Păsări extrem de apreciate în gastronomia mondială au ajuns și în fermele din România

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe păsări extrem de apreciate în gastronomie se plimbă țanțoșe prin fermele din România. Puiul la Bresse, gâsca Toulouse, din Franţa sau rața pekin, din China s-au adaptat de minune în gospodăriile noastre.

Unii le cresc pentru consum propriu alţii îşi deschid afaceri noi mai ales că spre deosebire de speciile obişnuite, carnea şi ouăle acestor păsări sunt mult mai gustoase.

Puiul La Bresse, originar din regiunea franceză cu acelaşi nume, este protejat la nivel european aşa că nu poate fi comercializat în afara zonei din care provine. Asta înseamnă că românii care au astfel de păsări nu au voie să le vândă, le cresc doar pentru consumul propriu. Cum este cazul unui bărbat din Ilfov.

Flavius Savin, fermier: ''Este o pasăre care se ouă foarte devreme, undeva la 4 luni jumătate. Are un gust foarte bun, nu are foarte multă grăsime ca păsările de ţară. Are un gust deosebit, spre gustul de fazan”.

Pentru o astfel de pasăre bucătarii din restaurantele bune dau şi 500 de lei. Este adevărat că dintr-un pui pot mânca 4, 5 persoane.

Citește și
mancare munte
Ce preparate de Crăciun oferă restaurantele de lux din Poiana Brașov și Maramureș. Cel mai ieftin produs costă 48 de lei

Şi rața pekin, de origine chineză se bucură de apreciere atât pentru carne cât şi şi pentru producţia de ouă care poate să ajungă şi la 200 pe an pentru fiecare exemplar.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Este o rasă mixtă, de carne şi de ouă, se adaptează foarte bine la noi în ţară. La nivelul fermei avem un incubator cu o capacitate de 13 mii de ouă şi păstrăm liniile genetice. Recoltăm ouăle, le punem la incubat şi vindem boboceii de o zi către diferiţi clienţi”.

Rața pekin este gătită în special în restaurantele chinezeşti, unde o porţie pentru 4 persoane costă 300 de lei. Trebuie comandată însă cu o zi înainte pentru că pregătirea cărnii este meticuloasă.

Yong Zhang, bucătar: ''O hrănim des ca să grăbim creşterea ei. În 45 de zile e gata pentru tăiat. Şi carnea e mai fragedă şi e numai bună pentru cuptor. O lăsăm 10 ore ca să se usuce pielea şi apoi o punem la cuptor pentru 45 de minute”.

Tot mai mulţi români şi-au îndreptat atenţia şi spre creşterea gâştelor franţuzeşti Toulouse, de la care se obţine cel mai bun foie gras, după ce păsările sunt îndopate.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Aceasta pe care o am în mână e din rasa toulouse celebră pentru foie gras, dacă sunt crescute în mod adecvat, super intensiv. Iar cea albă este o rasă emden. Amândouă sunt rase grele, tot la fel, se pretează foarte bine la condiţiile de la noi din ţară”.

Franţa este cel mai mare producător de foie gras din lume, deţinând 80% din piaţa mondială. În mod susprinzartor, pe locul doi se afla vecinii noştri bulgari.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Citește și...
Ce preparate de Crăciun oferă restaurantele de lux din Poiana Brașov și Maramureș. Cel mai ieftin produs costă 48 de lei
Ce preparate de Crăciun oferă restaurantele de lux din Poiana Brașov și Maramureș. Cel mai ieftin produs costă 48 de lei

Atmosfera este tot mai încinsă în bucătăriile restaurantelor. Bucătarii au primit o dublă provocare: să pregătească meniul clasic de Crăciun, cu tobă, cârnați, piftie și cozonac, dar și să aibă variante pentru clienții pretențioși.

Rețeta de sarmale a lui Cătălin Scărlătescu. Secrete și trucuri din bucătăria juratului MasterChef
Rețeta de sarmale a lui Cătălin Scărlătescu. Secrete și trucuri din bucătăria juratului MasterChef

Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai apreciați bucătari din România și jurat la MasterChef, împărtășește rețeta sa de sarmale, un preparat tradițional ce îmbină perfect gusturile copilăriei cu tehnicile unui bucătar profesionist.  

Cea mai mare amenințare alimentară în Europa „nu este excesul de zahăr”. Explicațiile creatorului Nutri-Score
Cea mai mare amenințare alimentară în Europa „nu este excesul de zahăr”. Explicațiile creatorului Nutri-Score

Cea mai mare problemă alimentară cu care se confruntă europenii nu este excesul de carne, zahăr sau sare, spune Serge Hercberg, profesor de nutriție la Sorbona și creatorul sistemului de etichetare alimentară Nutri-Score.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.