Angela Merkel consideră posibilă o amânare a Brexitului. Ce a discutat cu Theresa May


Ultimul update: Marti 09 Aprilie 2019 20:13
Data publicarii: Marti 09 Aprilie 2019 18:43
Categorie: Stiri Brexit
may si merkel

Cu 24 de ore înainte summitului european convocat de urgenţă, Theresa May, a dat o fugă în Germania ca să o convingă pe Angela Merkel să accepte o amânare a Brexitului.

Întâlnirea a pornit cu stângul, întrucât premierul britanic a ajuns un pic mai devreme, iar gazda nu apucase să-i iasă în întâmpinare. Vizibil afectată, Theresa May a intrat singură, în sediul cancelariei. Doamna Merkel a ţinut totuşi să dreagă situaţia şi a ieşit imediat cu musafira ca să-şi strângă mâinile în fața jurnaliştilor.

May şi Merkel au discutat la Berlin timp de o oră şi jumătate despre solicitarea Marii Britanii de a amâna Brexitul până la 30 iunie, cu opţiunea scurtării acestui termen în cazul în care şefa guvernului de la Londra reuşeşte să convingă parlamentul britanic să aprobe între timp acordul de Brexit încheiat cu UE.

"Premierul a prezentat măsurile pe care le ia guvernul pentru a încheia cu succes procesul de Brexit şi a informat-o pe cancelara Merkel în legătură cu discuţiile care au loc cu opoziţia", se precizează în comunicatul de la Downing Street, relatează Agerpres.

Cele două lidere "au convenit asupra importanţei de a asigura o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat, care menţionează de asemenea că pe agenda convorbirilor de la Berlin s-au mai aflat situaţia din Yemen şi cea din Libia.

După discuţiile de la Berlin, Theresa May a plecat către Paris, pentru a purta o nouă rundă de convorbiri consacrate procesului de Brexit cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

În paralel, surse ale dpa au indicat că, în opinia lui Merkel, este posibilă o amânare a retragerii Marii Britanii din blocul comunitar până la începutul lui 2020.

Angela Merkel a afirmat că summitul special al UE care are loc miercuri se va concentra asupra unei aşa-zise "flexibilizări" a datei de retragere, au declarat pentru dpa participanţi la o reuniune a grupului parlamentar al Uniunii Creştin Democrate (CDU), partidul cancelarului german.

Merkel a spus că UE se află într-o "situaţie istorică" şi că un Brexit ordonat, adică unul cu acord, este în interesul Germaniei, au adăugat sursele.

Conform acestora, cancelarul german a transmis că porneşte de la premisa că legislatorii britanici vor accepta decizia care va fi luată la summitul UE de miercuri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

Poziția UE privind o nouă amânare a Brexitului. Ce se va întâmpla miercuri
Theresa May ar urma să propună Parlamentului un nou referendum pentru Brexit
Theresa May ar urma să propună Parlamentului un nou referendum pentru Brexit
VIDEO PROTVPLUS.RO