul principal al acestui film este Regele George al VI-lea al Angliei.

Iata un fragment dintr-o inregistrare realizata de BBC, care prezinta "Discursul regelui" George al VI-lea, in pragul declansarii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Filmul "The King's Speech" a avut un mare succes la public si la criticii de specialitate, in primul rand datorita performantei actoricesti a lui Collin Firth, dar si a istoriei reale care a stat in spatele scenariului.

Firth a interpretat rolul Regelui George al VI-lea, care a domnit in Regatul Unit de la sfarsitul anului 1936 pana cand a murit, in 1952.

A fost ultimul imparat al Indiei (pana la 22 iunie 1948), dar si ultimul Rege al Irlandei (pana la 18 aprilie 1949). Ascensiunea sa la tronul regal nu a fost luata in considerare de la inceput, deoarece a fost al doilea fiu al Regelui George al V-lea. De altfel, si-a petrecut o mare parte din viata in umbra fratelui sau mai mare, Eduard, mostenitorul tronului.

George al VI-lea a fost inrolat in Armata Regala a marinei in timpul primului razboi mondial. S-a casatorit cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon in 1923 si au avut doua fiice.

Eduard al VIII-lea a preluat tronul in 1936, la moartea tatalui sau. Dupa nici macar un an de zile, el isi anunta casatoria cu americanca Wallis Simpson - o femeie care avea deja un divort la activ si se afla in mijlocul unui alt divort. Premierul britanic Stanley Baldwin l-a sfatuit pe Eduard sa nu se casatoreasca cu Simpson, daca vrea sa ramana rege. Atunci, Eduard al VIII-lea a abdicat de la tron.

Prin acest act, unic in 2000 de ani de istorie britanica, George al VI-lea a devenit rege si cel de-al treilea monarh al casei de Windsor.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO