Reacția angajatului aflat de 15 ani în concediu medical după ce a dat în judecată compania pentru că nu a primit nicio mărire
Angajatul aflat de 15 ani în concediu medical, care a dat în judecată compania pentru că nu a primit nicio mărire de salariu, și-a justificat decizia. Acesta spune că nu trebuie să fii considerat lacom dacă își dorești o creștere salarială.
Ian Clifford, un IT-st în vârstă de 50 de ani, susține că este victimă a discriminării, pentru că IBM, compania la care este angajat, nu i-a oferit nicio mărire de salariu în perioada 2008-2023, cât timp a lipsit de la muncă, din motive medicale. Anul trecut, el a dat compania în judecată, însă tribunalul i-a respins cererea, iar un judecător i-a spus că a primit un „beneficiu substanțial” și un „tratament favorabil” , scrie Daily Mail.
„Fac chimioterapie de mulți ani și starea mea de sănătate este extrem de rea. Oamenii ar putea crede că da, este generos, dar în primul rând, acele sume sunt brute, nu impozitate... Plătesc asigurări naționale pentru acele sume. Ipoteca nu scade pentru că ești bolnav”, a mărturisit Ian Clifford pentru The Telegraph.
Bărbatul a început să lucreze pentru compania americană de software Lotus Development în 2000, la cinci ani după ce a fost cumpărată de IBM pentru aproximativ 3 miliarde de lire sterline. A intrat în concediu medical în septembrie 2008 și, iar în 2013 a făcut o plângere că nu a primit nicio creștere salarială și era nemulțumit și pentru banii primiți pentru zilele de concediu, în ultimii cinci ani.
Ian Clifford primește peste 54.000 de lire pe an și are garantat acest venit până la vârsta de 65 de ani. Asta înseamnă că până atunci va încasa mai mult de 1,5 milioane de lire. Însă el susține că nu este o ofertă „suficient de generoasă”, pentru că salariul său nu ține pasul cu inflația.
„Scopul planului a fost să ofer securitate angajaților care nu pot lucra – acest lucru nu a fost realizat dacă plățile erau înghețate pentru totdeauna”, a mai spus angajatul.
„Pretenția este că absența creșterii salariului este o discriminare, deoarece este un tratament mai puțin favorabil decât cel oferit celor care nu au dizabilități. Această dispută nu este plauzibilă pentru că doar persoanele cu dizabilități pot beneficia de acest lucru. Nu este vorba despre discriminare față de persoanele cu dizabilități. Chiar dacă cei 50.000 de lire sterline pe an s-au înjumătățit în 30 de ani, este totuși un beneficiu substanțial”, a precizat Paul Housego, judecătorul care i-a respins dosarul.
Un angajat care beneficiază de acest plan are „dreptul”, până la recuperare, pensionare sau deces, să primească 75% din venitul convenit cu IBM. În cazul lui Clifford, salariul la care s-a înțeles cu compania era de 72.000 de lire, ceea ce înseamnă că după reducerea a 25%, din 2013 trebuia să primească 54.000 de lire. Acestea trebuie să aibă acest beneficiu pentru o perioadă de peste 30 de ani, până la vârsta de 65 de ani, ceea ce înseamnă că trebuie să încaseze în total peste 1,5 milioane de lire. De asemenea, compania i-a plătit 8.685 pentru a soluționa plângerea privind banii pentru zilele de concediu, cu condiția să nu mai depună o nouă plângere din același motiv.