Un deținut din Botoșani trecut la Islam a dat penitenciarul în judecată că nu este lăsat să se roage în liniște 6 ore pe zi

03-02-2021 08:55


Un deținut a încercat să fabrice țuică în celula sa din Penitenciarul Botoșani. Cum a fost prins

Un deținut din Penitenciarul Botoșani care s-a declarat musulman a dat în judecată instituția pentru că nu este lăsat să se roage în liniște 6 ore pe zi. În ultimii ani, mai mulți deținuți au trecut la Islam pentru a beneficia de anumite privilegii.

Un deținut din Penitenciarul Botoșani, care a renunțat la religia creștin ortodoxă și a trecut la cultul musulman, a cerut reprezentanților unității de detenție să fie oprite difuzoarele în intervalele orare 9-11, 14-16 și 18-20, pentru a putea să-și facă rugăciunile, scrie Monitorul Botoșani.

Totodată, acesta a formulat mai multe cereri pentru a participa la întâlnirile cu reprezentanții cultului, cereri ce au fost respinse de administrația penitenciarului, dar și de judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Prin urmare, deținutul s-a adresat instanței de judecată, dar fără succes.

În vârstă de 28 de ani, tânărul execută o pedeapsă de cinci ani și opt luni de detenție, iar la începutul anului trecut a decis să treacă la noua religie. Așa că a înștiințat conducerea unității de detenție, pentru a se face mențiunea și în dosarul personal.

Doar că problemele au apărut când acesta a cerut să participe la ritualurile specifice musulmanilor.

Solicitarea lui a fost însă respinsă. Și asta nu pentru că legea privind exercitarea pedepselor nu permite acest lucru, ci pentru că în Botoșani nu au fost identificate organizații religioase de acest tip.

 

Trec la Islam ca să mănânce carne de vită

 

Trecerea la cultul musulman a devenit deja o tradiție printre deținuții de la Botoșani, care vor astfel să beneficieze de anumite privilegii.

Astfel, mulți s-au declarat musulmani pentru a putea să mănânce carne de vită în loc de carne de porc, știut fiind faptul că musulmanii nu consumă carnea de porc, animal considerat murdar.

Din acest motiv, legiuitorul a decis să introducă în legea privind executarea pedepselor ca, în cazul unei astfel de treceri la o altă religie față de cea declarată la încarcerare, deținutul să facă dovada trecerii cu un document.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român pentru încălcarea drepturilor privind libertatea de gândire, conștiință și religie exact pe acest considerent.

 

CEDO a condamnat România din cauza unor deținuți trecuți la Islam

 

Astfel, doi deținuți care au fost închiși în Penitenciarul Botoșani au dat în judecată statul român acuzând că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc, deşi îşi declaraseră credinţa musulmană.

În urma procesului, CEDO a condamnat statul român şi a dispus plata către cei doi reclamanţi a unor despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare.

CEDO a considerat că orice persoană are dreptul să treacă de la o relegie la alta, conform propriei conștiințe, fără să fie nevoie de vreun act doveditor.

Sursa: Monitorul de Botoşani


VIDEO PROTVPLUS.RO