Totul despre ochiul boului - cum să crești această plantă în grădină și la ce e bună

ochiul boului
Shutterstock

Ochiul boului (Callistephus chinensis) este o plantă ușor de cultivat cunoscută pentru florile sale spectaculoase.  

Florile acestei plante apar la sfârșitul primăverii sau începutul verii și țin până toamna.

Aceasta este o plantă de vreme răcoroasă vine într-o gamă de culori și înălțimi. Florile albe, roz, roșii, albastre, violete, purpurii sau galbene au de obicei un diametru de 7 până la 12 cm, în funcție de varietate.

Forma cea mai comună este un singur rând de petale colorate în jurul unui disc galben central. Totuși, există tipuri semiduble cu mai multe rânduri de petale exterioare în jurul unui disc galben, flori duble fără centru galben vizibil și pompoane zburlite populare în buchete. Frunzele verzi de mărime medie, ovale, au margini ușor zimțate.

Citește și
parsada flori
Paradă spectaculoasă cu flori la Târgu Mureș. Ideea carelor alegorice, „importată” din străinătate
Cum și-a chinuit regele Arabiei Saudite fiicele. Două prințese au murit, soarta altor două este necunoscută

Ochiul boului - cum, când și unde să plantezi

Plantează ochiul boului în paturi de grădină, grădini pentru flori tăiate sau ghivece. Crește cel mai bine în sol umed și bine drenat, dar tolerează și alte condiții de sol. Plantează floarea în plin soare sau în umbră parțială.

Această plantă este ușor de pornit din semințe, desi procesul necesită multă răbdare. Dacă nu o ai, poți să le iei deja crescute și să le transplantezi în grădină. Dacă preferi semințele, în interior, seamănă cu 6 până la 8 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară. Dacă semeni direct în pământ, plantează semințele după ultimul îngheț de primăvară cu plantări succesive la intervale de două săptămâni. Acoperă semințele cu 0,3 cm de sol și menține solul umed. La o temperatură a solului de 18-21°C, semințele ar trebui să germineze în 10-15 zile. Plantele apreciază o bună circulație a aerului, așa că rărește răsadurile la 15-30 cm distanță. Varietățile înalte pot necesita suport.

Îngrijire

Lumină - Ochiul boului crește în soare din plin. Vara, când e foarte cald, beneficiază de puțină umbră la mijlocul zilei.

Sol și apă - Plantele vor fi mai drepte și mai colorate dacă le plantezi într-un sol bogat, constant umed și bine drenat, cu un pH între 5,5 și 7,5. Udă plantele de două ori pe săptămână, mai des vara când e foarte cald.

Temperatură și umiditate - Ca plantă de sezon răcoros, ochiul boului nu se simte bine la temperaturi extreme de vară, desi iubește soarele. Dacă temperatura devine prea ridicată, planta va înceta să înflorească, dar va reveni toamna cu o nouă înflorire.

Îngrășământ - În timpul sezonului de creștere, fertilizează planta cu un îngrășământ echilibrat 10-10-10, solubil în apă, la fiecare două săptămâni, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Tăiere - Pentru a crea o plantă mai stufoasă și mai multe flori, taie planta la jumătatea înălțimii sale în mijlocul verii.

Plantare în ghiveci - Ochiul boului are rădăcini superficiale și crește bine în ghivece atât timp cât solul nu se usucă. Alege un ghiveci cu un diametru cu 2,5 cm mai mare decât planta matură și asigură-te că are găuri de drenaj. Umple-l cu sol comercial pentru ghivece, adaugă planta și pune un strat de mulci pentru a păstra umiditatea.

Dăunători și probleme - Ochiul boului este susceptibil la câțiva dăunători, inclusiv afide și acarieni. Bolile potențiale includ îngălbenirea, ofilirea și putrezirea tulpinii. Cea mai bună soluție este să scoți și să elimini plantele bolnave. S-ar putea să fie necesar să muți plantele în fiecare an pentru a preveni transmiterea bolilor.

Înmulțire - Ochiul boului este o plantă anuală care se propagă cel mai bine prin semințe, deși acest proces necesită multă răbdare. După ce florile s-au ofilit, capsulele cu semințe se coc. Taie-le și separă semințele de pleavă sau atârnă-le să se usuce deasupra unei prelate unde să cadă semințele. Plantează-le la 0,3 cm adâncime în pământ pentru răsaduri primăvara și menține-le în lumină puternică până germinează, sau seamănă semințele în grădină când solul se încălzește.

Sfaturi pentru a crește ochiul boului

Răbdarea este cheia când vine vorba de ochiul boului, care are nevoie de câțiva ani pentru a se dezvolta complet din semințele plantate primăvara. Deși poate fi descurajant, este mai bine să plantezi din specimene crescute în ghivece de la pepinieră. Aceste plante prosperă în sol lutos și bine drenat și necesită suficient spațiu pentru ca rădăcinile să se extindă.

Florile adoră soarele cât mai mult posibil. Încearcă să le oferi cât mai puțină umbră, în special pentru soiurile și hibrizii mai comuni. Există unele specii native care se descurcă bine în umbră parțială.

Menține solul ușor acid, cu un pH între 5,8 și 6,5. Dacă solul este alcalin, este de preferat să adaugi materie organică, cum ar fi bălegar descompus, frunze mucegăite sau compost.

Plantările noi trebuie menținute umede și udate regulat până când florile termină de înflorit. Mai exact, menține solul umed, dar nu saturat de apă. Un alt lucru de reținut este să încerci să uzi baza solului fără a stropi frunzele, deoarece acest lucru poate duce la apariția mucegaiului și a bolilor fungice. Un centimetru de ploaie sau apă pe săptămână este ideal pentru majoritatea plantelor perene.

În ceea ce privește temperatura, aceste flori se descurcă bine în temperaturi mai reci și sunt rezistenți la îngheț. Ei pot rezista chiar și la înghețuri temporare și pot supraviețui în condiții de frig extrem.

De asemenea, creșterea din semințe înseamnă că germinarea vine adesea cu probleme. În funcție de varietate, aceste plante pot crește fără a semăna cu plantele părinte, motiv pentru care propagarea prin diviziune este cea mai recomandată metodă.

Întreținerea acestor flori nu este deosebit de dificilă, dar poate fi complicată pentru începători. La fiecare trei ani, rădăcinile aglomerate trebuie să fie scoase și separate. Aruncă centrele lemnoase și păstrează porțiunile din jur.

Plantele sunt consumatori moderați de nutrienți și preferă să fie fertilizați de două ori pe lună, începând din primăvară și continuând până când florile înfloresc. Oprește fertilizarea atunci când vine toamna, deoarece plantele tind să înflorească mai puțin dacă sunt hrănite mai mult decât este necesar.

Când vine vorba de tăiere sau îngrijire, este un proces simplu. Doar îndepărtează florile moarte pentru a face loc noilor boboci și îndepărtează tulpinile care se usucă sau ofilesc, ori de câte ori este nevoie. Un truc simplu este să tai florile în perioada lor de înflorire completă și să le aduci în interior, într-o vază.

Odată cu toamna, când încetează să mai înflorească, continuă să uzi cu aproximativ 2-5 cm de apă pentru câteva săptămâni, chiar înainte de căderea primului îngheț. După primul îngheț, taie frunzele și acoperă plantele cu un strat de mulci pentru a proteja rădăcinile în perioada de iarnă.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii anunță decizia luată de Radu Drăgușin, după ce a fost din nou rezervă la Tottenham
Englezii anunță decizia luată de Radu Drăgușin, după ce a fost din nou rezervă la Tottenham
Citește și...
Timpul de așteptare la moaștele Sfinților Parascheva și Pantelimon a ajuns la 18 ore. Coada se întinde peste 6 kilometri
Timpul de așteptare la moaștele Sfinților Parascheva și Pantelimon a ajuns la 18 ore. Coada se întinde peste 6 kilometri

Pelerinajul de la Iași atinge apogeul în aceste zile. Zeci de mii de oameni și-au petrecut noaptea la coadă, îmbrăcați cu haine groase și flori în mână.

Paradă spectaculoasă cu flori la Târgu Mureș. Ideea carelor alegorice, „importată” din străinătate
Paradă spectaculoasă cu flori la Târgu Mureș. Ideea carelor alegorice, „importată” din străinătate

Un spectacol colorat și parfumat a fost pus în scenă pe străzile din Târgu Mureș. Care alegorice împodobite cu flori de toate felurile au pornit prin centrul orașului, iar dansatorii au însuflețit atmosfera.

Diana Șoșoacă a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Lista candidaților înscriși până acum
Diana Șoșoacă a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Lista candidaților înscriși până acum

Alături de zeci de susținători veniți cu flori și steaguri, Diana Șoșoacă a intrat şi ea oficial în cursa pentru alegerile prezidențiale.  

O femeie care s-a căsătorit cu ea însăşi şi-a sărbătorit primul an de căsnicie. „Am încălcat câteva jurăminte”
O femeie care s-a căsătorit cu ea însăşi şi-a sărbătorit primul an de căsnicie. „Am încălcat câteva jurăminte”

O femeie care şi-a oferit o nuntă de vis după ce nu şi-a găsit partenerul potrivit şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură pentru o persoană, potrivit BBC.

Crizanteme - cum trebuie îngrijite aceste flori de toamnă. La ce temperatură rezistă
Crizanteme - cum trebuie îngrijite aceste flori de toamnă. La ce temperatură rezistă

Crizantemele sunt plante apreciate pentru aspectul lor decorativ. Originare din Asia și Europa, ele sunt adesea cultivate în grădini și aranjamente florale pentru frumusețea lor și pentru durata lungă de înflorire.

Recomandări
Alba, drogul ieftin care e peste tot. Bogdan, dependent: „Orice liceu din București are câte un dealer de albă”
Alba, drogul ieftin care e peste tot. Bogdan, dependent: „Orice liceu din București are câte un dealer de albă”

„Pericolul dependenței”, partea I. Vorbim despre un subiect care ar trebui să fie o prioritate pentru cei care conduc România, o situație extrem de gravă. Drogurile fac ravagii, distrug vieţi şi familii întregi.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”

România s-a dovedit a fi “o nucă tare” pentru Rusia, care nu reușește să-și propage eficient propaganda la noi în țară. Tocmai de aceea, Putin ar putea fi tentat să destabilizeze România folosindu-se de sensibilitatea noastră față de Republica Moldova.

LIVE TEXT | Alegerile prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Stop vot la Chișinău. Câți moldoveni au votat
LIVE TEXT | Alegerile prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Stop vot la Chișinău. Câți moldoveni au votat

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani.