Românii aruncă la gunoi peste 22% din mâncarea cumpărată. Mulți spun că nu le pasă

×
Codul embed a fost copiat

Un român aruncă, în medie, în fiecare an, aproape 130 de kilograme de mâncare. Iar în timpul pandemiei cantitatea de alimente care a ajuns la gunoi a crescut în unele gospodarii din cauza proviziilor exagerate făcute la începutul crizei sanitare.

Avem o lege a risipei din 2017, doar că până acum câteva săptămâni nu a putut fi aplicată pentru că nu avea norme clare.

În România, 12% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Veste bună este că suntem sub media de 20 la sută a Uniunii Europene. Dar oricum înseamnă 129 de kilograme de alimente risipite.

Pe primele locuri se află legumele fructele şi pâinea, iar pe ultimele locuri peştele şi fuctele de mare, legumele şi fructele sunt cel mai des risipite sunt printre cele mai perisabile se cumpără în cantităţi foarte mari şi nu există o planificare riguroasă a modului în care se pregătesc.

Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj în gospodării din toată ţara arată că peste 80 la sută dintre români aruncă mâncare la gunoi. Cauza - cumpără mult pentru că li se pare un semn de bunăstare. Spre deosebire de alte ţări ale Uniunii Europene, românii nu au obiceiul de a valorifica mâncarea rămasă. Studiul a fost făcut în peste 2700 de case, în perioadă mai – septembrie 2020.

Citește și
teleorman
Un fost primar din Teleorman a fugit din spital, cu scandal, deși avea Covid-19. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Conform ultimelor date au ajuns la coş cu 10 la sută mai multe alimente, ca de obicei. O explicaţie ar fi că la începutul pandemiei, românii şi-au făcut stocuri mai mari de mâncare. Continuă să cumpere cel mai mult din marile magazine, acum din motive de siguranţă.

30 la sută dintre cei care au răspuns la studiu spun că nu le pasă că mâncarea va ajunge la coş.

Camelia Gui, Food Waste Combat: "Să nu cumperi în neştire şi din inerţie o grămadă de lucruri să ştii dacă iei de la 1000 de km sau de la 10 km depărtare o roşie sau un ardei. Să înţelegi că fiecare element încorporează foarte multe resurse economice naturală munca oamenilor şi tu când arunci mâncare vei arunca la gunoi şi toate resursele".

Alimentele care ajung la gunoi reprezintă şi o sursă de poluare. Pentru fiecare kilogram de mâncare, industria alimentară aruncă în atmosfera 4,5 kg de dioxid de carbon. În România, legea risipei alimentare există din 2017.

Din cauza unor neclarităţi, a devenit aplicabilă trei ani mai târziu, adică în vara lui 2020. Acesta le impune comercianţilor şi producătorilor să doneze alimentele aflate aproape de data expirării. În schimb, primesc facilităţi fiscale, printre care şi reducerea tva-ului, în anumite condiţii.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Rata de incidență a Covid-19 în București este de 2,81. Alte 16 județe au o rată de infectare de peste 1,5
Rata de incidență a Covid-19 în București este de 2,81. Alte 16 județe au o rată de infectare de peste 1,5

În București și alte 16 județe se înregistrează o rata a incidenței de peste 1,5 la mia de locuitori, conform Grupului de Comunicare Strategică. Dintre acestea, șase județe înregistrează o rată de infectare de peste doi la mia de locuitori.

Un fost primar din Teleorman a fugit din spital, cu scandal, deși avea Covid-19. VIDEO
Un fost primar din Teleorman a fugit din spital, cu scandal, deși avea Covid-19. VIDEO

Într-un spital din Roşiorii de Vede, Teleorman, s-a derulat un film pe cât de absurd, pe atât de scandalos. Primarul unei comune a făcut o adevărată criză de nervi când a aflat că a fost diagnosticat cu Sars-CoV-2.

Șefa UPU Fetești a murit de COVID-19 la numai 48 de ani, deși nu avea alte afecțiuni
Șefa UPU Fetești a murit de COVID-19 la numai 48 de ani, deși nu avea alte afecțiuni

Șefa Compartimentului pentru Primiri Urgenţe din cadrul spitalului municipal din Fetești a fost răpusă de infecţia cu SARS-CoV-2.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.