Registrul Donatorilor de Celule Stem, infiintat in urma campaniei Pro TV, a salvat prima viata


Ultimul update: Miercuri 07 August 2013 06:46
Data publicarii: Duminica 04 August 2013 14:32
Categorie: Avem viata in sange!
Paula Herlo

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, infiintat in urma unei campanii a Stirilor ProTV, a salvat prima viata.

Joi, 1 august, a avut loc primul transplant cu celule stem recoltate de la un donator neinrudit din strainatate, prima procedura de acest fel facuta cu ajutorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, infiintat in urma campaniei Stirilor Pro TV "Avem viata in sange".

Un polonez, care s-a inscris in registrul din Polonia in urma cu trei saptamani, a daruit viata unui bolnav de leucemie roman. In viitor, alte 4 transplanturi de celule stem vor avea loc la Clinica din Targu-Mures si la Institutul Clinic Fundeni.

In 2008, in timp ce realiza campania "Exista viata dupa moarte", Paula Herlo a descoperit ca Romania este una dintre putinele tari ale lumii in care bolnavii de leucemie sau alta forma de cancer al sangelui sunt lasati sa moara daca nu au un donator in familie.

Un an mai tarziu, Stirile ProTV au demarat campania "Avem viata in sange", determinand autoritatile sa infiinteze Registrul Donatorilor de Celule Stem. Emil Boc, premierul de la acea vreme, si fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac au anuntat acest lucru in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc!" de la Pro TV.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO