Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Încă mai sunt locuri pentru un Paște în Mărginimea Sibiului. Cât costă un sejur în casele-muzeu, cu bunătăți de odinioară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă nu v-ați plănuit încă vacanța de Paște, puteți opta pentru una în Mărginimea Sibiului.  

Dincolo de liniștea satelor ardelenești, aceste așezări tihnite vă îmbie cu ce au gazdele mai bun: bucatele bunicilor inspirate de rețetele săsești, friptura de miel la cuptor cu lemne și drobul cu verdețuri.

După ospățul de sărbătoare, vă puteți încumeta la drumeții sau să descoperiți chiar mici muzee adăpostite în casele bătrânești.

Așa sună liniștea satului Sibiel. Oamenii locului au învățat încă de la începutul anilor '80 cum să atragă turiștii în satul lor. Și-au deschis locuințele bătrânești, le-au păstrat farmecul de odinioară și le-au transformat în pensiuni și case de oaspeți. Mâncarea însă a rămas neschimbată.

Dănuț Andrei, gazdă: "Din astea facem drob, dar la drob se combină cu slănină, noi băgăm și un pic de ficat de pui, vreo 600 de grame să-i schimbe puțin aroma, se bagă slanină, verdețuri multe și prin el, din pulpe se face friptură și restul îl băgăm la tocană”.

Citește și
litoral
Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră

Mioara Andrei, gazdă: "Astea sunt așa de primire, uscățele, ceva tradițional pe care punem zahăr pudră și mergem în mijlocul satului, avem un autocar de turiști care vin".

Muzeul retro din pensiune, cu muzică patriotică la pick-up

Altă gospodărie, alte oale pe foc. Sarmalele acestei gospodine nu vor sta prea mult pe platourile asezonate cu mămăligă aburindă.

Daniela Costandel, gazdă: "Am gătit sarmale cu carne de porc, afumătură în jurul lor, să prindă gust și multă chisătură. Chisătura fiind slanina afumată dată prin mașină, pusă aici să fiarbă" .

În acestă ogradă, David pregătește împreună cu bunicul ultimele detalii: curtea bine măturată, narcisele fără pic de buruiană și un pomișor împodobit de sărbătoare.

”David: Am împodobit brăduțul pentru că mi s-a părut că este destul de gol și am adunat păpădii, trifoi și alte frunzulițe ca să punem pe ouă. Reporter: Aștepți să vină iepurașul? David: Da. Nu știu ce o să-mi aducă. Reporter: Dar sigur vine? David: Da!".

La câteva case mai încolo, cei mai nostalgici turiști pot descoperi un mic muzeu retro în pensiunea domnului Coldea, un pasionat profesor de istorie.

Sorin Coldea, gazdă: "Discuri de vinilin de pe care ascultăm muzică la pick-up, muzică educativă patriotică care să ne ne îmbărbăteze să zburăm pe noi culmi ale progesului și civilizației, între ghilimele”.

Un sejur de 3 zile la hotel costă 1.000 de lei

Nu departe, spre munții Cindrel descoperim Curmătura Ștezii, iar mai sus stațiunea Păltiniș. Aici pajiștile au fost cucerite de turmele de oi.

Acest hotel este pregătit pentru venirea oaspeților, iar în bucătărie toată lumea este ocupată.

Cornel Posea, manager hotel din Păltiniș: "Pregătim un bufet de noapte, unde avem ouă roșii, drob, pască, un pahar de vin ca să întâmpinăm Paștele așa cum se cuvine".

Un pachet ce include trei nopți de cazare și mese zilnice începe de la 1.000 de lei, iar locuri de cazare încă se mai găsesc. Cei ce preferă o plimbare și în Sibiu, pot vizita târgul de Paște din centrul orașului.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult