Criza componentelor afectează și piața sistemelor moderne de căldură, foarte căutate în această perioadă.

Cei care vor să își monteze pompe de căldură, de exemplu, așteaptă până la șapte luni livrarea. Totuși, pe termen lung acest dispozitiv reprezintă o variantă rentabilă pentru cei care își construiesc o casă și nu vor o centrală pe gaz.

Într-un cartier rezidențial, aflat în afara Bucureștiului, casele au un sistem de încălzire bazat pe pompe de căldură.

Cristian Lazăr, administrator de complex: Am investit în niște sisteme mult mai performante, care îți dau un randament mult mai bun, de patru ori randament mai bun. Practic, se fac foraje de adâncime și se duce temperatura din sol în casă, de aici pompa de căldură îți dă agent termic cald pentru încălzirea în pardoseală și agent termic rece pentru răcire pasivă în tavane, apă caldă menajeră, având boiler incorporat.

Instalarea unei pompe de căldură poate fi, însă, și de patru ori mai costisitoare decât montarea centralei pe gaz. La o casă de 100 de metri pătrați, de exemplu, vom investi pentru încălzirea pe gaz în jur de 1.500 de euro, în timp ce pentru o pompă de căldură vom scoate din buzunar aproximativ șase mii de euro. Beneficiile le vom vedea atunci când va veni prima factură, pentru că prețurile vor fi cu cel puțin 15% mai mici.

În această perioadă, cererea pentru pompele de căldură a crescut și de patru ori. Cât despre livrare, durează între două și șapte luni, din cauza creșterii cererii la nivel global și a întârzierilor în lanțul de aprovizionare.

Marian Pandele, directorul unei companii: Majoritatea celor care au constructii noi optează acum pentru montarea de pompe de căldură și montarea de sisteme fotovoltaice. Atunci când ai și poți să ajungi la costuri reduse, chiar și de zero.

Așadar, pentru cei care stau la apartament, nu este o soluție optimă. În București, cei care au cerut debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire caută soluții.

Adrian Ciuraru, consultant în vânzări:În zonele urbane sunt cerute centrale termice pentru urbane, iar în mediul rural este amestecat și combustibil solid, lemne, cărbune, dar și gaze. La boilere apelează chiar foarte mulți în ultima vreme, mai ales că, după cum știți, în oraș avem probleme cu apa caldă. Boilere care pot fi combinate, în mod hibrid, pot fi folosite în combinație cu panourile solare sau cu centralele.

Adrian Chelaru, electrician:Tot ce bagăm în priza înseamnă costuri suplimentare și atunci alternative sunt, dar costă.

În această perioadă, cererea este foarte mare și pentru aparatele de aer condiționat, iar oamenii caută aparate care să consume cât mai puțin.