Asasinul plătit de Escobar, mărturisire făcută în premieră

27-12-2018 21:11


Jhon Jairo Velasquez

Asasinul cel mai de temut din anturajul lui Pablo Escobar a povestit cum a luat parte la planul de asasinare al candidatului Cesar Gaviria la alegerile prezidențiale din Columbia, din 1989, aruncând în aer avionul în care trebuia să se afle.

În urma incidentului au murit 110 persoane, însă Gaviria nu se afla la bord, deoarece a decis să renunțe la deplasare în ultimul moment, din motive de securitate, scrie Daily Mail.

Jhon Jairo Velasquez Vasquez, cunoscut și ca Popeye datorită activității sale în Marină, a mai mărturisit că a ucis 300 de persoane și a „comandat” lichidarea a altor 3.000 de ținte, în anii ’80. După ce a stat 22 de ani în închisoare, Popeye a fost eliberat în 2014, fiind iar arestat în acest an în urma unei anchete extinse.

În perioada petrecută în cartelul lui Escobar, Velasquez a luat parte la operațiunea de asasinare a candidatului prezidențial Cesar Gaviria, în 1989, detonând avionul său, însă Gaviria nu se afla la bord. În urma incidentului au murit peste 100 de persoane. În aeronava care se îndrepta dinspre Bogota spre Cali se aflau 107 persoane, iar după ce aparatul de zbor s-a prăbușit a mai făcut 3 victime.

Un an mai târziu, ținta lui Escobar a devenit președintele Columbiei, devenind un spin în coastele traficanților de droguri, permițând SUA să-i extrădeze și să combată multe din operațiunile „regelui cocainei”.

Popeye a mărturisit că membrii cartelului au încercat să strecoare bomba într-o servită, la bordul aeronavei, folosindu-se de un tânăr care să nu trezească nicio suspiciune. În momentul în care acesta a deschis servieta, s-a produs explozia, iar aparatul de zbor a fost distrus.

Ba mai mult, asasinul a mai dezvăluit că a apelat la specialiști în dispozitive explozive din Spania, Israel și Marea Britanie.

„Cu toții eram conștienți că bomba ar fi putut exploda într-un loc nepotrivit, pilotul avionului ar fi putut evita tragedia. Așa că am creat un efect domino cu ajutorul combustibilului depozitat în aripile avionului, cu dinamita din servietă și presurizarea aparatului de zbor. Avionul a fost distrus în totalitate, dar candidatul a scăpat. Poate l-a salvat îngerul său protector”, a declarat Velasquez.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO