Protestul artiștilor din spatele scenei, în Piața Victoriei. Industria spectacolelor e în colaps de doi ani

Ultima actualizare: 15-01-2022 19:32

Protestul artiștilor din spatele scenei a avut loc sâmbătă, în Piața Victoriei. Oamenii acuză măsurile haotice ale autorităților în timpul pandemiei care au dus la anularea concertelor și spectacolelor. Mii de oameni vor ajunge în șomaj.

Oamenii din spatele scenei au ieșit în strada de Ziua Culturii Invizibile: tehnici, artiști, ticketing, organizatori. Fără un set de norme clare adică fară predictibilitate, concertele și evenimentele de anul acesta nu pot avea loc, iar mare parte din acești oameni vor dispărea.

„Acești oameni plătesc taxe, au familii, iubesc și trăiesc la fel că noi toți. Și sunt invizibili pentru autorități de doi ani. Toate sectoarele funcționează mai puțin ei. Iar cultura nu poate funcționă fară ei. Evenimentele nu pot exista fără ei” afirmă organizatorii protestului într-un comunicat.

Ziua Culturii Invizibile este o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale, care are scopul de a atrage atenția autorităților responsabile și publicului larg asupra situației disperate și lipsite de perspectivă în care se găsește industria de spectacole și evenimente după aproape doi ani de la debutul pandemiei.

Este, prin urmare, un moment potrivit pentru a reflecta, după doi ani de restricții și limitări, asupra stării reale a acestui sector – format din mii de profesioniști aflați în afara structurilor de stat, care susțîn o industrie generatoare de venituri de milioane de euro pentru economia națională și care oferă bucurie pentru milioane de oameni – o industrie culturală invizibilă, însă, pentru autoritățile publice.

La evenimentul din Piața Victoriei au participat reprezentanți ai principalelor asociații profesionale din sectorul cultural și de evenimente, dar și lucrători și artiști independenți – ca ultimă soluție la lipsa unor măsuri coerente pentru sprijinul acest sector în ultimii doi ani și că modalitate de a atrage atenția publicului larg asupra situației unui întreg sector profesional care lucrează din spate pentru a crea mii de evenimente culturale, dar care nu a beneficiat în acești doi ani de un sprijin real din partea autorităților.

Evenimentul își propune să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani:

-lipsa unui sprijin constant pentru artiștii și lucrătorii din acest domeniu pe perioada pandemiei și sistarea sprijinului minimal lunar oferit pe motiv că sectorul își poate derula fără probleme activitatea;

-lipsa unor măsuri de reluare a activității predictibile și coerente, care să ofere o perspectivă pe termen scurt și mediu pentru oamenii din acest sector;

-lipsa unor măsuri compensatorii pentru toate pierderile financiare suferite de oamenii din acest domeniu – persoane fizice și juridice, compensări care s-au acordat deja de mult timp în majoritatea țărilor europene la care ne uităm cu admirație;

-lipsa de înțelegere a modului de funcționare a acestui sector, a specificului activității sale, a abilităților și competențelor oamenilor din domeniu (care nu pot fi transferate automat în alt domeniu) și lipsa de respect pentru munca susținută a profesioniștilor din acest sector.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO