CSID: Atentie la plombe!
In ultimii 10 ani, dentistii romani au apelat din ce in ce mai rar la amalgam pentru realizarea plombelor. Iar motivul este unul care vizeaza siguranta pacientilor.
La ora actuala, mediicii insista pentru inlocuirea plombelor din amalgam cu cele din compozit, la culoarea dintelui. Si aceasta nu numai din considerente estetice, ci mai ales din cauza legaturii demonstrate intre carii si amalgam.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
In afara de aparitia unor noi leziuni pe dinte, dentistii mai au un argument pentru renuntarea la amalgam: probleme cu fertilitatea.
Cercetarile au demonstrat ca, la barbati, mercurul se localizeaza cu preponderanta in sperma, iar la femei in hipotalamus, unde se produc o parte din hormonii reponsabili cu reproducerea.In situatia in care un cuplu nu poate obtine o sarcina dupa un an de activitate sexuala fara contraceptie, specialistii recomanda si evaluarea cantitatii de mercur din organism.
Investigatia este extrem de simpla, pentru ca medicii detecteaza prezenta mercurului in firele de par. In cazul in care acesta depaseste limitele normale, specialistii recomanda suplimente alimentare pe baza de potasiu.
Si femeile insarcinate trebuie sa renunte rapid la plombele de amalgam pentru dezvoltarea normala a fatului.
De aceea, in primul trimestru de sarcina, trebuie evitat si consumul de ton sau peste-spada, specii care contin mercur.