Modifica setarile cookie
Toate categoriile

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 19. Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Război în Ucraina, ziua 19. Au continuat luptele și bombardamentele în orașele satelit din jurul capitalei Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la operațiunea de capturarea a bazei aeriene de la Hostomel, un obiectiv strategic înaintea asaltului asupra Kievului. Însă este imposibil de verificat când au fost filmate aceste scene.

Între timp, ucrainenii au blocat căile de acces spre capitală și au pregătit poziții defensive pe șoselele principale.

La Irpin, jurnalistul american Brent Renaud, colaborator al New York Times, a fost ucis când forțele ruse au deschis focul asupra mașinii în care era. Un alt jurnalist american aflat în același vehicul, a fost rănit.

Iată principalele evenimente de duminică, ziua a 18-a a războiului

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României
ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia: UPDATE 23.30 Putin a modificat o lege pentru a evita sancțiunile impuse de Vest

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care face aproape imposibilă recuperarea avioanelor pe care companiile străine le-au închiriat transportatorilor din Rusia.

Noua lege va permite înregistrarea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a activităților din domeniul aviației civile”, potrivit BBC.

Companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

După ce Rusia a invadat Ucraina, companiile aeronautice străine au anulat contractele pe care le aveau cu și au cerut înapoierea avioanelor.

UPDATE 23.26 Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni

Peste 4000 de ucraineni au fost evacuați luni prin șapte coridoare umanitare, potrivit vice-premierului din Ucraina.

Alte trei coridoare nu au funcționat cu succes, conform SkyNews.

Vice-premierul acuză forțele ruse că au tras focuri de armă spre civilii care erau evacuați din zona Kievului. Rusia neagă aceste acuzații.

UPDATE 22.22 SUA: China este dispusă să ofere ajutor militar și economic Rusiei

Statele Unite au transmis aliaților săi din NATO și altor câteva țări din Asia, luni, că Beijingul și-a manifestat disponibilitatea de a oferi Rusiei ajutor militar și economic, la cererea Moscovei pentru a sprijini războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 21:50 Convorbire între premierul israelian Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic luni despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a indicat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că apelul a fost la cererea Israelului, relatează Reuters.

Kremlinul a afirmat că Bennett i-a spus lui Putin despre contactele sale recente cu lideri ai mai multor ţări pe această temă şi că ambii lideri au convenit să continue dialogul.

Premierul israelian a avut numeroase convorbiri cu preşedintele rus în încercarea de sprijinire a eforturilor de soluţionare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia.

UPDATE 21.10 Aproximativ 150.000 de persoane evacuate prin coridoare umanitare în Ucraina

Aproape 150.000 de persoane au putut să părăsească regiunile bombardate datorită coridoarelor umanitare de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat luni un înalt responsabil ucrainean, citat de AFP.

"Am stabilit 26 de coridoare umanitare. Datorită acestora, un număr foarte mare de persoane au putut fi evacuate cu autobuzele. Putem spune că este vorba de aproximativ 150.000 de persoane", a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

UPDATE 21.00 Un jurnalist Fox News a fost rănit lângă Kiev

Un jurnalist al televiziunii americane Fox News a fost rănit în timp ce transmitea de lângă Kiev.

Nu se cunosc prea multe detalii despre starea jurnalistului, însă colegii săi au transmis că momentan se află la spital.

UPDATE 20.43 Rachetele asupra bazei ucrainene din Iavoriv, lansate din spaţiul aerian rusesc

Rusia a efectuat duminică atacul său împotriva bazei militare ucrainene din regiunea Lviv utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere cu rază lungă de acţiune, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

"A fost un atac aerian cu rachete de croazieră - şi aş spune că peste 20 de rachete de croazieră - care a avariat cel puţin şapte structuri", a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

"Noi considerăm că toate aceste rachete de croazieră aer-sol au fost lansate de bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune din spaţiul aerian rus, nu din spaţiul aerian ucrainean", a spus el, văzând în aceasta o dovadă că instituirea unei zone de excludere aeriană nu este un panaceu.

UPDATE 20.30 Oficial american în domeniul apărării: Ruşii nu au obţinut ”o superioritate aeriană în toată Ucraina”

Un oficial american în domeniul Apărării a declarat luni că ruşii nu au obţinut ”o superioritate aeriană în toată Ucraina”, transmite CNN.

”Încă afirmăm că spaţiul aerian este contestat, că ruşii nu au obţinut o superioritate aeriană în toată Ucraina”, a spus oficialul.

Pentru că spaţiul aerian este ”dinamic”, există ”momente şi zone” în care Rusia sau Ucraina ”au mai multă dominaţie”, a adăugat oficialul.

”Ruşii cu siguranţă au, deşi nu au atins superioritatea aeriană, cu siguranţă au mai multe capacităţi la dispoziţie şi zboară de mai multe ori pe zi decât ucrainenii”, a adăugat oficialul.

UPDATE 20.17 Ucraina acuză Rusia că blochează accesul unui convoi umanitar în Mariupol

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene Kirilo Timoşenko a acuzat luni Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters.

UPDATE 20.13 Preşedintele Finlandei: Schimbarea regimului de la Kiev nu se mai numără printre obiectivele lui Putin în războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

"Putin are lista sa, o ştie toată lumea. Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă", a afirmat preşedintele Finlandei, conform unui extras din interviu difuzat de CNN International.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 19.44 Scholz şi Erdogan fac un apel comun la armistiţiu în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au lansat luni un apel comun la o încetare a focului în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

“Suntem perfect de acord că trebuie să existe un armistiţiu cât mai curând posibil”, a spus Scholz în prima sa vizită în Turcia în calitate de cancelar al Germaniei. Trebuie să fie create coridoare sigure pentru civili imediat, a adăugat el.

Citește mai mult AICI

UPDATE 19.30 Cel puțin nouă persoane au murit în urma unui atac asupra unui turn de transmisie

O rachetă a lovit în turn de transmisie din nordul Ucrainei. Cel puțin nouă persoane au murit, iar alte nouă sunt rănite, potrivit unui oficial local.

Guvernatorul regiunii Rivne a declarat că turnul și o clădire administrativă din apropiere au fost lovite de două rachete, atac ce a avut loc în satul Antopi, potrivit BBC.

UPDATE 19:20 Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters.

„Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol”, a mai transmis acelaşi minister.

UPDATE 19:00 Uniunea Europeană impune Rusiei a patra serie de sancţiuni

Uniunea Europeană a decis să sancţioneze alţi oligarhi ruşi, inclusiv pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul Clubului englez de fotbal Chelsea, ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, declară diplomaţi AFP.

Aceste măsuri fac parte dintr-o a patra serie de sancţiuni UE vizând Moscova, care urmează să fie anunţate luni seara.

Citiți mai multe AICI.  

UPDATE 17.59 Doi morţi şi un rănit într-un bombardament rus la Harkov

Două persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, luni, într-un bombardament al armatei ruse, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă parchetul regional, relatează AFP.

”În urma unor tiruri de artilerie ale agresorului, un imobil a fost dstrus, iar un număr de clădiri a fost avariat”, anunţă serviciul de presă al parchetului regiunii Harkov.

Un adolescent în vârstă de 15 ani a fost ucis într-un atac vizând un centru de primire a tinerilor, la Ciuhuiiv, la 40 de kilometri sud-est de Harkov.

UPDATE 17.54 ONU: Cel puțin 636 de civili au murit în urma invaziei Rusiei în Ucraina

Între aceștia se numără și 46 de copii. 1125 de civili au fost răniți.

UPDATE 17.24 Forțele ruse ar fi provocat explozii în fața centralei nucleare Zaporojie

În acest moment nu se știe dacă nivelul radiațiilor a fost afectat sau nu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult