Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă un kilogram, de sărbători

×
Codul embed a fost copiat

Șoriciul și slănina au ajuns delicatese. Pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, pot costa și de trei ori mai mult decât un kilogram de carne.

Și, totuși, cererea este în creștere, spun comercianții, care nu reușesc să țină pasul cu nevoile oamenilor.

Carcasele proaspete de porc ajung zilnic la în carmangeriile din Capitală. Tot șoriciul de pe ele se vinde rapid. Nimic nu se irosește.

De pe o singură carcasă se poate obține cel mult un kilogram jumătate de șorici. De aici și prețul ridicat. În medie, 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, de pildă, trei kilograme de mușchi ori de cotlet de porc. Din care se poate face friptură pentru zele oameni.

Ionuț Anghel, proprietar carmangerie: "Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva".

Citește și
ambulanta
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital

Client carmangerie: "Cât am cumprat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele".

Fiert domol în condimente, opărit ori prăjit, șoriciul de porc este foarte iubit de români.

Comerciant: "E pârlit și ținut un pic la saramură. Să se frăgezească mai bine. Aducem toată ziua marfă proaspătă. 30, 40, 50 de kilograme".

Reporter: "Și reușiți să vindeți tot?".

Comerciant: "Da".

Reporter: "Într-o zi?".

Comerciant: "Acum, într-o zi da, într-o zi nu".

Turist israelian: "Îmi place asta foarte mult".

Dintr-o fabrică din Vâlcea pleacă spre magazinele din toată țara peste trei tone de șorici ambalat.

Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc: ''Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul".

Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.

Articol recomandat de sport.ro
Și-a refăcut viața, la trei ani de la divorț, cu bărbatul cu care a fost acuzată că și-a înșelat soțul: ”Am avut curaj”
Și-a refăcut viața, la trei ani de la divorț, cu bărbatul cu care a fost acuzată că și-a înșelat soțul: ”Am avut curaj”
Citește și...
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun
Șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun

Fiert în condimente sau prăjit, apoi dat cu sare pentru o aromă desăvârșită și mai nou expandat, șoriciul de porc este tot mai căutat de români în orice anotimp, nu doar de Crăciun.

Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital
Bărbat din Vaslui, la un pas de moarte după ce a mâncat şorici. Ce a spus la spital

Preparatele tradiţionale de iarnă erau să-i fie fatale unui bărbat din Huşi.

Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate
Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate

Vremea urâtă, cu ploaie și vânt, nu a stricat cheful românilor, care s-au mutat la munte. Au fost invitați cu toții la pomana porcului, unde au mâncat pe săturate șorici proaspăt, s-au cinstit și au jucat în jurul focului de tabără.

Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici

În stațiunile de la munte s-a băut și s-a mâncat bine, duminică, dacă ne gândim că mulți cârciumari au tăiat deja porcul și i-au poftit pe turiști să se înfrupte din șoriciul abia pârlit.

Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram
Vânzările de șorici cresc fulminant în această perioadă. Cât costă un kilogram

Fie că se vinde la metru sau la kilogram, natural sau fiert în condimente, şoriciul are atât de mulţi adepţi încât vânzările la acest produs cresc şi cu 300% în această perioadă.

Recomandări
Ce cuprinde noua ordonanță ”trenuleț” a Guvernului Bolojan. Măsurile fiscal-bugetare și de ”relansare economicǎ” pentru 2026
Ce cuprinde noua ordonanță ”trenuleț” a Guvernului Bolojan. Măsurile fiscal-bugetare și de ”relansare economicǎ” pentru 2026

Guvernul a transmis într-un comunicat emis luni noaptea, 22 decembrie, la ora 22.25, publicarea unei ordonanțe de urgență (OUG) care reglementează un set de măsuri ”necesare” pentru elaborarea bugetului pe anul 2026, cât și o serie de măsuri pentru 2026.  

Negocieri de pace fără succes între SUA, Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski se pregătește pentru un nou Crăciun negru
Negocieri de pace fără succes între SUA, Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski se pregătește pentru un nou Crăciun negru

Discuțiile separate care au avut loc în Florida între delegațiile Statelor Unite, Ucrainei și Rusiei au fost descrise și de această dată drept „constructive" de oficialii americani.

Ordonanța trenuleț „costă” bugetul de stat jumătate de miliard de lei anul viitor. Cum a propus Finanțele să acopere „gaura”
Ordonanța trenuleț „costă” bugetul de stat jumătate de miliard de lei anul viitor. Cum a propus Finanțele să acopere „gaura”

Ministerul Finanțelor a făcut public, luni 22 decembrie, la ora 22:52, un proiect de ordonanță de urgență care definește cadrul pentru elaborarea bugetului pe anul 2026 și conturează direcțiile financiare pentru perioada următoare.