Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeia care așteaptă de 10 ani să fie executată, într-o închisoare terifiantă. Care este ultima ei dorință

O femeie de 64 de ani urmează să fie executată pentru trafic de droguri și așteaptă ca sentința de condamnare la moarte să fie pusă în aplicare, într-una din cele mai dure închisori din Indonezia.

Lindsay Sandiford, în vârstă de 64 de ani, își așteaptă data execuției într-una dintre cele mai dure închisori din Indonezia, locul unde au avut loc numeroase revolte cu morți și răniți, cunoscută în mod ironic sub numele de „Hotel K”.

Femeia a fost prinsă cu cocaină în valoare de 1,6 milioane de lire sterline în valiză și este închisă în închisoarea Kerobokan din 2013. De atunci așteaptă data când va fi executată, arată publicația Daily Mail.

Contrabandiștii se confruntă cu pedepse severe în Bali, iar 80% din deținuții „Hotelului K” își așteaptă execuția, pentru acuzații de trafic de droguri.

Britanica, din Yorkshire, care nu are condamnări anterioare, a declarat că a fost forțată de o bandă din Marea Britanie să facă contrabandă cu cocaină din Thailanda în Bali, sub amenințarea că îi va ucide unul dintre cei doi fii.

Citește și
Alexandr Maţievski
Soldatul cu ţigara executat de ruşi în Ucraina, originar din Chişinău. Republica Moldova invocă o crimă de război

Ea a fost condamnată la moarte, deși a cooperat cu poliția în cadrul unei acțiuni de arestare a unor persoane sus-puse din gruparea infracțională, ceea ce a stârnit un val de proteste din partea avocaților pentru drepturile omului și a fostului director al procuraturii britanice Ken Macdonald, care a declarat că a fost tratată cu o "severitate extraordinară".

Ea va fi transferată la Nusa Kambangan - cunoscută sub numele de Insula Execuției - și va fi împușcată de un pluton de execuție la miezul nopții, alături de alți 12 prizonieri condamnați, dacă și când pedeapsa cu moartea va fi executată.

Liderul grupării ar fi scăpat cu un milion de lire sterline mită

Guvernul britanic a refuzat în repetate rânduri să finanțeze apelul femeii, în ciuda unei hotărâri a judecătorilor Curții Supreme de Justiție din Londra, care au declarat că „cirmustanțe atenuante substanțiale” au fost trecute cu vederea în procesul ei inițial.

Presupusul lider al sindicatului, Julian Ponder, în vârstă de 50 de ani, din Brighton, a fost eliberat din închisoarea Kerobokan la sfârșitul anului 2017, existând zvonuri conform cărora s-a plătit o mită de peste 1 milion de lire sterline pentru renunțarea la acuzațiile de trafic de persoane împotriva acestuia și a altor două persoane.

Bunica de 64 de ani ar putea fi executată în orice moment, pentru că nu a reușit să depună apelul final împotriva sentinței de condamnare. „Am avut 10 avocați diferiți. Dacă m-aș gândi cu adevărat la procesul juridic, m-aș înfuria și m-aș amărî și ar fi distructiv”.

Ultimul ei contact cu oficialii britanici a fost o scrisoare din partea noului viceconsul britanic, John Makin, în octombrie 2016, în care îi cerea să îl contacteze dacă dorește asistență. Ea însă nu a răspuns.

Acum, cu părul grizonat și suferind de artrită, bunica Sandiford își petrece zile întregi tricotând în celula înghesuită de cinci metri pe cinci metri pe care o împarte cu alte patru deținute, condamnate tot pentru infracțiuni legate de droguri.

A reușit să-și întâlnească după gratii una dintre nepoatele sale (foto) în cadrul unei vizite acceptată de conducerea închisorii din Bali.

Ultima ei dorință este să moară pur și simplu. Închisoarea găzduiește 1.300 de deținuți - de patru ori mai mulți decât numărul de persoane pentru care a fost construită în 1979 - și a fost descrisă anterior de deținuți ca fiind o „groapă a iadului", cu frecvente „crime, violuri, supradoze de droguri și bătăi".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult