A fost prins cel mai mare pește de apă dulce din lume. Are 300 de kilograme. FOTO și VIDEO

Ultima actualizare: 22-06-2022 10:10

Sătenii cambodgieni de pe râul Mekong au prins ceea ce oamenii de ştiinţă spun că este cel mai mare peşte de apă dulce din lume cunoscut vreodată, o specie de stingray, care cântăreşte aproximativ 300 de kilograme, informează CNN.

Numită Boramy - care înseamnă „lună plină” în limba khmeră - din cauza formei ei rotunde, femela de patru metri a fost etichetată electronic, pentru a le permite cercetătorilor să-i monitorizeze mişcarea şi comportamentul, apoi a fost eliberată în râu.

„Este o veste nemaipomenită, deoarece a fost cel mai mare peşte (de apă dulce) din lume”, a declarat biologul Zeb Hogan, fostă gazdă a emisiunii „Monster Fish” de pe National Geographic Channel şi acum parte a „Wonders of the Mekong”, un proiect de conservare pe râu.

„Este şi o veste uimitoare pentru că înseamnă că această porţiune a Mekong-ului este încă sănătoasă. Este un semn de speranţă că aceşti peşti uriaşi încă mai trăiesc (aici)”, a mai spus acesta.

Precedentul record a fost deținut de un somn prins în Thailanda

Boramy a fost prinsă săptămâna trecută, în largul Koh Preah, o insulă de-a lungul porţiunii de nord a râului cambodgian.

Ea a doborât recordul deţinut de un somn uriaş de 293 de kilograme care a fost prins în amonte în nordul Thailandei în 2005.

După ce un pescar a agăţat specia pe cale de dispariţie a contactat Wonders of the Mekong care a ajutat la etichetarea ei şi a eliberat-o înapoi în râu.

Mekong are a treia cea mai diversă populaţie de peşti din lume, potrivit Comisiei fluviale, deşi pescuitul excesiv, poluarea, pătrunderea apei sărate au afectat numărul speciilor.

Stingray, în special, au fost vulnerabile la aceste schimbări, cu decese în masă, în ciuda măsurilor de conservare în vigoare, inclusiv restricţii de pescuit şi paznici pe râu, potrivit Wonders of the Mekong.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO