BACALAUREAT 2015. Proba de istorie in bacalaureatul belgian, anulata partial dupa publicarea unui subiect pe Facebook

Ultima actualizare: 19-06-2015 07:07
facebook copii

Liceenii belgieni vor fi scutiti marti de o parte din proba la istorie in CESS, echivalentul bacalaureatului in sistemul de invatamant local, dupa difuzarea subiectului pe retelele de socializare in ajunul examenului.

Aceasta decizie a fost anuntata de ministrul educatiei in Belgia francofona, Joelle Milquet, citata intr-un comunicat de serviciile sale, relateaza Agerpres.

Ea a denuntat 'iresponsabilitatea autorilor acestor scurgeri'. Ministrul 'va depune plangere impotriva autorilor necunoscuti pentru violarea secretului profesional' si va cere administratiei sale 'organizarea altor metode de transmitere de acum inainte securizate', au adaugat serviciile sale.

Una dintre cele patru parti ale examenului la istorie, care consta pentru liceeni in a realiza sinteza unui dosar legat de actualitatea secolului al XX-lea, a fost difuzata luni pe Facebook si pe alte retele de socializare, potrivit imaginilor reluate de presa belgiana.

Tema - valul de atentate care a afectat Europa in anii 1960-1970 si cum au raspuns autoritatile germane si italiene - nu a mai avut deci secrete pentru elevi. Aceasta parte a examenului a fost deci anulata, dar celelalte trei - mentinute.

Circa 60.000 de elevi francofoni inscrisi in ultimul an de liceu la Bruxelles si in Wallonia (sudul tarii) au inceput luni dimineata cu proba de limba franceza examenul care le va permite sa obtina Certificatul de Invatamant Secundar Superior (CESS), echivalent bacalaureatului.

Una dintre intrebarile examenului de franceza - 'Care este specificul literaturii belgiene ? ' - fusese si ea difuzata anterior, potrivit unor elevi care si-au exprimat surprinderea pe canalul privat RTL-TVI. Ministrul nu a indicat luni daca rezultatele la aceasta proba vor fi validate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO