Brexit ar putea fi anulat din cauza unei "erori tehnice". Ce au descoperit laburistii in scrisoarea Theresei May catre Tusk

brexit
iStock

Unul dintre cei mai importanti politicieni laburisti avertzeaza ca modul in care a fost declansata procedura de Brexit ar putea fi gresit, ducand la anularea acesteia.

Baroneasa Eluned Morgan, unul dintre cei mai importanti membri ai Partidului Laburist, a declarat intr-o sedinta a Adunarii Nationale din Tara Galilor ca actul oficial de retragere din Uniunea Europeana ar putea fi nul din cauza unei erori. Morgan spune ca scrisoarea trimisa de premierul Theresa May presedintelui Consiliului European Donald Tusk pentru a anunta activarea Articolului 50 nu este formulata corect.

„Actul respectiv autorizeaza prim-ministru sa notifice UE ca intentionam sa iesim, dar nu specifica in mod expres ca vom iesi”, spune baroneasa, citata de Independent. „E o chestiune reala, daca nu cumva actul ar putea fi atacat in justitie” – ceea ce, potrivit mai multor experti in drept, ar duce la anularea demersurilor Guvernului britanic privind iesirea din UE, facand necesara reluarea procesului. Ca urmare, Morgan a cerut clarificari ministrului galez de Finante, Mark Drakeford, care a recunoscut ca ar putea exista o problema.

Drakeford spune ca mai multi juristi, inclusiv membri ai Curtii Supreme, i-au atras atentia asupra acestei „potentiale erori tehnice”. Ministrul sustine insa ca o astfel de eroare de forma nu poate avea impact, atata timp cat actul de retragere din UE a fost sustinut de o majoritate politica. „Multi confunda partea legala cu cea politica in acest caz”, afirma Drakeford.

Citește și...
Romanii si alti cetateni UE vor avea nevoie de
Romanii si alti cetateni UE vor avea nevoie de "carte de identitate" dupa Brexit. Cum va putea fi obtinut documentul

Cetatenii europeni care vor sa ramana in Anglia dupa Brexit vor fi nevoiti sa ceara un act special - masura ce li se aplica si celor care au solicitat deja statut de rezident permanent.

Reactia lui Klaus Iohannis fata de oferta facuta de Theresa May cetatenilor din tarile comunitare, aflati in Regatul Unit
Reactia lui Klaus Iohannis fata de oferta facuta de Theresa May cetatenilor din tarile comunitare, aflati in Regatul Unit

Klaus Iohannis a declarat, vineri, la finalul Consiliului European, ca abordarea Marii Britanii cu privire la negocierile pe tema Brexit "deocamdata suna bine".

Lideri UE nemultumiti: Oferta Londrei cu privire la europeni este sub asteptari. Reactia lui May: ”E corecta si serioasa
Lideri UE nemultumiti: Oferta Londrei cu privire la europeni este sub asteptari. Reactia lui May: ”E corecta si serioasa"

Premierul britanic Theresa May a insistat vineri ca, in ciuda criticilor forumulare de anumiti lideri europeni, propunerea sa cu privire la drepturile europenilor si britanicilor dupa ce Regatul Unit iese din Uniunea Europeana este ”corecta si serioasa”.

Planurile Theresei May pentru europenii, inclusiv romani, stabiliti in UK, dezvaluite la Bruxelles:
Planurile Theresei May pentru europenii, inclusiv romani, stabiliti in UK, dezvaluite la Bruxelles: "Le aparam drepturile"

Theresa May face astazi lumina intr-un subiect de mare interes pentru romanii stabiliti in Marea Britanie.

Recomandări
Surse: Ministerul Finanțelor a finalizat bugetul pentru 2023. Bani mai mulți pentru Sănătate şi Educaţie
Surse: Ministerul Finanțelor a finalizat bugetul pentru 2023. Bani mai mulți pentru Sănătate şi Educaţie

Ministerul Finanțelor a terminat bugetul pe anul viitor, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare. Autoritățile vor aloca mai mulți bani pentru apărare, sănătate și educație.

Adelina Pestrițu: Am primit foarte multe amenințări. Cu unele am ajuns în instanță. Sunt foarte mulți oameni frustrați
Adelina Pestrițu: Am primit foarte multe amenințări. Cu unele am ajuns în instanță. Sunt foarte mulți oameni frustrați

Adelina Pestrițu, unul dintre cei mai mari influenceri din România, a mărturisit, într-un interviu pentru stirileprotv.ro, că a a avut parte de nenumărate amenințări din partea unor fani, și că pe unii dintre ei i-a dat în judecată.

Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anunțase șefa Comisiei UE
Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anunțase șefa Comisiei UE

Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC, scrie News.ro.