Sute de cadavre depozitate pe străzi sau pierdute în spitale și morgi într-un oraș din Ecuador. GALERIE FOTO

Sute de cadavre depozitate pe străzi sau pierdute în spitale și morgi într-un oraș din Ecuador. GALERIE FOTO - 3
Getty

Sute de cadavre pierdute în morgi sau în spitale, depozitate în pungi de plastic pe străzi și familii care și-au pierdut dreptul de a-și lua rămas bun de la cei dragi. Aceasta este situația cu care se confruntă oamenii din orașul Guayaquil din Ecuador.

În momentul în care Flavio Ramos a fost adus la un spital din Ecuador, avea dificultăți de respirație și era inconștient. Așadar, fiul său, Arturo, a fost cel care a observat cadavrele, conform CNN.

Două cadavre erau abandonate pe holul spitalului, pe podea. A doua zi erau trei, deoarece Flavio Ramos murise în urma infectării cu coronavirus.

O lună mai târziu, familia tot nu a reușit să îl înmormânteze, deoarece autoritățile din spital au spus că au pierdut cadavrul.

Povestea lui Flavio Ramos, un bărbat de 50 de ani din orașul Guayaquil din Ecuador, este reprezentativă pentru unul dintre orașele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

Citește și
Alba
Femeie găsită în viață, după ce a fost declarată moartă de COVID-19. Familia îi organizase și funeralii

Mai multe imagini în galeria foto de mai jos

Sistemul de sănătate din orașul Guayaquil din Ecuador, al doilea ca mărime din țară, a devenit paralizat la câteva săptămâni de la izbucnirea epidemiei.

Cadavre lăsate pe străzi, pe holurile spitalelor și la morgi

 

Luna trecută, orașul portuar a devenit cunoscut la nivel mondial după ce în mediul online au apărut numeroase videouri cu cadavre lăsate pe străzi, după ce morgile și casele funerare nu au mai reușit să țină pasul cu numărul ridicat de decese.

Multe familii au decis să scoată cadavrele celor răpuși de coronavirus în stradă, deoarece se temeau de infectare și mirosul acestora începea să fie de nesuportat.

„Oameni foarte bolnavi veneau la spital, pe moarte. Aveai grijă de unul, murea, apoi treceai la următorul și acela, de asemenea, murea. La un moment dat erau zeci de cadavre în saloane și la morgă, așteptau să fie luate”, a declarat pentru CNN un doctor al spitalului din Guayaquil.

Într-un video obținut de CNN, o familie scotea din mașină cadavrul unei persoane decedate și o punea pe jos în parcarea spitalului, nesigură ce să facă mai departe.

Povestea lui Flavio Ramos, pacient infectat cu coronavirus

 

Flavio Ramos a fost adus la spital de fiul său, Arturo Ramos, care se aștepta la o internare rapidă și la medici care să îi ajute tatăl. În schimb, doctorii i-au spus că spitalul lucrează la capacitate maximă și nu îl pot interna.

După patru ore de încercări, Flavio Ramos a fost internat în al 11-lea spital pe care fiul său l-a găsit. În primele ore, acesta a stat în salon alături de două cadavre care nu puteau fi mutate din motive de spațiu.

„Ambele cadavre erau pe podea. Unul era într-un sac negru, într-un sac de gunoi, și celălalt doar stătea pe podea. Nimeni nu se ocupa de ei”, a spus Arturo Ramos.

În data de 1 aprilie, Arturo a lipsit de la spital timp de 15 minute pentru a lua ceva de mâncare. Când s-a întors, tatăl său era mort.

„Dacă o lași aici, o să moară”

 

Acestea au fost cuvintele auzite de Ana Maria, o femeie de 38 de ani care și-a dus mama în vârstă de 68 de ani la spital după ce a manifestat simptome de covid-19.

Într-un cadru similar celui descris de Arturo Ramos, Ana Maria a primit sfatul de la o asistentă din spital.

„Dacă ai bani pentru a-ți trata mama acasă, fă-o. Dacă o lași aici, o să moară”, a spus asistenta.

Ulterior, bătrâna a fost dusă acasă, unde fiica ei a angajat o asistentă privată care a avut grijă de ea până s-a vindecat. Din păcate, majoritatea familiilor din Guayaquil nu au resursele financiare să facă acest lucru.

În haosul creat în sistemul medical, multe familii și-au pierdut dreptul de a-și lua rămas bun de la cei dragi.

Dezorganizarea a dus la pierderea sau imposibilitatea de identificare a multor cadavre

 

Singura modalitate prin care familiile pot recupera cadavrele celor dragi este să meargă la morgi sau în spitale și să caute ei printre sutele de persoane decedate și neidentificate.

Arturo Ramos a petrecut ore întregi căutând printre victimele răpuse de coronavirus din spitalul în care fusese internat și tatăl său.

După aproximativ 250 de cadavre, încă nu a reușit să îl identifice pe tatăl său și reprezentanții spitalului i-au spus să se întoarcă a doua zi pentru a continua căutarea.

Un video filmat în apropierea Spitalului General Guasmo din oraș arată un conteiner imens în care cadavrele sunt puse unul peste altul, în stare de descompunere, depozitate în diferite tipuri de pungi de plastic.

Artoro Ramos a declarat pentru CNN că doar o parte a morgii și un singur astfel de container sunt dotate cu sisteme de răcire.
Problema pierderii cadavrelor este atât de des întâlnită în oraș încât procurorul general a lansat o investigație pentru a depista problemele cu care s-au confruntat morgile spitalelor și persoanele vinovate de această situație.

Oficialii guvernamentali își cer scuze pentru răspunsul slab în fața pandemiei

 

Oficialii guvernamentali și-au cerut scuze în mod public pentru modul în care au acționat în fața pandemiei de coronavirus, menționând că nu erau pregătiți pentru a se descurca cu o asemenea situație.

Conform bilanțului oficial, 533 de persoane au murit din cauza coronavirusului în lunile martie și aprilie în orașul Guayaquil.

Totuși, în realitate, au fost înregistrate 12.350 de decese în aceste două luni, comparativ cu 2.695 în 2018 și 2.903 în 2019.

Experții consideră că până în prezent, peste 9.000 de persoane ar fi murit în orașul din Ecuador din cauza coronavirusului.

Guvernul a recunoscut că bilanțul ar putea fi mult mai mare, dar nu există nicio metodă de a confirma acest lucru din cauza numărului redus de teste.

În luna mai, bilanțul a fost în scădere, în mare parte datorită măsurilor de distanțare socială impuse de autorități.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
Citește și...
Autorități: O treime din populația unui oraș din Ecuador a contractat coronavirusul
Autorități: O treime din populația unui oraș din Ecuador a contractat coronavirusul

O treime din populaţia de 2,7 milioane de locuitori din Guayaquil, focarul epidemiei de COVID-19 şi capitala economică a Ecuadorului, a contractat coronavirusul, a afirmat joi primarul acestui oraş-port, Cynthia Viteri, potrivit AFP.

Femeie găsită în viață, după ce a fost declarată moartă de COVID-19. Familia îi organizase și funeralii
Femeie găsită în viață, după ce a fost declarată moartă de COVID-19. Familia îi organizase și funeralii

O femeie de 74 de ani din Ecuador, ce a fost declarată moartă după ce a fost internată în spital pentru că era infectată cu noul coronavirus, a fost găsită în viaţă, la două săptămâni după ce familia sa i-a organizat funeraliile.

Familii blocate cu cadavre în case în Ecuador. Multe au fost abandonate pe străzi
Familii blocate cu cadavre în case în Ecuador. Multe au fost abandonate pe străzi

Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară şi unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, informează AFP.

Recomandări
Învestirea lui Donald Trump, în condiții nemaiîntâlnite de 40 de ani. Ambasadorul român în SUA oferă detalii exclusive
Învestirea lui Donald Trump, în condiții nemaiîntâlnite de 40 de ani. Ambasadorul român în SUA oferă detalii exclusive

Donald Trump va depune luni jurământul și va rosti primul său discurs în calitate de președinte la al doilea mandat.

Vântul asigură cea mai mare parte a energiei pentru România. Ministru: ”Călărețul fără cap”, candidatul care neagă eolienele
Vântul asigură cea mai mare parte a energiei pentru România. Ministru: ”Călărețul fără cap”, candidatul care neagă eolienele

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW.

Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”
Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”

Într-un interviu pentru stirileprotv.ro, lect. dr. Bader Simona a vorbit despre obstacolele și perspectivele legate de reprezentarea femeilor în politică, atât la nivel național, cât și internațional.