Cafeaua care crește riscul orbirii. Un studiu arată legătura între un sortiment anume și degenerescența maculară
Oamenii au de multe ori preferințe puternice pentru un anume sortiment de cafea, fie că le place latte, mocha sau espresso. Dar dacă alegerea unui anume tip de cafea poate duce la o problemă gravă de sănătate?
Cel puțin așa arată rezultatele unui studiu recent.
Studiul publicat recent în revista Food Science & Nutrition - arată că băutul de cafea instant- ness- poate crește dramatic riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD), una dintre principalele cauze ale orbirii, arată New York Post.
Cercetătorii au analizat date de la peste 500.000 de participanți la UK Biobank și au descoperit că băutorii de cafea instant cu o anumită predispoziție genetică erau cu 700% mai predispuși să dezvolte AMD uscată, cea mai frecventă formă a bolii, care în prezent este incurabilă.
„Această suprapunere genetică sugerează că pot exista căi biologice comune sau mecanisme metabolice care conectează preferința pentru cafeaua instant cu riscul de a dezvolta AMD uscată", a declarat Dr. Siwei Liu, cercetător în cadrul Departamentului de Oftalmologie pentru Shiyan Taihe Hospital de la Universitatea de Medicină Hubei din China, pentru Medical News Today.
„Aceasta oferă o nouă perspectivă asupra patogenezei AMD și oferă o direcție potențială pentru strategiile de prevenire personalizate, cum ar fi intervențiile privind stilul de viață bazate pe gene" a adăugat cercetătorul.
AMD uscată afectează macula, o regiune mică din partea din spate a retinei, responsabilă de vederea centrală. Pe măsură ce leziunile progresează, persoanele pot avea pete neclare, dificultăți de citire și, în cele din urmă, pierderea permanentă a vederii.
În timp ce factorii de risc precum vârsta și genetica sunt în afara controlului nostru, alegerea stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și fumatul, joacă un rol important. Cercetătorii adaugă acum preferința pentru cafea pe listă.
Liu a menționat că AMD este una dintre principalele cauze ale pierderii vederii în rândul persoanelor în vârstă din țările industrializate, motiv pentru care recunoașterea și gestionarea factorilor din stilul de viață sunt importante pentru încetinirea progresiei bolii, conservarea vederii și îmbunătățirea calității vieții.
Constatările sugerează că, atunci când vine vorba de vederea, cu siguranță nu toată cafeaua este la fel.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial și este bogată în polifenoli și antioxidanți care pot oferi efecte neuroprotectoare. În același timp, tot mai multe dovezi arată că genetica influențează preferințele alimentare. Studierea predispoziției genetice la consumul de cafea și a relației sale cu riscul de AMD poate ajuta la dezvăluirea potențialelor legături cauzale dintre dietă și bolile oculare", a declarat Liu pentru Medical News Today.
Echipa lui Liu intenționează să valideze aceste constatări la alte grupe de populației, să aprofundeze căile metabolice și să afle dacă cafeaua instant afectează direct mecanismele din spatele AMD.