Fructul exotic devenit nelipsit de pe mesele românilor în ultimii ani

Ultima actualizare: 29-01-2019 20:12

În fugă după o alimentaţie sănătoasă dar şi inspiraţi din bucătăriile internaţionale, românii au ajuns să consume din ce în ce mai multe fructe exotice, iar în ultima perioadă avocado este nelipsit de pe mese.

De altfel, potrivit unor studii, suntem printre cei mai mari consumatori din Europa ai acestui fruct. Aşa că şi restaurantele şi-au adaptat meniurile. Atenţie însă, avocado consumat în exces vă poate aduce kilograme în plus, spun nutriţioniştii.

Consumul de fructe exotice în România a crescut simţitor din 2007. Aproape 200 de milioane de euro s-au plătit în plus în ultimii 10 ani.

Dacă până acum bananele, curmalele şi smochinele erau nelipsite, în ultima vreme, pe listă a intrat şi avocado, cerut tot mai mult în magazine şi restaurante. O reţetă simplă şi foarte căutată este celebră pasta guacamole.

Totodată şi restaurantele au introdus tot mai multe reţete care conţin avocado în diferite forme: maioneze sau salate.

"Peste 50 de porţii de mâncare comandate la noi în restaurant conţin avocado şi chiar se observă o creştere a cerinţei acestui fruct", a declarat Cristian Păscuță, bucătar.

Numai la un restaurant din Cluj Napoca ajung în fiecare lună peste o mie de bucăţi de avocado şi alte 30 de kilograme de fructe exotice.

Este totuşi important să ştim cum să alegem un avocado. Culoarea e importantă, trebuie să fie uşor moale. Dacă luăm unul verde, se poate ţine într-o pungă cu mere până ajunge la culoarea dorită. Atenţie, însă cum şi cât consumaţi!

"Faptul că are grăsimi predominant monosaturate e bine, sănătos pentru inima şi cei care consumă avocado în mod regulat în general au ocazia să consume fibre sănătoase.

Un fruct ca avocado are până la 300 de calorii, ceea într-o dietă hipocalorică poate fi mult. În general, nu recomand consumul de avocado ca atare, ci mai degrabă în combinaţii. Mâncat ca atare e ca şi cum ai mânca grăsime pură", a declarat Ovidiu Copcea, nutriționist.

Nu doar avocado este cerut în meniuri. Şi salatele cu mango, portocale sau kiwi sunt apreciate de clienţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO