Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii aruncă la gunoi peste 22% din mâncarea cumpărată. Mulți spun că nu le pasă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un român aruncă, în medie, în fiecare an, aproape 130 de kilograme de mâncare. Iar în timpul pandemiei cantitatea de alimente care a ajuns la gunoi a crescut în unele gospodarii din cauza proviziilor exagerate făcute la începutul crizei sanitare.

Avem o lege a risipei din 2017, doar că până acum câteva săptămâni nu a putut fi aplicată pentru că nu avea norme clare.

În România, 12% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Veste bună este că suntem sub media de 20 la sută a Uniunii Europene. Dar oricum înseamnă 129 de kilograme de alimente risipite.

Pe primele locuri se află legumele fructele şi pâinea, iar pe ultimele locuri peştele şi fuctele de mare, legumele şi fructele sunt cel mai des risipite sunt printre cele mai perisabile se cumpără în cantităţi foarte mari şi nu există o planificare riguroasă a modului în care se pregătesc.

Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj în gospodării din toată ţara arată că peste 80 la sută dintre români aruncă mâncare la gunoi. Cauza - cumpără mult pentru că li se pare un semn de bunăstare. Spre deosebire de alte ţări ale Uniunii Europene, românii nu au obiceiul de a valorifica mâncarea rămasă. Studiul a fost făcut în peste 2700 de case, în perioadă mai – septembrie 2020.

Citește și
teleorman
Un fost primar din Teleorman a fugit din spital, cu scandal, deși avea Covid-19. VIDEO

Conform ultimelor date au ajuns la coş cu 10 la sută mai multe alimente, ca de obicei. O explicaţie ar fi că la începutul pandemiei, românii şi-au făcut stocuri mai mari de mâncare. Continuă să cumpere cel mai mult din marile magazine, acum din motive de siguranţă.

30 la sută dintre cei care au răspuns la studiu spun că nu le pasă că mâncarea va ajunge la coş.

Camelia Gui, Food Waste Combat: "Să nu cumperi în neştire şi din inerţie o grămadă de lucruri să ştii dacă iei de la 1000 de km sau de la 10 km depărtare o roşie sau un ardei. Să înţelegi că fiecare element încorporează foarte multe resurse economice naturală munca oamenilor şi tu când arunci mâncare vei arunca la gunoi şi toate resursele".

Alimentele care ajung la gunoi reprezintă şi o sursă de poluare. Pentru fiecare kilogram de mâncare, industria alimentară aruncă în atmosfera 4,5 kg de dioxid de carbon. În România, legea risipei alimentare există din 2017.

Din cauza unor neclarităţi, a devenit aplicabilă trei ani mai târziu, adică în vara lui 2020. Acesta le impune comercianţilor şi producătorilor să doneze alimentele aflate aproape de data expirării. În schimb, primesc facilităţi fiscale, printre care şi reducerea tva-ului, în anumite condiţii.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult