Păsări extrem de apreciate în gastronomia mondială au ajuns și în fermele din România

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe păsări extrem de apreciate în gastronomie se plimbă țanțoșe prin fermele din România. Puiul la Bresse, gâsca Toulouse, din Franţa sau rața pekin, din China s-au adaptat de minune în gospodăriile noastre.

Unii le cresc pentru consum propriu alţii îşi deschid afaceri noi mai ales că spre deosebire de speciile obişnuite, carnea şi ouăle acestor păsări sunt mult mai gustoase.

Puiul La Bresse, originar din regiunea franceză cu acelaşi nume, este protejat la nivel european aşa că nu poate fi comercializat în afara zonei din care provine. Asta înseamnă că românii care au astfel de păsări nu au voie să le vândă, le cresc doar pentru consumul propriu. Cum este cazul unui bărbat din Ilfov.

Flavius Savin, fermier: ''Este o pasăre care se ouă foarte devreme, undeva la 4 luni jumătate. Are un gust foarte bun, nu are foarte multă grăsime ca păsările de ţară. Are un gust deosebit, spre gustul de fazan”.

Pentru o astfel de pasăre bucătarii din restaurantele bune dau şi 500 de lei. Este adevărat că dintr-un pui pot mânca 4, 5 persoane.

Citește și
„Refuză contracte de 4.000 de euro, nu vrea nimeni să muncească”. Un patron român se plânge că nu găsește angajați

Şi rața pekin, de origine chineză se bucură de apreciere atât pentru carne cât şi şi pentru producţia de ouă care poate să ajungă şi la 200 pe an pentru fiecare exemplar.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Este o rasă mixtă, de carne şi de ouă, se adaptează foarte bine la noi în ţară. La nivelul fermei avem un incubator cu o capacitate de 13 mii de ouă şi păstrăm liniile genetice. Recoltăm ouăle, le punem la incubat şi vindem boboceii de o zi către diferiţi clienţi”.

Rața pekin este gătită în special în restaurantele chinezeşti, unde o porţie pentru 4 persoane costă 300 de lei. Trebuie comandată însă cu o zi înainte pentru că pregătirea cărnii este meticuloasă.

Yong Zhang, bucătar: ''O hrănim des ca să grăbim creşterea ei. În 45 de zile e gata pentru tăiat. Şi carnea e mai fragedă şi e numai bună pentru cuptor. O lăsăm 10 ore ca să se usuce pielea şi apoi o punem la cuptor pentru 45 de minute”.

Tot mai mulţi români şi-au îndreptat atenţia şi spre creşterea gâştelor franţuzeşti Toulouse, de la care se obţine cel mai bun foie gras, după ce păsările sunt îndopate.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Aceasta pe care o am în mână e din rasa toulouse celebră pentru foie gras, dacă sunt crescute în mod adecvat, super intensiv. Iar cea albă este o rasă emden. Amândouă sunt rase grele, tot la fel, se pretează foarte bine la condiţiile de la noi din ţară”.

Franţa este cel mai mare producător de foie gras din lume, deţinând 80% din piaţa mondială. În mod susprinzartor, pe locul doi se afla vecinii noştri bulgari.

Articol recomandat de sport.ro
France Football, replică după acuzațiile lui Real Madrid! Motivul pentru care Vinicius nu a câștigat Balonul de Aur
France Football, replică după acuzațiile lui Real Madrid! Motivul pentru care Vinicius nu a câștigat Balonul de Aur
Citește și...
Cum a ajuns un copil dat afară dintr-un hotel important să devină proprietarul clădirii la bătrânețe. „Am jurat”
Cum a ajuns un copil dat afară dintr-un hotel important să devină proprietarul clădirii la bătrânețe. „Am jurat”

Simon Sio a crescut într-un mediu modest în inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche chiar vizavi de ceea ce era pe atunci cea mai mare unitate de cazare din oraș, Hotelul Central.

 

Ce super-artiști ar putea avea super show-uri pe Cluj-Arena la ediția aniversară UNTOLD
Ce super-artiști ar putea avea super show-uri pe Cluj-Arena la ediția aniversară UNTOLD

Ediția aniversară a festivalului UNTOLD, UNTOLD X, promite o experiență legendară, iar vara anului 2025 ar putea aduce la Cluj-Napoca un lineup de vis.

 

Pentru prima dată în acest sezon, concurenții MasterChef gătesc în afara bucătăriei. Ediția de luni a fost lider de audiență
Pentru prima dată în acest sezon, concurenții MasterChef gătesc în afara bucătăriei. Ediția de luni a fost lider de audiență

Luni, cei 18 concurenți rămași în competiția MasterChef au trecut printr-un carusel de emoții.

Recomandări
Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”
Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”

Viitorii ani nu se anunță grozavi pentru bugetari, după ce Guvernul și-a propus să frâneze cheltuielile cu personalul.

Alegerile prezidențiale din România, sub lupa Politico: „Extravaganța electorală trezește fantomele trecutului fascist”
Alegerile prezidențiale din România, sub lupa Politico: „Extravaganța electorală trezește fantomele trecutului fascist”

Alegerile prezidențiale din România au intrat în atenția jurnaliștilor de la Politico, care au analizat modul în care se desfășoară campania electorală în țara noastră, discutând inclusiv despre candidați.

CFR Marfă își va declara falimentul. Activitatea va fi oprită imediat după operaționalizarea Carpatica Feroviar
CFR Marfă își va declara falimentul. Activitatea va fi oprită imediat după operaționalizarea Carpatica Feroviar

CFR Marfă va trebui să-şi declare lichidarea şi să oprească activitatea imediat după operaţionalizarea şi capitalizarea companiei Carpatica Feroviar.