UE a acceptat amânarea BREXIT. Cele 3 date propuse pentru ieşirea Marii Britanii


Ultimul update: Luni 28 Octombrie 2019 13:59
Data publicarii: Luni 28 Octombrie 2019 11:37
Categorie: Stiri Brexit

Ambasadorii celor 27 de state membre UE s-au reunit luni dimineaţă pentru a discuta despre solicitarea de amânare a Brexitului cu trei luni, relatează duminică AFP şi Reuters, citând surse din cadrul UE.

Cele 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană au decis luni, la Bruxelles, să accepte solicitarea Londrei de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit AFP şi dpa.

Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Ambasadorii urmează s-au reunit luni dimineaţă, cu trei zile înainte de data de 31 octombrie prevăzută anterior pentru divorţ.

Potrivit surselor citate, propunerea discutată prevedea o amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 30 noiembrie sau 31 decembrie în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene, transmite Agerpres.

Deputaţii britanici urmează să voteze luni după-amiază asupra unei moţiuni a lui Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit pe care l-a convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Majoritatea ţărilor sunt deschise la o amânare de trei luni, pe care Boris Johnson a fost constrâns de lege să o solicite. În ceea ce o priveşte, Franţa a insistat asupra necesităţii unei "justificări" pentru acest lucru.

"Nu trebuie să dăm timp în baza unei ficţiuni politice, ci a unor alegeri sau a unui al doilea referendum", a repetat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin.

Marea Britanie a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu Boris Johnson, dar a respins calendarul de marş forţat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Marea Britanie trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie şi apoi pe 31 octombrie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Document exploziv privind drepturile angajaților din UK după Brexit:
Boris Johnson îi cere lui Corbyn să accepte alegerile anticipate. Să fie „bărbat”
Statele UE nu au ajuns încă la un acord privind durata amânării Brexit-ului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Picanta Crina Abrudan a preparat cea mai iute zacuscă

11:13
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33