Premierul Marii Britanii a anunțat abrogarea actului de aderare la UE: ”Ieșim din Uniune”
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, duminică, pe Twitter, că ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat ordinul de abrogare a Actului din 1972 privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană.
”Ieșim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Senarea acestui document însemnă că vom lua înapoi controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului.” - a scris pe Twitter premierul britanic.
We are leaving the EU on October 31st. The signing of this document means we will take back control of our laws on Brexit day.https://t.co/l1oQPPjbxR pic.twitter.com/fOs9AG42ht
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 18, 2019
La rândul său, ministrul pentru Brexit, Steve Barcley, a declarat după semnarea acestui document că ”este un semnal clar pentru omaneii din această țară că nu există punct de întoarcere - ieșim din UE așa cum am promis, pe 31 octombrie, indiferent de circumstanțe - punând în aplicare instrucțiunile care ni s-au dat în 2016”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Asta facem, punând în aplicare această abrogare. Acesta este un moment semnificativ în preluarea controlului asupra legilor noastre de la Bruxelles.” - a mai spus oficialul britanic, potrivit unui comunicat de presă al administrației din Downing Street.
Peste 100 de deputaţi îi cer lui Boris Johnson să recheme parlamentul din vacanţă pentru a dezbate problema Brexitului
Peste 100 de parlamentari britanici fac apel, într-o scrisoare publicată duminică, la premierul Boris Johnson să convoace imediat Parlamentul, în prezent în vacanţă, pentru a dezbate pe tema Brexitului, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În contextul în care vacanţa de vară a Parlamentului se încheie oficial pe 3 septembrie, aceşti parlamentari doresc ca Johnson să-l recheme pentru ca acesta să activeze în permanenţă până la 31 octombrie, dată la care Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană.
Semnatarii scrisorii sunt adversari ai Brexitului, pe care doresc să îl blocheze.
"Ţara noastră este în pragul unei crize economice în timp ce noi ne îndreptăm spre un Brexit fără acord. Ne aflăm în faţa unei urgenţe naţionale şi parlamentul trebuie să fie convocat imediat", scriu semnatarii scrisorii.
Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din UE pe 31 octombrie, indiferent că va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.
Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, vrea să organizeze un vot de neîncredere în guvernul conservatorului Boris Johnson după revenirea parlamentului.
Corbyn speră că, dacă va reuşi să provoace căderea lui Boris Johnson, va deveni şef al guvernului interimar, iar apoi va încerca să obţină o nouă amânare a datei plecării din UE pentru a evita un Brexit fără acord, urmând să convoace apoi alegeri anticipate.
Guvernul lui Boris Johnson nu dispune decât de o majoritate de un vot în Parlament.
"Ceea ce ne trebuie este un guvern care să fie gata să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a nu avea o ieşire catastrofală pe 31 octombrie", iar guvernul condus de Boris Johnson "în mod clar nu doreşte acest lucru", a declarat Corbyn sâmbătă.
Totuşi, un sondaj YouGov arată că britanicii nu sunt favorabili în majoritate planurilor lui Jeremy Corbyn.
Potrivit acestui sondaj realizat joi şi vineri pe un eşantion reprezentativ de 1.968 de britanici, 48% preferă ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord decât să-l vadă pe Corbyn prim-ministru.
O proporţie de 35% dintre britanici preferă, dimpotrivă, ca Jeremy Corbyn să devină şef al guvernului şi să organizeze un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. În acelaşi timp, 17% dintre britanici nu se pronunţă asupra acestui aspect, potrivit sondajului.