Ce vrea să obțină Putin cu amenințările nucleare. Prin decretarea mobilizării, nu-și mai permite să piardă acest război
Amenințările nucleare recente ale lui Putin au determinat o serie de răspunsuri din partea actorilor cheie din război. Un expert a declarat pentru Insider că Putin probabil speră să provoace confuzie și incertitudine cu avertismentul său.
Cu toate acestea, analiștii spun că riscul unui război nuclear rămâne scăzut, în ciuda escaladării situației.
Amenințarea nucleară a președintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută a pus lumea în criză – realizând exact ceea ce spera el, potrivit experților.
În ciuda escaladării nesăbuite, experții și analiștii deopotrivă au spus în ultimele zile că amenințarea unui război nuclear rămâne minimă.
„Sunt o mulțime de pași pe care i-ar face pentru a convinge lumea de seriozitatea sa și pentru a pune presiune asupra Ucrainei și Occidentului înainte de a folosi arme nucleare”, a declarat Paul D'Anieri, profesor de științe politice la Universitatea din California și autorul cărții „Ucraina și Rusia: de la divorțul civilizat la războiul necivil”.
”Mobilizarea a transformat acest război într-unul pe care Putin nu-și mai permite să-l piardă”Dar asta nu înseamnă că Putin nu își va invoca arsenalul nuclear pentru a semăna frica între timp.
Probabil că Putin nu are dorința de a risca cel de-al treilea război mondial la șapte luni de la invadarea Ucrainei. Dar amenințarea sa televizată de săptămâna trecută ne amintește cu siguranță de ”tezaurul” de peste 5.000 de focoase nucleare din Rusi.
Putin și-a intensificat amenințările nucleare într-un discurs de săptămâna trecută, în timpul căruia a anunțat un ordin de mobilizare parțială, recrutând sute de mii de rezerviști într-o mișcare despre care speră că va oferi armatei sale epuizate un impuls triumfător pe câmpul de luptă.
Dar experții spun că mobilizarea, împreună cu amenințarea nucleară, a restrâns și gama de rezultate acceptate pe care Rusia le-ar putea considera în mod rezonabil ca o victorie în Ucraina.
„Mobilizarea a transformat acest război într-unul pe care Putin nu își mai poate permite să-l piardă”, a declarat D'Anieri pentru Insider. „Acest fapt crește probabilitatea ca el să facă ceva cu adevărat drastic, cum ar fi folosirea armelor nucleare”.
Amenințarea lui Putin ridică miza pentru mai mulți actori cheie ai conflictului.
Unde ar putea folosi Rusia o armă nuclearăUcraina a avut întotdeauna cel mai mult de pierdut în acest război, iar amenințarea reînnoită a războiului nuclear nu face decât să întărească și mai mult ceea ce este în joc pentru țară.
În ciuda evaluării experților conform căreia probabilitatea iminentei unei manifestări nucleare rusești este redusă, Ucraina a oferit o evaluare alarmistă a pericolului în această săptămână.
Într-un interviu acordat The Guardian, Vadum Skibitsky, un adjunct al șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, a pus probabilitatea ca Rusia să lovească Ucraina cu o armă nucleară tactică la „foarte mare”.
„Probabil vor viza locuri de-a lungul liniei frontului, cu o mulțime de echipamente armate”, a spus el pentru presă. „Pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachete”.
Oficialul militar nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, iar oficialii din organizația sa au răspândit în mod repetat teorii fără temei.
Dar Ucraina poate avea motive întemeiate să fie alarmistă, deoarece mulți analiști cred că invocarea nucleară a lui Putin este și o încercare de a manipula SUA pentru a-și limita sprijinul pentru Ucraina.
”Frumusețea pentru el este că crede că poate bombarda Ucraina și nimeni nu ae dori să atace Rusia ca răzbunare”„Putin ridică acum atenția și se bazează pe faptul că nu vom merge la război nuclear pentru Ucraina, ceea ce va determina Occidentul să spună Ucrainei să negocieze o soluție, care este în esență o victorie a Rusiei”, a spus D'Anieri.
Un memento nuclear flagrant, speră Putin, ar putea speria Occidentul să-și reducă sau să întrerupă ajutorul acordat Ucrainei, au postulat experții – un ajutor care a ajutat Ucraina să înregistreze o serie de victorii recente.
„Frumusețea pentru el este că crede că ar putea bombarda Ucraina și nimeni din Occident nu ar dori să atace Rusia ca răzbunare”, a spus D'Anieri.
Între timp, Ucraina are o motivație să ridice pericolul războiului nuclear în efortul de a obține și mai mult sprijin din partea aliaților occidentali ai țării, care au arme nucleare proprii.
Putin a făcut în mod repetat aluzii la arsenalul nuclear masiv al Rusiei încă de la începutul războiului, dar cea mai recentă amenințare a lui a determinat un răspuns mai reactiv pe scena internațională.
Președintele Joe Biden și alți oficiali ai Casei Albe au condamnat public comentariile președintelui rus și au avertizat în privat Kremlinul cu privire la consecințele grave în cazul în care țara încalcă standardul global de neutilizare a armelor nucleare, care a intrat în vigoare din 1945.
Pe lângă emiterea propriilor avertismente către Rusia, SUA urmăresc și să aducă comunitatea globală pe terenul îngrijorării nucleare. Politico a raportat săptămâna aceasta că există tot mai multe apeluri în interiorul și în afara administrației Biden de a îndemna China și India – doi aliați ai Moscovei cu acces propriu la arme nucleare – să ia atitudine în amenințările lui Putin.
Între timp, oficialii americani urmăresc semnele că Rusia și-a schimbat locația armelor nucleare sau starea lor de alertă, fără a observa însă vreo modificare în acest sens.
Amenințările lui Putin au făcut, fără îndoială, exact ceea ce spera el, a spus D'Anieri: a provocat teamă și confuzie.
„Cred că ceea ce Putin încearcă într-un fel să facă, și probabil că reușește să facă, este să manipuleze incertitudinea, astfel încât oamenii din Occident să fie acum mai îngrijorați decât el de ceea ce s-ar putea întâmpla”, a mai spus expertul.