PERLE de la simularea BAC-ului din 2015: "Arghezi a scris poezii triste pentru ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere"

×
Codul embed a fost copiat

''Arghezi a scris poezii triste pentru ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere'' si ''Ion ar fi avut mai mult noroc de avere daca juca la loto''.

Profesorii care corecteaza lucrarile de la simularea bacalaureatului la limba romana ar putea scoate un volum cu perlele pe care le-au scris elevii din clasa a XI-a si a XII-a. Ei se intreaba, pe buna dreptate, ce au invatat copiii in 12 ani de scoala si daca mai au timp sa recupereze materia pana la vara.

Lucrarile elevilor sunt pline de greseli de tot rasul. O tanara crede ca ''Rolul verbelor la perfect simplu e sa ne spuna ca Ioan Slavici era oltean'', in timp ce un coleg de-al sau intelege cratima altfel decat restul: "Care-i" e cu cratima ca sa nu se confunde cu orasul Carei, de unde am si eu o ruda care se scrie cu litera mare.''

Atunci cand i s-a cerut un sinonim pentru cuvantul ''pretentios'', un tanar de clasa a 12 -a a scris ''harfist'' si ''ifosar''. A continuat apoi sa vorbeasca, in stilul propriu, despre viziunea lui Arghezi despre lume: ''Arghezi...cine sa-l inteleaga pe omul asta? Sunt sigur ca viata lui era trista pentru ca nu avea prieteni cu care sa iasa la o bere. D-aia a scris poezii triste.''

O alta fata e sincera la subiectul care ii cerea sa scrie despre importanta comunicarii dintre copii si parinti: "Eu si tatal meu nu avem o comunicare prea buna. El imi spune mereu sa nu mai vin dimineata de la club, eu ii spun ca distractia maxima incepe dupa miezul noptii, dar nu ma asculta, asa ca in loc sa comunicam, ne certam''.

Citește și
plata online cu cardul la calculator
7 mituri despre plata pe Internet a taxelor. Ce ti se poate intampla daca le achiti cu cardul

Coplesit de problemele personale, un licean a gasit in simulare o modalitate de a-i demonstra iubitei ca ii este fidel: ''Ce vrei de la mine, sufletel? Ca sa ma crezi ca nu te-am inselat scriu acum si la simulare (mesaj pentru Cori)''.

Si la subiectul importanta vizionarii ecranizarilor, dupa operele literare, liceenii s-au intrecut in perle.

''Trebuie sa vezi intai filmul, inainte sa citesti o carte, ca e un fel de rezumat mai usor de citit. Daca nu s-a facut film dupa carte nici n-ar trebui sa se dea la examen''.

''Mama mea a citit "Pasarea spin" dupa ce a vazut filmul la televizor pe vremea lui Ceausescu. Sunt doua carti fara poze decat pe coperta, dar uite ca i-au placut''

In viziunea unul copil, ''sensul conotativ al ploii e ca totul se uda. Ploaia umeda plezneste asfaltul si creeaza bubuluci''.

Alte perle de la simulare:

- "Doua trasaturi ale genului epic: personajele"

- "Doua motive literare: femeia s-a enervat ca barbatul manca incet si barbatul era suparat ca si-a pierdut viata"

Peste 3 luni, aproape 200 de mii de liceeni vor sustine bacalaureatul. E drept ca unii sunt pregatiti, dar multi privesc acest examen ca pe o gluma. Perceptia lor se va reflecta si in acest an in notele mai mici de 5 pe care le vor regasi pe lucrari. E imposibil ca pana in iunie sa recupereze toata materia pe care nu au invatat-o in 12 ani de scoala.

Citește și...
SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2015. PERLE la limba romana:
SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2015. PERLE la limba romana: "Foaie verde de mohor/ Cand vad subiectul mor"

Elevii de clasa a VIII-a au sustinut luni simularea pentru evaluarea nationala. Aproape 200.000 de adolescenti au putut sa isi dea seama ce sanse au la examenul din iunie. Anul trecut, mai putin de 50% dintre adolescenti au luat note peste 5.

7 mituri despre plata pe Internet a taxelor. Ce ti se poate intampla daca le achiti cu cardul
7 mituri despre plata pe Internet a taxelor. Ce ti se poate intampla daca le achiti cu cardul

Desi la ora actuala peste 8 milioane de romani isi pot achita darile la primarii pe Internet, cu ajutorul cardului bancar, multi inca ezita. Si asta pentru ca inca mai circula mituri o serie despre plata online a taxelor.

PERLE de la BAC, sesiunea de toamna.
PERLE de la BAC, sesiunea de toamna. "Daca nu dati subiecte mai usoare, pentru copii normali, eu nu mai vin la examen!"

Sesiunea de toamna a examenului de Bacalaureat a adus cea mai slaba prezenta din ultimii ani. Doar 39.000 de tineri s-au inscris la examenul de luni, de la romana. Perlele insa nu au lipsit.

Recomandări
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

La o școală din Valea Doftanei elevii lucrează cu roboți din clasa I. Cum au reușit profesorii să atragă fonduri europene
La o școală din Valea Doftanei elevii lucrează cu roboți din clasa I. Cum au reușit profesorii să atragă fonduri europene

Uniunea Europeană ne dă o suma istorică pentru educație, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba de peste un miliard de euro pentru investiții în școli și licee, de la mobilier nou până la laboratoare digitale.