Balena Lolita a murit după 50 de ani de captivitate, chiar înainte de a fi eliberată în Pacific
Lolita, o balenă orcă ţinută în captivitate timp de peste o jumătate de secol, a murit vineri, la Miami Seaquarium.
Îngrijitorii săi se pregăteau să o mute în viitorul apropiat din parcul tematic unde a fost admirată zeci de ani în apele Pacificului, relatează CNN, citează news.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lolita, an orca whale held captive for over 50 years, has died at the Miami Seaquarium.
The 57-year-old orca, also known as Tokitae or Toki, showed serious signs of discomfort in the last two days and died from an apparent renal condition.pic.twitter.com/j8GXuf0R5P
— BoreCure (@CureBore) August 19, 2023
"În ultimele două zile, Toki a început să dea semne serioase de disconfort. A primit cele mai bune îngrijiri posibile, dar, în ciuda acestui lucru, a decedat vineri după-amiază din cauza, credem noi, a unei boli de rinichi", a anunţat Miami Seaquarium.
"Toki" este un diminutiv de la numele ei real, Tokitae.
"Toki a fost o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care i-au ascultat povestea, în special pentru poporul Lummi (trib amerindian - n.r.), care o considera parte din familie", se arată în comunicat. "Oricine a avut privilegiul şi onoarea de a petrece timp cu ea îşi va aminti de frumoasa ei stare de spirit", transmit cei de la Miami Seaquarium.
Orca urma să fie eliberată în scurt timp în apele Pacificului, după 50 de ani petrecuţi într-un acvariu de 26 x 11 metri la Miami Seaquarium. Îngustimea acvariului a fost criticată de mai mulţi activişti pentru drepturile animalelor.
Poporul Lummi este un trib de nativi americani de pe coasta statului Washington şi în sudul Columbiei Britanice, în apropierea apelor în care a fost capturată Lolita.
Balena în vârstă de 57 de ani, numită Sk'aliCh'elh-tenaut de către poporul Lummi, urma să fie eliberată în ocean, anunţase acvariul din Miami în luna martie. Apărătorii drepturilor animalelor identificaseră un bazin natural în largul coastelor statului Washington, în ape în care membrii familiei Lolitei încă mai înoată.
Se crede că mama ei, în vârstă de 95 de ani, este încă în viaţă.
Activiştii pentru bunăstarea animalelor, bătrânii Lummi şi organizaţia non-profit Friends of Toki au pledat pentru eliberarea balenei, în condiţiile în care s-a pus sub semnul întrebării practica de a ţine balenele în captivitate.
Lolita a fost una dintre cele mai două orci care au stat cel mai mult în captivitate şi era singura orcă capturată în apele americane care se află încă în captivitate, potrivit Friends of Toki. Ea a fost capturată în largul Pacificului de Nord-Vest în 1970. Balena a încetat să mai fie prezentată publicului în 2022 şi trăia într-un acvariu de 26 de metri pe 11 de metri.
Friends of Toki a pledat pentru eliberarea ei şi a lucrat cu acvariul din Miami pentru a pregăti balena pentru un eventual zbor în celălalt capăt al ţării şi relocarea ei înapoi în ocean. Specialiştii veterinari din cadrul organizaţiei non-profit au evaluat în mod regulat starea de sănătate a Lolitei. Ultimul raport al acestora, din 31 iulie, spunea că Lolita se afla într-o stare "relativ stabilă", cu energie şi apetit constant, dar că se confrunta cu o criză de disconfort abdominal. La 15 august, acvariul a spus că era "foarte stabilă" şi "atât de bine pe cât poate fi la 50 de ani".
Echipe medicale de la Miami Seaquarium şi Friends of Toki au tratat-o înainte de a muri, au declarat ambele organizaţii.