Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apel neașteptat din partea Papei Francisc. China și Vaticanul negociază un plan de pace în Ucraina

China și Vaticanul discută despre planul de pace al Ucrainei, în timp ce Rusia continuă să piardă teren în războiul pornit de Vladimir Putin pe 22 februarie 2022.  

Sfântul Scaun și China fac eforturi pentru încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Beijingul promovând un plan de pace în șase puncte convenit deja cu Brazilia.

China a purtat acum discuții și cu Vaticanul despre planul său de pace pentru Ucraina, în timp ce cea mai recentă ofensivă a Kievului continuă să împingă frontul pe teritoriul rus, scrie South China Morning Post.

Discuția telefonică dintre cardinalul Matteo Zuppi, trimisul special pentru pace al Vaticanului, și omologul său chinez Li Hui a fost un eveniment relativ rar, deoarece Sfântul Scaun nu are legături diplomatice oficiale cu Beijingul.

„Li Hui apreciază eforturile constante ale Vaticanului de a media criza din Ucraina și de a oferi asistență umanitară. El a subliniat că situația actuală arată semnificația celor șase înțelegeri comune emise de China și Brazilia”, a spus ministerul chinez de externe.

Citește și
Papa Francisc
Paștele catolic 2024. Papa Francisc dă binecuvântarea ”Urbi et Orbi” în Piaţa Sf. Petru din Vatican

Planul în șase puncte include un apel la încetarea focului și o încheiere negociată a acordului. Ministerul chinez de externe a declarat că apelul a avut loc la invitația lui Zuppi. Acesta a adăugat că a mulțumit guvernului chinez pentru „eforturile neclintite” de a promova pacea și și-a exprimat aprecierea pentru planul în șase puncte. Vaticanul nu a comentat încă apelul.

Deși ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a discuta planul de pace, cea mai recentă ofensivă ucraineană a aruncat și mai multe îndoieli cu privire la perspectivele de desfășurare a negocierilor.

China și Vaticanul susțin turnee de promovare a păcii în Ucraina

Ucraina a cerut Moscovei să accepte o „pace justă”, după ce a preluat controlul a zeci de așezări din interiorul Rusiei, pentru prima dată în acest război.

Invazia a determinat provinciile de graniță Kursk și Belgorod să înceapă evacuarea rezidenților, iar miercuri Ucraina și-a continuat ofensiva, lovind patru aerodromuri rusești cu drone.

China s-a poziționat ca un promotor de pace și și-a intensificat recent eforturile de a promova discuții directe între cele două părți în conflict, mai scrie SCMP, publicație chineză independentă.

Li a călătorit prin lume pentru a obține sprijin pentru planul său în șase puncte, în special în rândul națiunilor din Sudul Global. China spune că până acum a obținut sprijin din 26 de țări și peste 100 i-au dat un răspuns favorabil.

Zuppi și-a desfășurat, de asemenea, propriile misiuni de pace anul trecut, inclusiv întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, președintele american Joe Biden și consilieri de top ai președintelui rus Vladimir Putin.

”Vaticanul are o poziție foarte înaltă între țările occidentale”

Anul trecut, cardinalul Zuppi a făcut o excursie de trei zile la Beijing pentru a-l întâlni pe Li, dar puține detalii ale acestor discuții au fost făcute publice.

Pan Dawei, directorul Centrului pentru Studii Ruse și Central-Asiatice de la Academia de Științe Sociale din Shanghai, a declarat că Vaticanul și China împărtășesc o poziție similară cu privire la război.

„În ceea ce privește semnificația religioasă, Vaticanul are o poziție foarte înaltă între țările occidentale”, a spus el. „Dacă se poate alătura Chinei în poziția sa față de Ucraina, desigur că acesta este scopul Chinei”.

Deși China insistă că este neutră în război, poziția sa a fost una dintre principalele surse de tensiune cu Uniunea Europeană din cauza suspiciunii larg răspândite cu privire la legăturile sale strânse cu Rusia.

O serie de companii chineze au fost sancționate de UE și Statele Unite pentru suspiciunea că au transferat produse cu dublă utilizare militară și civilă către Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult