Tabloul care a revoltat o țară întreagă. Cum este înfățișat un general, considerat erou național

11-12-2019 17:11

Emiliano Zapata

Un tablou în care eroul mexican Emiliano Zapata este înfăţişat călare, purtând doar sombrero şi pantofi cu toc, a stârnit violenţe la o galerie de artă din Ciudad de Mexico.

Pictura, realizată în 2014 de Fabián Cháirez, face parte dintr-o expoziţie dedicată lui Zapata, deschisă în Palacio de las Bellas Artes din capitala mexicană.

Protestatarii au blocat marţi intrarea în galerie, iar între ei şi susţinătorii drepturilor LGBT au avut loc schimburi violente. Au fost strigate injurii homofobe, ceea ce i-a înfuriat pe contrademonstranţi, potrivit News.ro.

Nepotul eroului mexican, Jorge Zapata González, a cerut ca pictura să fie scoasă din expoziţie.

„Nu vom permite asta”, a spus Zapata González pentru Associated Press, citat de BBC. „Pentru noi, rudele, denigrează figura generalului nostru, descriindu-l ca homosexual”.

El a adăugat că familia Zapata va da în judecată galeria dacă lucrarea nu va fi înlăturată.

Şi protestatarii, în majoritate fermieri, au spus că tabloul „denigrează” imaginea eroului lor.

Luis Vargas, curatorul expoziţiei, a afirmat că pictura este doar o reprezentare artistică care naşte dezbateri despre problemele cu care se confruntă societatea mexicană, inclusiv legat de homosexualitate. Nu este prima dată când lucrarea este expusă.

Zapata a fost un lider al revoluţiei mexicane. El a fost asasinat în 1919, la vârsta de 39 de ani. În ochii multor mexicani naţionalişti, el este un erou.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO