Guvernul britanic dă undă verde acordului pentru Brexit. Reacția oficialilor europeni

Dată publicare: 14-11-2018 21:31
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


theresa may

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

 Discursul premierului Theresa May:

„Cabinetul a avut o dezbatere lungă, detaliată și înflăcărată pe propunerea privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și direcția declarației politice privind viitoarea noastră prietenie cu UE. Aceste documente sunt rezultatul a mii de ore de negocieri dure ale oficialilor britanici și multe, multe întrevederi la care eu și alți miniștri am participat cu omologii noștri europeni. Cred cu tărie că acordul pentru Brexit este cea mai bună înțelegere pe care o puteam negocia și rămăsese ca Guvernul să decide dacă avansăm cu discuțiile.

Ne-am confruntat cu decizii dificile, mai ales în ceea ce privește Irlanda de Nord, dar decizia colectivă a fost ca Guvernul să aprobe înțelegerea pentru Brexit și declarația politică.

Acesta este un pas decisiv care ne permite să trecem mai departe și să finalizăm înțelegerea în zilele ce urmează. Aceste decizii n-au fost tratate superficial, dar cred că este o decizie în favoarea interesului național.

Când lași de-o parte detaliile, alegerea este una clară. Aveam de ales între această înțelegere, care vine în urma votului de la referendum, ne redă controlul asupra finanțelor, legilor și granițelor, pune capăt libertății de mișcare, protejează joburile, securitatea și unitatea noastră și a părăsi UE fără nicio înțelegere sau să nu ieșim deloc din UE.

Știu că ne așteaptă zile dificile. Este o decizie care va fi intens dezbătută, cum și trebuie să fie, și este de înțeles. Dar alegerea noastră a fost acest acord, care ne permite să recăpătăm controlul și să construim un viitor promițător pentru țara noastră. Este datoria mea ca prim-ministru să explic deciziile luate de Guvern și sunt pregătită să fac asta, începând cu un discurs pe care îl voi susține mâine (n.r – joi) în Parlament. Permiteți-mi să închei spunând că datorez acestei țări să iau decizii în interes național și cred din toată inima că această decizie este cea mai bună pentru întreg Regatul Unit.”

Barnier: Acordul privind Brexitul evită „o frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord  

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a precizat după anunțul șefei Guverului britanic că a fost găsită o soluţie între UE şi Londra pentru a evita „o frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe săptămâni. „Împreună am găsit o soluţie", şi-a exprimat satisfacţia Michel Barnier în faţa reprezentanţilor presei.

Juncker recomandă un summit UE privind Brexitul, după unda verde din partea guvernului de la Londra

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că a recomandat Uniunii Europene să organizeze un summit cu Marea Britanie după ce guvernul de la Londra a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, transmite Reuters.

„Am trimis o scrisoare recomandând că s-au înregistrat progrese decisive în negocierile privind retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a scris Jean-Claude Juncker joi pe Twitter, adăugând că summitul urmează să aibă loc până la sfârşitul lunii.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaraţie joi dimineaţă

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaraţie joi, la orele 07.10 GMT, la o zi după anunţul guvernului de la Londra că a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, potrivit unui comunicat publicat de Consiliu.

Aprobarea Guvernului este necesară în vederea permiterii organizării unui summit excepţional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmează să fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele naţionale ale statelor din UE şi în Parlamentul European, înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 29 martie 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO