Castelul Peleș intră, în sfârșit, în reparații. Câți bani aduce muzeul, chiar și în pandemie

Dată publicare: 26-03-2021 20:23
Dată actualizare: 26-03-2021 20:23


Mai bine mai târziu decât niciodată. Castelul Peleș din Sinaia va intra în reparații. Institutul Național al Patrimoniului alocă 12 milioane de lei pentru reabilitarea teraselor, aflate într-o stare avansată de degradare.

 

Iar acesta este doar începutul, pentru că și acoperișul, distrus pe alocuri, reprezintă o urgență.

Anunțul a fost făcut vineri la castel, în prezența Custodelui Coroanei în ziua în care se împlinesc 140 de ani de la proclamarea Regatului României.

Zidurile crăpate, statuile pline de mușchi și mucegai și plasele metalice care îi protejează pe turiști de plăcile de ardezie care se desprind arată cât de fragil este în acest moment castelul.

Florin Stănică, profesor Universitatea Brașov: ”Am reușit vorbind chiar despre aceste terase să găsim în arhive poze, imagini de pe vremea când ele arătau cu totul și cu totul altfel și se va ține cont de ele”.

Pe de altă parte, acoperișul va fi reparat din bugetul alocat intervențiilor urgente de punere în siguranță.

Ștefan Balici, director general Institutul Național al Patrimoniului: ”Primul obiectiv vizat este chiar Castelul Peleș cu intervenții de urgență pentru acoperișuri unde deja deteriorările sunt accentuate de mulți ani”.

Ion Tucă, reprezentantul Familiei Regale: ”Sigur cheltuielile ulterioare vor fi făcute eșalonat astfel încât să nu fie nici închis muzeul, să rămână așa cum spunea și Alteța Sa Regele Mihai deschis către public de-a pururi și să putem avea intervenții astfel încât să scoatem din pericol monumentul și să îl putem pune în valoare”.

 

Castelul Peleș aduce venituri de peste un milion de euro pe an

În zilele următoare va demara procedura de achiziție publică pentru serviciile de proiectare - estimate la 700.000 de lei.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Sunt unele probleme urgente unde am încercat să intervenim exact prin programul dedicat urgențelor, dar și probleme de consolidare care necesită timp, știți că lucrările de restaurare sunt migăloase, cu proceduri destul de complexe și de aceea trebuie să lucrăm neîncetat”.

Narcis Dorin Ioan, directorul Muzeul Peleș: ”După împlinirea tuturor acestor restaurări, terase, acoperiș Peleș Pelisor vom avea în continuare cel mai frumos castel din țară într-o stare care să îi permită exploatarea turistică pe mai departe”.

Anunțul autorităților a fost făcut în prezența Custodelui Coroanei.

MS Margareta, Custodele Coroanei: ”Coroana, ca și societatea civilă și guvernarea, are datoria istorică de a duce mai departe idealurile fondatorilor statului român modern”.

Domeniul Peleș este administrat de statul român, care plătește Casei Regale o chirie de aproximativ 11.000 de euro pe lună - potrivit ultimelor informații făcute publice.

Muzeul a adus însă venituri de peste un milion de euro, chiar și în pandemie.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO