Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește

Your browser doesn't support HTML5 video.

Burgeri, jumări, chiftele sau ciorbe, toate pregătite din pește. De un astfel de festin culinar au parte cei care ajung în cetatea din Alba Iulia în acest weekend.  

Acvacultori veniți din toată țara și bucătari au pregătit tot felul de bunătăţi, pentru toate gusturile, chiar și pentru cei mai pretențioși gurmanzi.

”Aici avem un burger din păstrăv, e un produs care are foarte mare succes în rândul tinerilor în special. Pește, păstrăv cu condimente aici, are și brânză cedar, salată”.

Un miros ce te duce cu gândul la cherhanalele de la malul mării a învăluit latura de vest a cetății din Alba Iulia. Mai mulți acvacultori veniți din țară și bucătari iscusiți i-au ademenit pe pofticioși cu preparate care mai de care mai gustoase.

Turistă Galați: ”Șalău cu legume pe piatră neagră și dincoace e crap imperial sau novac cum se mai spune la Galați, foarte bune”.

Citește și
alimente
Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

Clientă: ”Ți-aduc aminte de zilele petrecute la mare și când luăm pește, sunt foarte buni”.

Silvian Burlacu, Cooperativa Agricolă ”Păstravul din Țara Ta”: ”Venim cu frigărui din păstrăv fără oase, arată foarte bine, sunt delicioase, păstrav somonat la grătar, în principiu avem o gamă largă din produse din păstrăv somonat, fiind ce e benefic consumului din cauza antioxidatului pe care îl conține”.

Și jumările pescărești sau tocănița de somn au fost la mare căutare.

Sorin Ghilea, Satu Mare: ”Avem un preparat inedit care nu prea se găsește, numai în zona noastră, rețetă de proveniență maghiară- tocăniță de somn cu lăști, cu paste și brânză, avem jumări de crap, jumări de somn”.

Nu au lipsit nici rețetele clasice de la păstrăvăriile din zonele de munte.

Andrei Tocitu, păstrăvăria Bușteni: ”Avem tocană de păstrăv jăruită, în sensul că este un pic afumată tocana, pate care conține doar ficat de pește, batocul, adică pește proțăpit foarte bun, foarte gustos, mai avem caviarul foarte bun, care merge îmbinat, caviarul este la 100 de grame 35 de lei”.

Consumul de pește la români a crescut de la 5 la 8 kilograme pe an

Peștele – ca aliment, este bogat în omega 3 și niciun soi nu trebuie neglijat atâta vreme cât este combinat cu delicioasele legume.

Rareș Trifan, comerciant: ”Încercăm să gătim la foc viu, să gătim pe piatră, pe un granit negru special, o rocă vulcanică de adâncime, piatra păstrează mult mai bine calitatea cărnii”.

Consumul de pește a crescut în ultimii doi ani de la 5 kg pe cap de locuitor, la 8 kg, spun specialiștii.

Dan Lungu, organizator: ”Peștele este un aliment extraordinar de sănătos și prin acest eveniment încercăm să promovăm acvacultorii români, producătorii de pește și bineînțeles preparatele românești din gastronomia pescărească”.

Târgul aflat la cea de-a doua ediție este deschis până duminică. O porție de jumări costă 35 de lei, un burger din păstrav tot 35 de lei și borșul de pește este 20 de lei.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult