Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Băncile de alimente abia mai fac față. Românii aruncă milioane de tone de mâncare, deși tot mai mulți nu au ce pune pe masă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Creșterea prețurilor împinge tot mai mulți semeni către ONG-urile care se ocupă de protecția socială.  

Aceste organizații au nevoie, la rândul lor, de ajutor, în special de la băncile pentru alimente. Dar și acestea fac față tot mai greu.

Această bancă pentru alimente din nordul Capitalei a trimis doar anul trecut 2.000 de tone de bunuri în toată țara. Preluate de aproximativ 150 de ONG-uri, acestea au fost distribuie mai departe celor nevoiași.

Elena Mudava, administratorul bucătăriei unui ONG: ”Alimentele acestea ne ajută foarte mult pentru bătrânii din căminul evreiesc. Venim o dată la două săptămâni. Vor fi împărțite la camera, la fiecare persoană în parte”.

Din ce în ce mai multe organizații nonprofit solicită sprijin de la băncile pentru alimente. Prețurile au crescut și, odată cu ele, numărul celor care nu-și permit masa zilnică.

Citește și
risipa alimentara
Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă
România aruncă 5 milioane de tone de mâncare la gunoi pe an 

Violeta: ”Avem situații în care nu au ce să mănânce în decurs de câteva zile și acolo încercăm să acționăm prin intermediul băncilor de alimente. Ne așteptăm ca numărul solicitărilor să crească și mai mulți oameni să aibă nevoie de ajutor și să ne solicite ajutorul în acest sens”.

Date făcute publice anul trecut de Ministerul Agriculturii arată că românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de alimente. În raportările Comisiei Europene însă, România figurează cu o cantitate dublă. În acest timp, alții nu au ce pune pe masă.

Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România: ”Există o altă tendință ca tot mai multe organizații non-guvernamentale care au programe sociale să ne solicite sprijinul pentru că sunt lipsiți de resurse sau sunt în riscul de a limita serviciile sociale pe care le oferă, reducând numărul de beneficiari sau închizând unul dintre proiectele pe care le au".

Fenomenul nu e specific doar României. Datele Comisiei Europene arată că 100 de milioane de tone de alimente ajung la gropa de gunoi, într-un an, la nivel european.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult