Vacanțele elevilor ar putea fi decalate, astfel încât sezoanele turistice să fie mai lungi și mai puțin aglomerate

Dată publicare: 21-04-2021 19:47
Dată actualizare: 21-04-2021 19:47


Vacanțele elevilor ar putea fi decalate, astfel încât sezoanele turistice să fie mai lungi și mai puțin aglomerate, dacă parlamentarii vor adopta o inițiativă de modificare a legii educației depusă de USR PLUS.

Potrivit inițiatorilor, vacanța dintre semestrele școlare ar trebui acordată diferit, pe macroregiuni, iar cea de vară ar începe și s-ar încheia în funcție de anul de studii.

Cozile la instalațiile de transport pe cablu, înghesuiala de pe plaje, restaurantele și hotelurile supraaglomerate au devenit un fenomen supărător, care se manifestă în vârful sezonului turistic. În restul timpului, prin stațiunile noastre bate vântul.

Inițiativa legislativă propune ca vacanța intersemestrială din februarie, dedicată în general schiului, să fie acordată pe macroregiuni, în mod succesiv și fără suprapunere.

Alin Apostol, deputat USR, inițiatorul legii: „Vacanța intersemestrială, în mod obișnuit, are o săptămână și se desfășoară la începutul lunii februarie. Propunerea mea concretă este să rămână această săptămână, numai ca ea să se acorde defalcat pe fiecare macroregiune în parte."

Vacanta de vară ar suferi și ea modificări.

Proiectul prevede „începerea anului scolar pentru clasele 0, până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie."

Ciprian Stanciu, administrator hotel
: „Vacanțele diferențiate pot să aducă beneficii, pot să acopere părțile de sezon mort, pot să aplatizeze puțin vârfurile de sezon și din punct de vedere al oaspeților, al turiștilor pot să scadă și tarifele în anumite perioade."

Ion Rufa, Asociația Domeniilor Schiabile: „Toată lumea ar fi mulțumită și, bineînțeles, și turiștii schiorii vor fi mulțumiți, fiindcă vor găsi pârtii mai libere."

Inițiatorii au adus ca argument faptul că acest model funcționează foarte bine în țări precum Austria, Italia, Spania și Elveția. O româncă stabilită în Germania povestește cum au ajuns nemții la această decizie.

Diana Gollasch, română stabilită în Germania: „Se crea o aglomerație prea mare în stațiunile turistice și mai ales pe autostrăzi. O populație atât de mare ca a Germaniei nu ar fi putut ajunge în vacanță mergând pe autostrăzile care există în momentul de față."

Deocamdată, organizațiile care îi reprezintă pe elevi, părinți și profesori nu au exprimat un puncte de vedere. Inerția este însă mare.

Elevă: „Eu cred că ar trebui să se păstreze vacantele așa cum sunt, pentru că unul o să aibă într-o perioadă, altul, în altă perioadă, adică nu mi se pare o idee bună."

Părinte: „Inițiativa, în principiu, mi se pare bună, dar nu văd cum s-ar putea realiza și în afară de asta bulversează sistemul de învățământ."

Iulian Cristache, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „Sunt părinți care pot avea copii și la ciclul primar și cel gimnazial și atunci nu poți să decalezi, nu poți să lași un copil acasă și un copil să pleci cu el."

În plus, sunt profesori care predau și la clasele de-a cincea și la cele de a opta sau la toți elevii de liceu. Asta ar însemna să nu poată pleca în vacanță până în luna iulie și să fie la catedră chiar de la începutul lui septembrie. Practic, vor avea un concediu mai scurt.


VIDEO PROTVPLUS.RO